De bank voor een wereld in verandering
4 min

Een traiteurmenu met liefde gemaakt

La Tavola scheert hoge culinaire toppen en brengt het authentieke Italië naar Bergen.

Met zes restaurants op de teller – waaronder Le Comptoir de Marie, het enige sterrenrestaurant in Bergen – is Luc Broutard uitgegroeid tot een ondernemer pur sang. Maar zijn hart ligt nog altijd in de keuken. Enkel La Banque startte tijdens de lockdown met een traiteur. Vandaag zijn alle ogen gericht op La Tavola, de nieuwkomer die u meeneemt naar de smaken van Italië.

De storm Een ruime keuze

“Een maand na de restaurantsluiting hebben we een traiteurservice op poten gezet. Voor ons was dat de ideale manier om aan de slag te blijven en wat geld in het laadje te brengen.

In het begin kwamen onze klanten vooral om ons te steunen, maar ze waren al snel gewonnen voor onze traiteurmenu's. Op weekdagen bieden we eenvoudige gerechten aan, terwijl we in het weekend ook culinaire toppers op de kaart hebben staan. Je kon pizza afhalen, maar evengoed een gerecht met zeevruchten of vlees.

Het klopt dat de lockdown ons de nodige tijd gaf om na te denken over ons vak, maar het was erg moeilijk om toekomstgericht te denken.“

De (reddings)boei Een uitstekende dienstverlening

“De gesprekken met de bank verliepen heel goed. Ik werk samen met iemand die zich om de financiële kant van de zaak bekommert en we kregen allebei snel antwoorden op onze vragen. Zo konden we onder meer de terugbetaling van onze leningen uitstellen.

We kregen meteen een concrete oplossing aangeboden, zonder dagen te moeten wachten op antwoorden. Dat vond ik fantastisch. Het contact met onze bank was ook hartelijk en geruststellend.

Mijn relatiebeheerder belde me onlangs nog op om ons te informeren over andere mogelijke oplossingen en de beschikbare steunmaatregelen van het Waalse Gewest. We voelen ons echt gesteund.“

We kregen meteen een concrete oplossing aangeboden, zonder dagen te moeten wachten op antwoorden.

De horizon Eindelijk weer echt aan de slag

“Op dit moment moeten we vooral inspelen op de bekommernissen en verwachtingen van de mensen. Luxeproducten zijn geen prioriteit en elke restauranthouder moet kijken hoe het rendabel te houden. Tegelijk moeten we ons stap voor stap mee aanpassen aan de maatregelen van de overheid.

We zijn tevreden dat de traiteurservice goed draaide, maar onze klanten zijn het gewend om ter plaatse in een van onze restaurants te genieten van onze gerechten. We hebben renovatieplannen, maar we willen in de eerste plaats een uitstekende service blijven bieden.

Ik hoop dat alles snel weer wordt zoals voor de coronacrisis, met een gezellige sfeer tussen de klanten en mooie momenten op het terras. La Tavola opende pas eind januari zijn deuren, het is de nieuwkomer van de familie. Maar ook in onze nieuwste aanwinst in Bergen hebben we tal van ideeën om culinair de puntjes op de i te zetten!“

De ervaring Een leven vol uitdagingen

“Je leven kan plots helemaal op zijn kop staan. Soms heb ik het gevoel te figureren in een of andere sciencefictionfilm. Maar dat betekent niet dat ik nu anders in het leven sta.

Ik ben iemand die wel van een uitdaging houdt. Ik word telkens voor gek verklaard wanneer ik weer een nieuw restaurant open. Maar ik hou van mijn vak. Ik heb die uitdaging nodig. Ik geniet ervan om op te staan en naar het werk te gaan, met mijn medewerkers te praten bij een kopje koffie, een nieuwe seizoenkaart uit te werken…

Maar het heeft me evengoed deugd gedaan om tijdens de lockdown meer tijd met mijn gezin door te brengen. Ik ben getrouwd en heb twee zonen. Onze jaarlijkse gezinsvakantie is het enige moment waarop we met z'n vieren samen zijn, en die vakanties waren nooit zo lang als deze lockdown.“

Een voorsmaakje van de culinaire geneugtes in Bergen vind je op