De bank voor een wereld in verandering
4 min

Risico spreiden: dé les uit lockdown van Euroquartz

Godfried Jacobs van Euroquartz blijft optimistisch. Diversifiëren en anticiperen: dat is zijn post-coronaplan.

Godfried Jacobs staat aan het hoofd van Euroquartz, een fabriek aan het Albertkanaal die kwartszand verwerkt voor een reeks diverse toepassingen. Het is juist die diversificatie die zorgde dat Euroquartz de lockdown sterk doorkwam. De zaakvoerder kijkt positief terug én vooruit: “Nu we hier zijn doorgekomen, mogen we optimistisch blijven.”

De storm Strenge regels, nog voor ze verplicht werden

“We hebben het geluk dat we mochten openblijven. We hebben heel snel - al voor de lockdown - strikte maatregelen genomen: werken in gescheiden ploegen, telewerken waar mogelijk, strenge hygiëneregels…

Juist omdat we zo snel waren, rees de vraag of het allemaal wel nodig was. Ook ik twijfelde of ik niet te streng was. Ik heb vrij snel een werknemer in technische werkloosheid gesteld. Niet omdat hij niet bekwaam was, maar omdat hij er bijna 66 werd: de risicogroep. Pas achteraf begreep hij zelf ook waarom. Dat zijn op zo’n moment geen gemakkelijke keuzes.

Ik heb me beperkt om maar één keer per week de fabriek te bezoeken. Het is zwaar om van thuis de zaken te leiden, maar ik kan vertrouwen op een fantastische ploeg mensen die ondanks alles bleef doorgaan.”

De (reddings)boei Je mensen én je bedrijf gezond houden

“In zo’n crisissituatie denk je als bedrijfsleider maar aan twee dingen: de gezondheid van je mensen en de cashflow van het bedrijf. Het zijn ongeziene tijden, met veel angst. Dan moet je zorgen dat je alles op een rij zet.

Ik heb dus meteen scenario’s gemaakt. Een erge, een heel erge en een worst case. Op basis daarvan heb ik gekeken wat mijn financiële behoeften kunnen zijn. Ik heb een open relatie met onze contactpersoon bij de bank, en heb dit onmiddellijk met hem besproken.

Bij de bank zagen ze twee mogelijkheden: een overbruggingskrediet, waar ik gelukkig geen gebruik van heb moeten maken, en een uitstel van terugbetaling van de kapitalen.”

Dat uitstel is een grote hulp geweest en het is enorm vlot verlopen.

De horizon Anticiperen, maar vooral positief vooruitkijken

“Wat nu komt, is één groot vraagteken. Ik blijf heel alert op de berichtgeving, zodat ik waar nodig snel voorzorgen kan treffen.

Kijk, iedereen is de situatie uiteraard beu. Een mens is in wezen een sociaal dier, en zo’n afstand houden en een lockdown zijn tegen onze natuur. Toch ga ik ervan uit dat het ergste achter ons ligt. En als we hier met onze mensen tegen kunnen, kunnen we ook omgaan met iets dat minder erg is.

Natuurlijk hebben we ook omzetverlies gehad: we leveren aan grote klanten in Engeland en Frankrijk, wat uiteraard stil heeft gelegen. Maar zover ik kan zien, is het marktsegment waar wij onze producten leveren, zich aan het herpakken. Hoop is toegelaten! Ik blijf waakzaam, maar ben ook optimistisch.”

De ervaring Risico verlagen en blijven anticiperen

“Cash is en blijft de levenslijn. Zolang je dat hebt of kan vrijmaken, zit je goed. Ik raad iedereen aan om zowel professioneel als privé een beetje reserves achter de hand te houden. Natuurlijk is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Wij hebben ons risico vooral verlaagd door onze activiteit te spreiden. We leveren onze producten aan een heel divers klantenbestand. Onze afzetmarkt is niet overal gestopt, dat is het grote geluk van Euroquartz. We mochten bovendien openblijven, wat niet iedereen gegund was.

Ik ben blij met de manier waarop we hebben geanticipeerd op de maatregelen. Anticiperen hield ook het snelle contact met de bank in, onze contactpersoon is heel toegankelijk en bereikbaar. Ik heb veel om dankbaar voor te zijn.”

Ontdek alles over Euroquartz op