De bank voor een wereld in verandering
4 min

Energienormen: hoe scoort mijn woning?

De energiewetgeving wordt almaar strenger, zowel in België als in de rest van Europa. Vraagt u zich af of uw woning nog aan de vereiste energienormen voldoet? Dat vertelt u het befaamde EPC-certificaat, dat de energieprestatie van uw woning in kaart brengt. Hoe vraagt u zo’n EPC aan? Hoelang blijft dat geldig? En zijn er verschillen per gewest? Ontdek hier het antwoord op die vragen.

Let op, geld lenen kost ook geld.

EPC De grondbeginselen van het EPC

Om te weten of uw woning nog aan de huidige energienormen voldoet, moet u een Energieprestatiecertificaat (EPC) laten opstellen. Zo krijgt u een gestandaardiseerde beoordeling van de energieprestatie van uw woning. Er zijn verschillende EPC-modellen, afhankelijk van de staat van het pand of het gebruik ervan (woning, kantoorgebouw …). Alle elementen maken deel uit van de analyse, bijvoorbeeld:

  • de oppervlakte van het vastgoed;
  • het volume;
  • het verwarmingssysteem;
  • de productie van warm water;
  • ventilatie;
  • isolatie;
  • de aanwezigheid van zonnepanelen;
  • geothermie;
  • een windturbine bij uw huis;

Het certificaat is 10 jaar geldig, als u in de tussentijd natuurlijk geen werken uitvoert aan bovenstaande elementen. Doet u dat wel, dan moet u uw EPC bijwerken, met de hulp van een erkende energiedeskundige. Vlaanderen lanceerde in 2019 een nieuw EPC. Als u uw huis verkoopt en uw oude certificaat is vóór deze datum afgegeven, zal u de vraag krijgen om een nieuw certificaat te laten opstellen. Deze links geven u alle informatie die u nodig hebt binnen uw regio: Leefmilieu Brussel, Wallonië, Vlaanderen.

De drie gewesten Evolutie van het EPC in de drie gewesten

BRUSSEL

  • Het EPC beoordeelt de energieprestatie van het pand op een schaal van A++ (heel energiezuinig) tot G (heel energie-intensief). Het huidige gemiddelde in Brussel is D+.
  • Tot nu toe was het EPC alleen verplicht bij verkoop of verhuur van een pand in Brussel. Tegen 2025 moeten alle woningen zonder uitzondering een energielabel hebben.
  • Bovendien lanceert het Gewest zijn ‘Renolution’-plan. Het wil de gemiddelde score verbeteren tot C+ tegen 2050. Dit komt overeen met een maximaal primair energieverbruik van 100 kWh/m2/jaar. Dat is drie keer minder dan nu.
  • Naast de energiebeoordeling vermeldt het verplichte Energieprestatiecertificaat vijf prioritaire werken om de score te verbeteren. Staan op de lijst: isolatie van buiten- en binnenmuren; dak en vloeren; vervanging van ramen en kozijnen; vervanging van de verwarmingsketel of -installatie; installatie van zonnepanelen, enzovoort. De werken moeten uiterlijk starten vanaf 2030, waarbij iedere vijf jaar één van de werken uit de lijst moet uitgevoerd worden.
  • Het EPC zal deel uitmaken van de ‘woningpas’, met dynamische gegevens.

Meer informatie

 

WALLONIE

  • Het Waalse Gewest stelde geen strikt plan op voor de energierenovatie van woningen. Maar het stimuleert burgers wel om mee te doen. Daarvoor werkte het verschillende incentives uit.
  • Sinds 11 maart 2021 legt het Gewest normen op voor elektromobiliteit. Nieuwbouw of ingrijpend gerenoveerde woningen of appartementen, krijgen verplicht een aansluitingsinfrastructuur. Daarmee is het mogelijk om een oplaadpunt per parkeerplaats te installeren.

Meer informatie

 

VLAANDEREN

  • Het Gewest voerde een digitale ‘Woningpas’ in. Die bevat het EPC+ dat sinds 2019 van kracht is:
    • het energielabel op een schaal van A+ (heel goed) tot F (slecht);
    • technische aanbevelingen (met geraamde kosten en besparingen) om het energieverbruik te verminderen.
  • Vanaf 2050 moet voor elk gebouw een EPC+-certificaat beschikbaar zijn. Alle gebouwen moeten tegen die tijd een A-label of beter behalen.
  • Vanaf 1 januari 2023 komt er een renovatieverplichting voor woongebouwen, dit zijn eengezinswoningen en appartementen. Nieuwe eigenaars van woningen met een slecht label zullen het pand moeten aanpassen tot minimaal label D.

Meer informatie

Aan uw zijde Uw bank aan uw zijde

Uw relatiebeheerder is er voor u om al uw vragen te beantwoorden over het EPC, de beschikbare premies, een energiebesparende renovatie ... Hij of zij informeert u over de renovatielening of de energielening (leningen op afbetaling*). Maar ook over hoe u kan investeren en besparen door energiezuinig te bouwen en/of energiebesparend te renoveren.

* Let op, geld lenen kost ook geld.

Wil u energiezuinig bouwen of energiebesparend verbouwen?

Ontdek hoe u het best uw energierenovatie financiert.

Renovatielening en Energielening Kredietvorm: lening op afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door AlphaCredit NV, kredietgever, Warandeberg 8 Bus 3, B-1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702.

Woonkrediet Kredietvorm: hypothecair krediet met (on)roerende bestemming. De bepalingen met betrekking tot hypothecair krediet in hoofdstuk 2 van titel 4 van boek VII van het Wetboek van Economische Wetgeving zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door BNP Paribas Fortis NV, kredietgever, Warandeberg 3, 1000 Brussel - RPM Brussel - BTW BE 0403.199.702.