LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.
Kopen
De voor- en nadelen van kopen
De voordelen
U weet wat u koopt en u kan vrij snel de woning betrekken (tussen het ondertekenen van het compromis en de akte bij de notaris zit er maximaal 4 maand). Op de aankoop betaalt u registratierechten: dat moet volledig met eigen middelen. Het percentage van die rechten varieert afhankelijk van de regio waar u woont (Vlaanderen, Wallonië of Brussel). Over het algemeen ligt dat bedrag een stuk lager dan de btw op nieuwbouw.
De nadelen
U moet meestal een paar toegevingen doen: zelden beantwoordt een bestaande woning aan al uw verwachtingen. Verborgen gebreken of extra kosten kunnen de pret bederven. Koopt u een oude woning, dan zal u sneller geconfronteerd worden met onderhouds- en renovatiewerken.
Bouwen
De pro's en contra's van bouwen
De voordelen
Samen met uw architect of bouwpromotor bouwt u een woning volledig op maat van uw eigen wensen. Omdat alles nieuw is, blijft u jarenlang gespaard van onderhouds- of herstellingskosten. De strenge regelgevingen voor onder meer isolatie en ramen zorgen voor veel betere energieprestaties. Zo spaart u maand na maand geld uit op uw energiefactuur.
De nadelen
Omdat u zowel de bouwgrond als de werken moet betalen, is de totale investering meestal groter dan bij een aankoop. Bovendien betaalt u op bouwwerken 21% btw, en dat moet u voor het grootste deel met eigen spaargeld financieren. Dat is een pak duurder dan de registratierechten op een bestaande woning. Reken op een looptijd van minimum 9 à 12 maanden vooraleer u in uw woning kunt. Tijdens de bouwwerken moet u blijven huren, zodat u een tijdlang dubbel betaalt. De oplossing: vraag bij uw bank een ’uitstel van kapitaalaflossing’ aan. Daarmee betaalt u tijdens de bouwperiode enkel de interesten terug aan de bank (tot maximaal drie jaar). Pas daarna begint u het ontleende kapitaal af te lossen.
Budgetteren
Kosten om rekening mee te houden in uw budget
BTW en registratierechten
Voor een nieuwbouw woning (een woning wordt als ‘nieuwbouw’ beschouwd tot 31 december van het tweede jaar na het jaar waarin ze voor het eerst in gebruik genomen werd) betaalt u 21% btw op de bouw. Op de aankoop van de grond betaalt u normaal gezien geen btw, maar wel registratierechten (behalve wanneer u bouwgrond koopt samen met een woning in opbouw, dan betaalt u op beide 21% btw). Op de verbouwkost van een privéwoning betaalt u slechts 6% btw, maar dan moet het pand meer dan tien jaar oud zijn, hoofdzakelijk bestemd voor privégebruik. Bij de aankoop van een woning betaalt u geen btw, wel registratierechten op de aankoop van de woning én de grond.
Algemene kosten of ’notariskosten’
Wanneer u een woning koopt, moet u rekening houden met een aantal algemene kosten. Voor een onroerend goed schommelen die rond de 15% van het totaalbedrag, voor een openbare verkoop loopt dat op tot 25%. In de volksmond noemt men dat wel eens ‘de notariskosten’, maar het gaat over meer dan enkel het ereloon van de notaris. Ze omvatten onder meer ook het registratie- en inschrijvingsgeld. In Wallonië en Brussel bedraagt dat voor uw eerste woning 12,5% van de aankoopprijs, tegenover 6% in Vlaanderen. In het Brusselse Gewest kunt u, onder bepaalde voorwaarden, een gedeeltelijke vrijstelling van registratierechten krijgen, het zogenaamde ‘abattement’.
Dossierkosten
Afhankelijk van welke bank u kiest, draaien de dossierkosten voor het afsluiten van een krediet rond de 500 euro. In uitzonderlijke gevallen maakt uw bank een schatting van uw pand. Afhankelijk van de grootte van de woning betaalt u daarvoor tussen 225 en 675 euro.
Een huis kopen, bouwen of renoveren. Hoe begin ik eraan?
Een mooi project in gedachten? Een eigen huis, een nieuwbouw of een mooi gerenoveerd appartement?
Wettelijke informatie
Kredietvorm: hypothecair krediet met (on)roerende bestemming. De bepalingen met betrekking tot hypothecair krediet in hoofdstuk 2 van titel 4 van boek VII van het Wetboek van Economische Wetgeving zijn van toepassing. Onder voorbehoud
van aanvaarding van uw aanvraag door BNP Paribas Fortis NV, kredietgever, Warandeberg 3, 1000 Brussel - RPM Brussel - BTW BE 0403.199.702.
Kredietvorm: Lening op Afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door AlphaCredit NV, kredietgever,
Warandeberg 8 Bus 3, B-1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702.
Kredietvorm: Kredietopening. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag. De bepalingen inzake consumentenkrediet van hoofdstuk 1 uit titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding
van uw aanvraag. Kredietgever: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702.