De bank voor een wereld in verandering
4 min

Maison Fleurie laat creativiteit verder opbloeien

In lockdown pijlsnel omschakelen naar een coronaproof concept: dat is 'Mooi meegeplukt' van bloemist Maison Fleurie.

Nog maar vier jaar geleden richtten Veerle Desmet en Tom van Kerschaver hun bloemenzaak ‘Maison Fleurie’ op. Tijdens de lockdown moesten ze creatief nadenken over hoe ze hun eigen kernwaarden konden behouden terwijl bloemenwinkels stuk voor stuk sloten. Ze lanceerden hun concept ‘Mooi meegeplukt’.

De storm Een driedubbele klap werd een win-win

“De lockdown was een grote klap. Onze bloemenworkshops stopten, de winkel sloot en onze bruiloftreserveringen vielen weg. De dag dat we sloten, hadden we veel hyacinten en krokussen. We hebben die dan uitgedeeld aan de klanten van de bakker hiernaast, een emotioneel moment voor ons.

Al snel kwamen we uit bij iets dat al langer in ons hoofd zat. Onder de noemer ‘Mooi meegeplukt’ verdelen we nu onze boeketten via lokale handelaars die wel open konden blijven.

Bestellen kan tot woensdagavond op mooimeegeplukt.be, dan kopen we de juiste hoeveelheid bloemen op de veiling en zaterdag staan de verse boeketten bij de eigen bakker, slager of krantenwinkel. Een win-win: niemand doet onnodige verplaatsingen en wij blijven verse boeketten aanbieden.”

De (reddings)boei Van overlevingsmodus naar creativiteit

“We hebben een goede band met ons lokale bankkantoor, ook tijdens de lockdown. Onze contactpersoon Olivier belde ons meteen op om te vragen hoe het ging en om te kijken wat hij vanuit de bank voor ons kon betekenen.

We hadden pas in november een workshopruimte aangekocht, voor workshops die nu ineens stilvielen. Dankzij Olivier hebben we een uitstel van ons investeringskrediet gekregen.

Doordat onze initiële financiële zorgen werden weggenomen, kwam er weer snel ruimte voor creativiteit. We konden weer vooruitkijken.”

Ondertussen hebben onze boeketten via de lokale handelaars ook al hun weg gevonden naar veel werknemers van de bank!

De horizon Vooruitkijken en durven dromen

“We kijken erg uit naar het moment dat we weer mogen opstarten met onze winkel, onze bruiloftarrangementen én onze bloemschikworkshops.

Met ‘Mooi meegeplukt’ blijven we doorgaan. We geloven voor de volle 100% in dit initiatief, en ook in de duurzaamheid ervan op lange termijn. We hoeven geen stock aan te leggen en kunnen dus gericht superverse boeketten aanbieden. Mensen hoeven geen extra verplaatsingen te doen en ook wij hoeven maar één keer de kilometers af te leggen; alleen naar onze afhaalpunten.

We hebben nu na enkele weken zes afhaalpunten opgezet, en dat willen we snel uitbreiden. We dromen over mogelijkheden voor dorpen zonder bloemenwinkel, om hen ook van onze verse Maison Fleurie-boeketten te kunnen voorzien.”

De ervaring Voedingsbodem voor bijzondere momenten

“We zijn onze kernwaarden nooit vergeten. We gaan enkel voor de uitstekende kwaliteit van verse bloemen, en verpakken die in een elegante Maison Fleurie-doos. Mensen bellen specifiek voor zo’n doos, en laten ons vrij de bloemen kiezen. Dat vertrouwen is fijn.

We zijn verrast door de solidariteit van ondernemers die zich spontaan als afhaalpunt aanbieden. Zo belde een ondernemer van enkele kilometers verder ons laatst spontaan op.

Hij had van ons gehoord en wilde ons steunen, dat heeft ons uiteraard geraakt.

Privé zijn we trots dat we het zo goed doen als koppel. Samen ondernemen is niet gemakkelijk, maar we hebben de lockdown met glans doorstaan!”

Maison Fleurie en Mooi meegeplukt vind je op