De bank voor een wereld in verandering
8 min

Welke verzekeringen heb ik nodig tijdens mijn buitenlandse studies?

Ook in Londen, Rome of Parijs is het belangrijk om goed verzekerd te zijn.

In het buitenland studeren maakt je niet onkwetsbaar. Integendeel … een verkeersongeval, ziekte of letsel, verlies of diefstal van je bezittingen. Het is goed om je daartegen te beschermen voordat je vertrekt. Een overzicht van de risico's waarvoor je je kunt verzekeren tijdens je studieverblijf in het buitenland.

Ik veroorzaak schade IK MAAK IETS STUK OF VERWOND IEMAND PER ONGELUK

Het is maar blikschade

In sommige steden in Europa of elders in de wereld is het verkeer nu eenmaal chaotisch. Stel, je bent op Erasmus in de eeuwige stad Rome. Je trekt erop uit met je Vespa om al die architecturale pracht te bewonderen. Verblind door de zon geef je een auto geen voorrang en je botst er pardoes op. Gelukkig is iedereen ongedeerd. Maar de materiële schade is groot ...

Wil je tijdens je studieverblijf in het buitenland de weg op met een gemotoriseerd voertuig? Je bent dan verplicht om je te beschermen tegen schade die je als bestuurder kunt veroorzaken. Ga na of het land waar u studeert, is opgenomen op uw witte kaart (het internationaal verzekeringsbewijs in je handschoenkastje in je auto). Zo ja, dan ben je ook daar verzekerd met je verzekering van hier. Zo nee, dan moet je daar ter plaatse een verzekering aangaan. Neem daarvoor contact op met de lokale autoriteiten. Zo, nu ken je alle verzekerings- en registratieverplichtingen.

En de wind die waait ...

Storm op komst? Een overenthousiaste of onhandige gast in huis? Ook als je je tijdelijke studentenwoning 'als een goede huisvader' bewoont, kan er iets misgaan.

Gelukkig bestaan er specifieke oplossingen om je nieuwe thuis te beschermen.
Dekt de woningverzekering van je ouders waterschade, brand of glasbreuk?
Win inlichtingen in vóór je vertrekt, zodat je de juiste formule kunt kiezen.

Opgepast daar beneden!

Het leven van een Erasmusstudent is uitermate boeiend: je hebt geen minuut voor jezelf. Behalve misschien om nu en dan thuis een feestje te organiseren. Een ideale kans om je nieuwe vrienden met de Belgische bieren te laten kennismaken. Tegen het einde van de avond rolt een lege fles van het balkon en valt naar beneden. Op straat passeert net dan een voorbijganger. En ai, recht op zijn voet. Een breuk, bloed en veel drama.

Kijk na of deze gevallen gedekt worden door de familiale verzekering van je ouders. Doe dit liefst vóór je naar je land van studiebestemming vertrekt. Ben je toch niet gedekt door de verzekering van je ouders? Dan bestaan er oplossingen op maat voor jou als student die gaat studeren in het buitenland.

Ik lijd schade IK RAAK GEWOND OF VERLIES MIJN BEZITTINGEN

No more cards here!

Iedereen kan zijn portefeuille verliezen of vergeten of bestolen worden. Overkomt het je tijdens je studieverblijf in het buitenland?
Bel meteen naar Card Stop op +32 (0)78 170 170 om je bank- en kredietkaarten te laten blokkeren. Dit nummer is dag en nacht bereikbaar!

In Sevilla vergat ik mijn bankkaart uit de automaat te nemen. Card Stop heeft ze onmiddellijk geblokkeerd

Claire
21 jaar
Om snel (een) nieuwe kaart(en) te krijgen neem je best meteen contact op met je bank. Je kunt je nieuwe prepaidkaart ook bestellen op +32(0)2 433 41 84 of via Easy Banking App.

Lekker geen pijn!

In veel Erasmuslanden is het klimaat zonniger dan bij ons. Dat betekent helaas niet dat je daar plots immuun bent voor ziekte en ongevallen. In het ergste geval moet je naar de dokter of de dichtstbijzijnde spoedafdeling ... of zelfs terug naar België gerepatrieerd worden. Dat zou natuurlijk brute pech zijn.

Sommige reisverzekeringen laten je toe om ook een langere periode in het buitenland, zoals een Erasmus-avontuur te verzekeren. Zoek informatie op internet, praat erover met de mensen rondom je en kies de juiste formule voordat je vertrekt. Zo kunnen mama en papa op beide oren slapen.

Mijn koffer?!

Je staat een vriend op te wachten in een luchthaven in de buurt van je buitenlandse universiteit. Plotseling loopt er iemand tegen je aan. Van je stuk gebracht door het incident verlies je je rugzak uit het oog. Een meevaller voor de zakkenroller die op de loer lag...

In het ideale geval heb je een reisverzekering die specifiek je buitenlandse studiereis dekt. Je kunt dan rekenen op specialisten, die vanuit België gratis een koffer met je persoonlijke spullen naar je toe sturen.

My name is…

Moet je in het kader van je studiereis de grens over of een vliegtuig nemen? Dat kan niet zonder je identiteitskaart of paspoort. Wat doe je als je die belangrijke documenten verliest of als ze gestolen worden?

Ga eerst en vooral naar de dichtstbijzijnde Belgische ambassade of consulaat. Deze mensen zijn bevoegd om je uit de nood te helpen. Heb je een specifieke reisverzekering? Je verzekeringsmaatschappij kan je vertellen waar het dichtstbijzijnde diplomatieke gebouw is. Bovendien krijg je de vervoer- en administratiekosten die met het verlies of de diefstal gepaard gaan ongetwijfeld terugbetaald.

Mijn smartphone of fototoestel is verdwenen

Smartphone, tablet, laptop ... we kunnen haast niet meer zonder. Maar die pareltjes van technologie zijn niet alleen fragiel, maar ook erg gewild. Op een avond loopt iemand per ongeluk tegen je aan en je kostbare gsm valt in twee stukken op de grond. Of je wordt gewelddadig overvallen en je smartphone is foetsie.

Gelukkig zijn er verzekeringen die je dan recht geven op een nieuw vervangtoestel – precies hetzelfde als het verloren toestel – of op een terugbetaling. Goed om te weten, vind je niet?

Welke verzekeringen heb ik nodig tijdens mijn buitenlandse studies?

Ook in Londen, Rome of Parijs is het belangrijk om goed verzekerd te zijn.