De bank voor een wereld in verandering
4 min

Pêle-Mêle zet door met zijn culturele recyclage

De lockdown vertaalde zich in nieuwe ideeën en een renovatie. De webshop is een blijver.

De drie vestigingen van Pêle-Mêle verdedigen sinds jaar en dag iets heel waardevols: cultuur toegankelijk maken. Met hun webshop - tijdens de lockdown gelanceerd - en de renovatie van de winkel in het centrum van Brussel, hebben ze genoeg om handen.

De storm Tegenslag brengt vernieuwing

"Tijdens de lockdown hebben we een webshop opgezet, daarvoor bestond die enkel voor de winkel in Waterloo. We stellen pakketten voor en hebben een ruime keuze aan artikelen tegen scherpe prijzen. We hebben onszelf moeten heruitvinden. De mensen lijken erg tevreden dat ze online boeken kunnen kopen. Meestal verkoop ik meer boeken dan ik lees. Maar nu is het al enkele weken het tegenovergestelde!

De heropening vereiste heel wat aanpassingen. Zo werken we nu met verschillende aan- en verkoopmomenten, en zijn we langer open. Ook werden de winkels heringedeeld op basis van het aantal bezoekers en om de maximale veiligheid voor iedereen te garanderen."

De (reddings)boei Onze adviseur, altijd beschikbaar

"Met de heropening van de winkels zullen de kosten oplopen. Ik heb meteen mijn bank opgebeld voor meer informatie.

We hebben gekozen voor een opschorting van de terugbetaling van al onze leningen gedurende zes maanden. Het was een opluchting dat dat kon, want zo kunnen we onze kosten spreiden en geleidelijk opnieuw opstarten. Onze relatiebeheerder heeft ons ook verteld dat we in geval van kasstroomproblemen kunnen rekenen op liquiditeitskredieten.

We hebben veel overlegd via telefoon en e-mail. Heel handig dat we kunnen rekenen op een contactpersoon bij de bank die zich bezighoudt met onze drie winkels."

Onze relatiebeheerder is altijd beschikbaar om ons, indien nodig, informatie te geven.

De horizon Zaken en milieu gaan hand in hand

"We willen onze webshop behouden en vooral verder ontwikkelen. Door pakketten voor te stellen volgens een thema of auteur, kunnen we ons aanbod beter beheren en blijven we consistent binnen onze collectie. In die zin is de lockdown een goede ideeënfabriek geweest!

Het renovatieproject van Pêle-Mêle in het centrum van Brussel hield ons al enkele jaren bezig. De werken werden ondertussen hervat. We kijken er dan ook naar uit om iedereen in een grotere, praktische en aangename ruimte te verwelkomen.

We zijn erg trots dat we het economische aan het ecologische kunnen linken. Onze slogan is niet voor niets ‘culturele recyclage’. Diezelfde overtuiging heeft Yuman, een winkelcentrum gewijd aan gerecycleerde en duurzame producten waar we een handelspartner zijn."

De ervaring Het egoïsme moet stoppen

"We zijn sterker dan we denken, volgens mij, maar we moeten nederig leren zijn. De mens is ook kwetsbaar.

Zowel op professioneel als persoonlijk vlak leven we in een samenleving waar we ons bijzonder arrogant gedragen. We denken dat we onoverwinnelijk zijn, en dat we de natuur en de aarde zomaar kunnen verwaarlozen.

En dat terwijl er weinig nodig is om alles op zijn kop te zetten. Daar was ik me al bewust van, en ben dat nu meer dan ooit. Ik droom van wat minder egoïsme…"

Ontdek de speciale aanbiedingen en de aangepaste openingsuren op