De bank voor een wereld in verandering
4 min

Succesvol springen naar takeaway – dat deed ViEr

Restaurant ViEr uit Kortrijk zat ondanks de coronamaatregelen niet stil. In de lockdown startten ze met takeaway.

Restaurant ViEr uit Kortrijk is 1,5 jaar geleden gestart als droom van koppel An en Bas. Met vuur in de keuken en passie in hun werkwijze laten ze hun gasten genieten van verse gerechten met aangepaste wijnen. Ze hebben niet stilgezeten, want al op dag 1 van de lockdown gingen ze over op takeaway. “Als je je job graag doet, dan ga je ervoor.”

De storm Supersnel dicht, supersnel omgeschakeld

“Het nieuws van de lockdown zat er wel aan te komen, maar we dachten niet dat het zo rap ging gaan. Een dag later moesten we al dicht! Dat begon ook met zorgen: gaan we hier wel uit komen? Toch wilden we ons hoofd niet laten hangen.

We gaven hiervoor al twee keer per week de mogelijkheid om af te halen, we hebben dat meteen uitgebreid naar vier. Elke week zetten we een nieuw menu online waar onze klanten op konden inschrijven. De dag zelf haalden ze ’s middags hun gerechtjes af.

Het liep niet onmiddellijk storm, we hebben ook getwijfeld of het wel de moeite waard was. Maar we doen onze job graag, dan hou je je rug recht en blijf je ervoor gaan.

Gaandeweg is het gegroeid en begon het goed te lopen. Daarvoor zijn we onze klanten meer dan dankbaar.”

De (reddings)boei De rug recht, met ruggensteun van onze bank

“Wij betalen onze facturen altijd meteen bij levering, dat heeft ons nu geholpen. We hadden niet zoveel openstaan. Toch waren we bezorgd: de sociale lasten kwamen er nog aan en de vaste kosten liepen door.

We hebben snel contact gehad met Jan, onze contactpersoon bij de bank. Hij heeft meteen gezegd dat we ons geen zorgen hoefden te maken, dat er regelingen en premies aan zouden komen. Dat was een hele geruststelling.

Jan heeft ons bijna wekelijks gebeld om te horen hoe het ging, en om te kijken waar de bank kon bijspringen. Die steun in de rug was voor ons onbetaalbaar. Uiteindelijk hebben we onze kapitaalaflossing uitgesteld en een hinderpremie aangevraagd, maar verder hebben we het op eigen kracht gedaan. Daar zijn we best trots op.”

Jan heeft ons bijna wekelijks gebeld om te horen hoe het ging, en om te kijken waar de bank kon bijspringen.

De horizon Perspectief houden en de mogelijkheden zien

“We hebben in de lockdown een terras gemaakt, dat hadden we nog niet. Bas kan dus nu ook buiten op het vuur zijn gerechten klaarmaken. Omdat we in de zomer langer open zullen blijven, maar ook omdat we iets extra’s wilden aanbieden.

Of we de takeaway zo uitgebreid voortzetten: dat moeten we nog zien. Bas heeft in de keuken Lowie naast zich, een zeer gedreven hulpchef. Ik werk in de zaal met Arnaud: een jonge sommelier die het nog ver zal schoppen. Wij willen dit wel met z’n vieren aankunnen.

Kijk, normaal zijn wij gesloten op feestdagen, maar nu tijdens Moederdag hebben we heel goed gedraaid. Dat zet ons aan het denken: misschien moeten we daarmee doorgaan. In die zin heeft dit alles wat perspectieven gegeven, ook dat is positief!”

De ervaring In een lockdown sta je pas echt #samensterk

“We kijken met een goed gevoel terug. Door meteen de sprong te maken naar afhaal, konden we mooi overleven. Ook als koppel met twee kinderen deden we het goed: we vulden elkaar aan, en ondersteunden elkaar waar nodig.

Mentaal was het belangrijk om door te blijven gaan, om door te zetten, ook al wisten we niet of het goed zou komen. We hebben ons hoofd omhoog en onze rug recht gehouden. Daar zijn we trots op.

Arnaud en Lowie, onze hulpchef en sommelier, hebben ons met raad en daad bijgestaan. Ook Jan, onze relatiebeheerder, is ons blijven aanmoedigen. En natuurlijk zijn we vooral de klanten dankbaar die aan ons bleven denken. De hashtag die je overal ziet, is niet gestolen: we staan écht #samensterk!”

Je vindt al het lekkers terug op