Een woning rechtstreeks van een particulier kopen of via een immokantoor voor een op voorhand bepaalde vraagprijs, noemen we een verkoop uit de hand of onderhandse verkoop.
Hoe verloopt zo’n verkoop?
Heb je eindelijk de woning van je dromen gevonden, maar wil je eerst nog snel een paar zaken nagaan (je wil bv. nog even langs de gemeente met een paar stedenbouwkundige vragen), vraag dan een optie of ‘verkoopbelofte’ aan de verkoper. Je
koopt als het ware tijd: tijdens een bepaalde periode krijg jij ‘eerste keuze’ om het huis te kopen. Heb je met de verkoper een akkoord over de verkoopprijs en hoef je niets meer te checken, dan kun je de die stap overslaan en meteen een
compromis of onderhandse verkoopovereenkomst opmaken. Werkt de verkoper met een vastgoedmakelaar, dan is hij degene die dat doet. Of je maakt zelf een compromis op, in je eigen woorden. Zorg er wel voor dat je alle nodige informatie op het document vermeldt, want een compromis is bindend. Zodra je het ondertekend hebt, is de verkoop officieel. Laat het daarom veiligheidshalve ook nalezen door je notaris.
Bij het ondertekenen van het compromis betaal je in principe een voorschot van 5 à 10% van de verkoopprijs aan de verkoper (bij voorkeur te storten op een derdenrekening van de notaris), als een soort wederzijdse garantie.
Van zodra het compromis ondertekend is, heb je in de meeste gevallen een hypothecair krediet of woonkrediet nodig om je aankoop te financieren. Je hebt daarvoor wettelijk gezien maximum vier maand de tijd, want binnen de vier maand na ondertekening van het compromis moet je de verkoopakte ondertekenen (in het vakjargon: ‘het verlijden van de akte’) bij de notaris. Vooraf betaal je het resterende bedrag aan de verkoper. In de praktijk stort de bank waarbij je een woonkrediet hebt afgesloten, de aankoopsom of het ontleende bedrag op de rekening van de notaris, die het na ondertekening van de akte doorstort naar de verkoper.