De bank voor een wereld in verandering
4 min

Bouwmarkt Stock Luyckx XL blijft doorzetten

Bouwmarkt Stock Luyckx XL uit Lommel over ondernemen tijdens corona-maatregelen: “Volle gas en gaan.” Zelfs de geplande uitbreiding later dit jaar gaat door.

Broers Ben en Tom Luyckx runnen Stock Luyckx XL, een winkel waar ze naar eigen zeggen echt álles hebben. Ze schakelden tijdens de lockdown over op thuislevering, met bezorging dezelfde dag. De geplande uitbreiding van de zaak later dit jaar gaat gewoon door: “Eigenlijk waren we door onze bank vanaf dag één al vrij gerust”.

De storm Topservice te midden van moeilijke beslissingen

“Nog voor de lockdown inging, verkochten we wat alcoholgel aan een apotheker in de buurt. We voelden al aan dat het erg ging worden, maar hij raadde ons aan om voor ieders veiligheid meteen te sluiten.

Mensen waren toen op zoek naar wc-papier en alcoholgel. We hebben een parkingverkoop gedaan om die twee dingen nog aan de man te brengen, maar daarna zijn we gesloten, zelfs vóór de officiële maatregelen.

Tijdens de lockdown hebben we in de ochtend een telefoonlijn geopend om klanten te adviseren en specifieke orders aan te nemen. Dezelfde dag leverden we, binnen een straal van 15 kilometer.

Het was dag en nacht werken, en natuurlijk behaalden we niet dezelfde omzet als anders. Maar onze klanten bleven wel bediend.”

De (reddings)boei Onze bank nam zorgen weg

“Onze contactpersoon bij de bank heeft ons meteen opgebeld en gezegd dat we ons geen zorgen hoefden te maken.

Zij drukte ons op het hart dat we een financieel gezond bedrijf hadden, en dat de bank er alles aan zou doen om ons te ondersteunen. We kregen vrijwel meteen een uitstel van betaling. Na ondertekening van de nodige documenten bracht onze bank alles in orde.

Zo konden we onze tijd in de zaak en leveringen steken. Ook de geplande uitbreiding kon gewoon doorgaan, bevestigde onze contactpersoon Inge.”

Op financiëel vlak waren we dus vanaf dag één al gerust.

De horizon 100% vooruit

“Begin mei waren wij de enige zaak in de omgeving die open mocht, we zagen dus heel wat nieuwe mensen die nog nooit in de winkel waren geweest.

Tegelijk steekt het een beetje: waarom mogen wij open, maar andere winkels in de buurt nog niet? Natuurlijk zijn we heel tevreden dat we al mochten heropenen, maar voor de ondernemers in de buurt is het een ander verhaal.

Nu kijken we 100% vooruit. Dat is het enige wat we kunnen doen. Later dit jaar gaan we uitbreiden, met een extra stuk aan ons gebouw. Dat dat kan doorgaan is natuurlijk geweldig.”

De ervaring Samen met alle werknemers keihard blijven gaan

“Al vanaf het begin keken we naar wat er nog wél mogelijk was. We hebben altijd gas blijven geven. Je kunt niet anders!

Een eventuele nieuwe lockdown zouden we op dezelfde manier aanpakken, met ons systeem van thuisbezorging. We hadden de lat meteen heel hoog gelegd: we wilden per se dezelfde dag nog leveren. Dat is in 99% van de gevallen ook gelukt.

Alles bij elkaar is de lockdown voor ons vrij positief verlopen. Dat komt ongetwijfeld door onze werknemers. Ook tijdens het fantastische weer in april heeft iedereen hier keihard doorgewerkt. En altijd met een positieve instelling. Daar zijn we onze werknemers ontzettend dankbaar voor.”

Je blijft op de hoogte van de plannen van Stock Luckx XL via