Waarom moet u naar de notaris?
De tussenkomst van een notaris is verplicht omdat er een hypotheek wordt genomen op uw huis of appartement. Die hypotheek, of waarborg, geeft de bank het recht om uw woning te verkopen, mocht u in gebreke blijven met uw afbetalingen. In de praktijk gebeurt
dat gelukkig uiterst zelden.
De hypotheek regelen, is niet het enige op het to-dolijstje van een notaris. Hij of zij moet het kadaster checken, en nagaan of de verkoper en de koper juridisch gemachtigd zijn om de koop en verkoop af te sluiten. De notaris moet ook controleren of er geen ‘voorkooprecht’ is, dus of iemand anders eerst de kans moet krijgen om de woning te kopen tegen de voorgestelde prijs. Verder moet hij of zij nagaan of het pand geen deel uitmaakt van een beschermd dorpsgezicht, of er geen problemen zijn met de stedenbouwkundige voorschriften, en of er erfdienstbaarheden zijn, bijvoorbeeld dat uw buren het recht zouden hebben een uitweg over uw perceel te behouden om naar hun woning te gaan.
De notaris kijkt ook na of de verkoper schulden heeft bij de overheid. Is dat zo, dan wordt (een deel van) de koopsom ingehouden. Hij moet ook controleren of alle wettelijk vereiste attesten in orde zijn, het bodemattest (is de grond vervuild of niet), het energieprestatiecertificaat (hoe energiezuinig is de woning) en het attest van de elektrische keuring. Pas als alle documenten in orde zijn, kunnen de aktes geschreven en ondertekend worden. Eerst wordt de kredietakte van uw lening opgemaakt. Onmiddellijk nadien volgt de aankoopakte en bent u eigenaar. In de praktijk zal de notaris u uitnodigen om beide aktes samen te ondertekenen.