De bank voor een wereld in verandering
4 min

Groeien in lockdown: zij bewijzen dat het kan

Met de strenge coronamaatregelen en verplichte sluiting denken aan uitbreiding? De Gentse ondernemers achter Restaurant Patyntje deden het.

Vera en Hugues de Breyne baten samen vier restaurants uit in en rond Gent: Restaurant Patyntje en nog drie andere. Ook zij hebben tijdens de lockdown op takeaway geconcentreerd, en dat liep voor hen heel goed. Nu ze weer open kunnen, hebben ze grote veranderingen in petto. Zo zal er geen betaling met cash meer mogelijk zijn. En verder? “We willen snel een vijfde zaak openen.”

De storm Takeaway, omdat de klanten erom vroegen

“We waren op vakantie toen we het nieuws over de lockdown vernamen en moesten halsoverkop terugkeren naar België. In het begin hebben we wat onderhoudswerken gedaan, onder andere flink wat geschilderd.

We hebben ook meer tijd met ons gezin doorgebracht. Onze vier zaken zijn zeven dagen open, dus we hadden onverwacht heel wat vrije tijd. We hebben een moestuin aangelegd en appelcider gemaakt. Het heeft ons nog closer gemaakt.

Op vraag van onze klanten zijn we gestart met takeaway, en dat had veel succes. We zijn onze klanten heel dankbaar daarvoor. Die takeaway hebben we geconcentreerd in Restaurant Patyntje: dat restaurant heeft een grote parking, wat afhalen makkelijker maakt. Ja hoor, we gaan door met takeaway: niet iedereen zal meteen klaar zijn om opnieuw naar een restaurant te gaan.”

De (reddings)boei Ademruimte van de bank

“We hebben een goeie band met onze contactpersoon bij de bank. We hebben in overleg onze kapitaalaflossing zes maanden achteruitgeschoven. Dat ging allemaal gemakkelijk. Alles wat de bank voor ons deed, verliep perfect.

Daarnaast hebben we een bulletkrediet afgesloten - een vastetermijnkrediet - met een looptijd van een jaar. Daarmee kunnen we openstaande leveranciers betalen. Dat geeft ons ademruimte en minder stress.

We zijn wel verbaasd hoe gemakkelijk het voor ons allemaal verliep. Als je in orde bent met al je parameters, zoals belastingen of RSZ, is de steun van de staat nu praktisch om te blijven draaien. Gelukkig was dat bij ons al in orde. We zorgen dat het tiptop in orde blijft.”

Alles wat de bank voor ons deed, verliep perfect.

De horizon Dromen van meer, maar niet van meer cash

“Wij hebben nooit iets in het zwart gedaan, ons geld blijft in het bedrijf. Daarom kunnen we nu vooruit blijven gaan. Ik vrees wel dat er veel zaken overkop zullen gaan. Maar onze cijfers zijn goed en we hebben een loyaal cliënteel. We hebben nu vier restaurants en als de kans komt om een vijfde te openen, dan doen we dat zeker.

We nemen vanaf nu geen cash meer aan. We kiezen resoluut voor betalingen met de kaart. Omwille van de hygiëne is dat veiliger. Plus overvallers weten dat er dan niets te halen valt.

Vergeet ook niet dat cash veel werk kost: het moet in de zaak geteld worden, in het bureau opnieuw geteld worden, naar de bank gebracht worden. Dat zijn taken voor drie mensen. Dat digitaliseren neemt veel werk uit handen.”

De ervaring Samen sta je veel sterker

“Uit alles moet je iets positiefs halen. Zelfs als het negatief is, moet je er iets goeds van maken. We wilden in eerste instantie niet starten met takeaway, maar de vraag was groot. We hebben het toch gedaan en zijn daar heel tevreden over.

Of ik ergens trots op ben? Nee, dat kan ik niet zeggen. We hebben 70 personeelsleden in technische werkloosheid moeten stellen, daar kun je als ondernemer niet trots op zijn. Dat gaat om 70 gezinnen; daar heb ik wakker van gelegen.

Met sommigen van hen hebben we regelmatig contact gehad. In de horeca werken heel sociale mensen, en zeker voor singles is het leuk om in lockdown af en toe contact te hebben met ons. Alleen is maar alleen.”

Bekijk al hun Gentse zaken op