De bank voor een wereld in verandering
8 min

Wat als er iets gebeurt tijdens mijn studieverblijf in het buitenland?

Het leven lacht je toe in Milaan, Parijs, Rome of Tokio.

De lessen zijn interessant, je huisgenoten sympathiek ... Kortom, je buitenlandse studieverblijf loopt op wieltjes. Maar zoals in een echte soap duiken er net dan problemen op. Een ziekte, het overlijden van een familielid, diefstal van je bankkaarten of een verkeersongeval. Het kan allemaal gebeuren. Wat als dit jou in het buitenland overkomt? Hier vind je meer uitleg.

Medisch probleem WAT DOE JE ALS JE ZIEK WORDT?

Door ziekte geveld

Als je enkele maanden op Erasmus gaat, loop je veel kans om eens ziek te worden. Griep, een oorontsteking, een keelontsteking ... Laat je uiteraard zo snel mogelijk verzorgen, ga langs bij een plaatselijke huisarts en apotheker. Zorg ook dat je goed verzekerd bent in het buitenland om nodeloze kosten te vermijden. Vraag aan je ziekenfonds of je gedekt bent in je land van bestemming. Zo niet, neem dan een reisverzekering en bezorg de attesten van de medische verzorging aan je verzekeraar.

What's up doc?

Je bent Erasmusstudent aan een universiteit in het verre buitenland en je hebt een ongeval of loopt een exotische ziekte op. Niet ideaal, maar een geluk bij een ongeluk … er bestaat een specifieke reisverzekering voor jou!

Als je enkele dagen in het ziekenhuis moet opgenomen worden en je toestand goed genoeg is, kun je je kosteloos laten repatriëren naar België. Ben je niet in staat om de vlucht over de oceaan te maken? Dan komt mamalief of een andere verwant naar je toe. Neem het allemaal eens door met je verzekeraar.

Familiaal probleem IK MOET ABSOLUUT TERUG NAAR België

Rust zacht

Tijdens je buitenlandse studiereis krijg je droevig nieuws. Je wil dan ook absoluut naar België terug om je familielid of vriendin te begraven.

Er bestaan verzekeringen die je zonder kosten die heen- en terugreis laten maken. Bezorg de nodige documenten aan je verzekeringsmaatschappij, die alles voor haar rekening neemt. Bespreek dit met je verzekeraar voor meer details.

Toen mijn opa overleed, kon ik direct terugkeren naar België en samen met familie afscheid nemen van hem.

 

Sophie
21 jaar

Administratief probleem REKEN OP ONS, ZELFS IN HET BUITENLAND

Mijn papieren!

Tijdens je Erasmus verlies je je identiteitskaart. Of wordt je paspoort gestolen. Ga naar de dichtstbijzijnde Belgische ambassade of naar het consulaat. Deze mensen zijn bevoegd om je uit de nood te helpen.

Heb je een specifieke reisverzekering? Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen je vertellen waar het dichtstbijzijnde diplomatieke gebouw is. Bovendien krijg je de administratieve en de vervoerskosten die hiermee gepaard gaan ongetwijfeld terugbetaald.

1234 of 4321?

In de populairste bar van je studiestad wil je je vrienden terugbetalen via de Bancontact-functie van Easy Banking App. Na enkele pogingen kom je tot de conclusie dat je je paswoord vergeten bent.

De app stelt je dan voor om een nieuwe code te maken met behulp van je kaartlezer. Een andere oplossing is contact opnemen met het Easy Banking Centre op +32(0)2 762 60 00. De adviseurs daar zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 7 tot 22 uur en op zaterdag van 9 tot 17 uur. Ben je ook je kaartlezer vergeten? Neem dan rechtstreeks contact op met je bankier.

Weg kleren

Je zit op de bus op weg naar je kot en kijkt naar het landschap. En lap, iemand ziet zijn kans schoon om er met je bagage vandoor te gaan. In het ideale geval heb je een verzekering die specifiek je studiereis dekt. Je verzekeringsmaatschappij zorgt voor een terugbetaling van de gestolen voorwerpen.

Je gaat nooit de deur uit zonder je smartphone. Op een avond loopt iemand per ongeluk tegen je aan en je kostbare telefoon valt in stukken op de grond ... Gelukkig zijn er specifieke verzekeringen die je dan recht geven op een nieuw vervangtoestel – precies hetzelfde als het verloren toestel – of op een terugbetaling. Vraag inlichtingen aan je verzekeraar.

Can you repeat please?

Samenleven doet soms conflicten opborrelen ... Stel dat je door een geschil met je verhuurder of een probleem met de buren voor de rechtbank van je studieland moet verschijnen …

Als je een specifieke verzekering hebt, krijg je bijvoorbeeld een tolk die je bijstaat, als je de plaatselijke taal niet verstaat. Neem contact op met je verzekeraar. Hij kan je er veel meer over vertellen.

Financieel probleem ZONDER GELD KUN JE NIET LEVEN

Money, money, money

Je hebt cash nodig en het lukt je maar niet om geld af te halen. Misschien ben je vergeten om de optie 'ik reis naar het buitenland' van je bankkaart te activeren. Als je binnen de Europese Unie studeert, moet de Maestro-functie van je kaart geactiveerd zijn. Normaal is die geactiveerd, maar het kost niets om dat even te checken. Een andere verklaring is dat je de wekelijkse afhaallimiet hebt bereikt.
Staan de letters VISA op je kaart? Daarvoor geldt een maandelijkse afhaallimiet ... Het is belangrijk die limiet na te kijken en die eventueel aan te passen.

Neem in elk geval contact op met je bankier, log in op Easy Banking App of surf naar Easy Banking Web.

Bedrog zit in een klein hoekje

Je hebt online de ideale huurwoning gevonden. Je komt toe en merkt dat het appartement dat zo mooi was op papier, in het echt niet bestaat! Tot overmaat van ramp heb je de eerste maand huur al betaald ... Geen paniek, ga naar het dichtstbijzijnde politiebureau en dien klacht in.

Helaas bestaat er geen enkele verzekering die je tegen dit soort oplichting beschermt. Het enige dat je kan doen om dit te vermijden, is de woning vooraf eens te bezoeken. Als dat niet lukt, kun je de verhuurder nog altijd voorstellen om de waarborg op een geblokkeerde rekening te storten. Hij is dan verplicht om zijn ware identiteit te geven.

Oeps

Wie heeft nog nooit zijn portefeuille vergeten of verloren op een openbare plaats? Overkomt het je tijdens je studieverblijf in het buitenland? Bel Card Stop op +32 (0)78 170 170 om je bank- en kredietkaarten te laten blokkeren. Dit nummer is dag en nacht bereikbaar!

Heb je geen bankkaart en geen cash geld meer? Het noodnummer van Mastercard in het land waar je verblijft, is de klok rond bereikbaar. Een adviseur kan eventueel cash geld of een noodkaart naar jou opsturen. Vraag inlichtingen aan je bank.

Probleem met de auto PECH OP DE WEG IS GAUW GEBEURD

Start nu toch eens!

Je hebt een auto gehuurd om de mooie plekjes van je studieland te gaan verkennen. Na enkele tientallen kilometers krijg je autopech.

Bel onmiddellijk naar het verhuurbedrijf. Neem vooral zelf niet het initiatief! Dat kan zich tegen je keren. Het zou jammer zijn om kosten te betalen voor schade die je niet aanrichtte.

Duwen dan maar

Je nam je eigen auto mee op Erasmus, maar plots sta je aan de kant van de weg met autopech. Vervelend.

Is je auto minder dan twee jaar oud? Is hij gedekt door de fabrieksgarantie? Wellicht geniet je dan gratis bijstand in heel Europa. Neem contact op met je garagehouder of zoek informatie op internet.

Heb je een specifieke verzekering? De kosten voor een plaatselijke pechverhelper of voor het takelen van je wagen worden dan wellicht door je verzekeraar betaald. Neem meteen contact met hem op.

Arme auto

Ben je geen geboren rijtalent? Staat je nieuwe stad bekend om haar chaotische verkeer? Hoe dan ook, in volle spits word je slachtoffer van een verkeersongeval. Jou mankeert niets maar de materiële schade is groot ...

Stap één is het ongeval aangeven. Heb je het ongeval niet zelf veroorzaakt? De verzekering betaalt de schade terug, naargelang de dekking die je genomen hebt. Ligt de fout bij jou? Je verzekeraar vergoedt de schade, maar de kans is groot dat je een duurdere premie zult moeten betalen. Neem in elk geval zo snel mogelijk contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Door weer en wind

Storm, hagel, vulkaanuitbarsting, tornado ... In het land waar je studeert, is het klimaat nogal grillig. De natuurelementen razen de hele nacht door. In de vroege uurtjes tref je je auto volledig vernield aan.

Is je auto verzekerd tegen natuurgeweld? Als er hagelschade aan je auto is, klop dan bij je verzekeraar aan. Als je auto het slachtoffer is geworden van een vulkaanuitbarsting, is er mogelijk geen tegemoetkoming. Informeer je vooraf!

Hoe kan ik in het buitenland studeren zonder mijn budget te laten ontsporen?

Het leven lacht je toe in Milaan, Parijs, Rome of Tokio. Maar studeren in het buitenland brengt wel wat kosten met zich mee.