De bank voor een wereld in verandering
4 min

Biotechnologie in het algemeen belang

HeX Group gebruikt zijn creativiteit: ze testen maskers en ontwikkelen Covid-19-tests. "We zullen onze strategie bijsturen en meer lokaal handelen."

HeX Group doet onderzoek naar de besmettingsgraad in functie van de omgevingsfactoren. Zij bieden meerdere oplossingen aan, maar vandaag steriliseert de onderneming mondmaskers voor eenmalig gebruik. Volgens Tony Wattrelot, Director – Development Manager, zal de toekomst nog meer efficiëntie vergen.

De storm Een uniek en waardevol laboratorium

"De hele toestand was een emotionele rollercoaster voor mij. In enkele dagen tijd zakte onze omzet in elkaar, want gewoonlijk werken we op locatie in ziekenhuizen en in de farmaceutische industrie.

We beslisten daarom om onze activiteiten volledig stil te leggen. Maar begin april namen onze klanten contact met ons op voor een oplossing voor de befaamde FFP2-maskers, zodat ze die opnieuw konden gebruiken na desinfectering en sterilisatie.

We moesten ze dus testen, wat a priori niet ons werk was. In drie dagen tijd creëerden we een testbank die voldoet aan de huidige normen voor maskers – tot op vandaag uniek in België!"

De (reddings)boei De wil om te helpen

"We hebben onmiddellijk onze financieel adviseur bij de bank gebeld om onze kredieten te bevriezen. We waren namelijk al jaren aan het uitbreiden, want biotechnologie is een beloftevolle sector.

We moesten al onze grote investeringen, die we samen met de bank hadden gepland, noodgedwongen uitstellen: de uitbreiding van het laboratorium, aanwerving van nieuw personeel, nieuwe projecten…

Onze adviseur heeft hard gewerkt zodat we ons konden aanpassen aan de situatie. We kregen een betalingsuitstel op ons krediet van zes maanden en we wachten op antwoord voor de andere kredietlijnen."

De bank doet alles om ons te helpen, maar moet soms wachten op groen licht van de betrokken overheidsinstanties.

De horizon Ons onderzoek diversifiëren

"Sinds het begin van de pandemie hebben we binnen de moleculaire biologie, voor het algemeen belang, Covid-19-tests ontwikkeld.

De federale overheid heeft niet op ons voorstel gereageerd, maar we zetten ons onderzoek naar de weerstand van het virus op verschillende oppervlakken in onze dagelijkse omgeving voort. In onze laboratoria hebben we zowel een bemonsteringskit als een analysekit ontwikkeld. De tak gespecialiseerd in de bescherming van maskers is in volle ontwikkeling.

Ook al hebben we een internationaal bereik, we zullen onze strategie bijsturen en meer lokaal denken. En de menselijke kant maximaal waarderen is misschien wel mijn belangrijkste inzicht. De weg zal lang zijn maar samen komen we erdoor, daar ben ik van overtuigd, en dit dankzij onze uitzonderlijke medewerkers."

De ervaring Samen vooruit

"Ik ben erg trots op de mens: ik heb sommigen zien stilstaan, en anderen zien openbloeien. Veel mensen hebben een buitengewoon aanpassingsvermogen. Ze krijgen energie door te helpen en zich nuttig te voelen.

Ik besef nu hoe belangrijk fysiek contact en sociale banden zijn. De mens is niet gemaakt voor langeafstandsrelaties. Ik wil meer dan ooit bij andere mensen zijn. We zullen het anders moeten doen, maar deze pandemie herinnert me er aan hoe belangrijk het woord ‘samen’ is.

Mijn advies voor elke ondernemer is om, waar mogelijk in deze omstandigheden, kansen te creëren en grijpen. Wanneer het moeilijk gaat, voelen we ons meer dan ooit ondernemer!"

Ontdek alle expertise van HeX Group op vlak van hygiëne op