De bank voor een wereld in verandering
4 min

Een sterke toekomst voor het historische Seefbier

De Antwerpse Brouw Compagnie gaat ook na de lockdown door met thuislevering én een positieve mindset.

Karen Follens en Johan van Dyck runnen de Antwerpse Brouw Compagnie, een onafhankelijke bierbrouwerij van onder meer het iconische Seef. Tijdens de lockdown zetten ze razendsnel een webshop op. Nu overleven ze door thuislevering, met hulp van hun bank én hun positieve mindset: “Als ondernemer, en in het leven, heb je nooit zekerheden.”

De storm Een kwestie van de knop omzetten

“Toen we de maatregelen hoorden, was dat een zware klap. Meer dan de helft van onze omzet komt uit de horeca, en dit raakte onze twee thuismarkten: België én Nederland. Daarbij hebben wij in de brouwerij een eigen restaurant, ook dat moest dicht.

We hebben onmiddellijk de knop omgedraaid en nagedacht hoe we de mensen nog altijd van ons bier konden laten genieten. We hebben in één weekend onze webshop volledig aangepast. Eerst verkochten we alleen merchandising aan particulieren, nu leveren we ook kratten bier tot aan huis, in heel België en Nederland.

Ook privé hebben we natuurlijk beslissingen moeten nemen. We werken als koppel en hebben drie kinderen van 15, 13 en 6 jaar. We hebben dus ook thuis de taken snel verdeeld. Je kunt niet anders!”

De (reddings)boei Met hulp het hoofd boven water houden

“We hebben direct contact opgenomen met onze bank. Dankzij hen konden we onze brouwzaal plaatsen, maar de afbetaling is een grote vaste kost die door zou blijven lopen. Dat terwijl onze omzet – door deze omstandigheden - duidelijk zou dalen.

De bank reageerde direct heel begripvol en wilde zijn verantwoordelijkheid opnemen, zeiden ze. Na een paar praktische stappen, kregen we het positieve nieuws dat we uitstel van betaling zouden krijgen.

Dat was een ontzettend belangrijk moment voor onze brouwerij, onze medewerkers en de liefhebbers van onze bieren. We konden weer vooruitkijken.”

Onze bank gaf ons de kans om onze vaste kosten tijdelijk te drukken, waardoor wij deze periode kunnen overleven.

De horizon Altijd vooruit blijven kijken

“Voorlopig blijven we doorgaan met onze online verkoop. Het maakt zeker niet alles goed, maar dankzij de maatregelen van de bank, en omdat we onze werknemers tijdelijk werkloos konden stellen, komen we er wel door.

Als de horeca weer open kan, zullen we - samen met onze klanten - heel blij zijn. We hopen en verwachten dat de bieromzet snel weer op peil komt. We denken nu na over hoe we de social distancing in ons eigen café en restaurant op de site zullen aanpakken zodat iedereen weer snel, helemaal Seef van zijn pintje kan genieten.

In onze brouwerij zelf zijn wij natuurlijk al gewend om alles 100% hygiënisch aan te pakken, je kunt daar van de vloer eten. Het is kraakproper en daar gaan we gewoon mee door!”

De ervaring Het recht van de snelste

“Als kleine onafhankelijke brouwerij zijn we misschien niet de ‘sterkste’, maar we konden wel heel snel reageren. In enkele dagen hebben we ons moeten, maar ook kunnen aanpassen. De betrokkenheid van ons hele team, dat creatief en flexibel met deze veranderingen omging, was hierbij zeker een troef.

Ook krijgen we vele berichten en bestellingen van liefhebbers van onze bieren en sympathisanten van de brouwerij, die ons zo op meer dan één manier mee door deze periode loodsen. Deze steun geeft ons extra drive!

Er is één constante, namelijk dat alles verandert. Dingen lopen anders dan verwacht. De situatie is wat het is. Wat je eruit haalt, bepaal jijzelf.”

Je ontdekt de splinternieuwe webshop én hun hele assortiment bieren op

Hun vakmanschap drink je met verstand.