De bank voor een wereld in verandering
5 min

Energiebesparend verbouwen

Om de energiefactuur van uw toekomstige nieuwbouw of gerenoveerde woning te verminderen, wilt u energiebesparende werken uitvoeren. Een goed plan, maar waar begint u? Wat is het verschil tussen EPB en EPC ? 
Ontdek alles over energiezuinig renoveren, financieringsoplossingen, belastingverminderingen en premies.

 

 

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.
Energiebesparend renoveren, beter leven

Het EPB certificaat Wat is EPB?

EPB: isoleren volgens de wet en het gezond verstand

Het klimaatbewustzijn nam een ‘officiële’ start met het Verdrag van Kyoto in 1997. Daarna volgden onder meer de klimaatakkoorden van Parijs, de kernuitstap, de Europese doelstellingen … Het mag duidelijk zijn: klimaatneutraliteit - de EU-doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn - komt er enkel wanneer iedereen meedoet. Vanuit die gedachte introduceerde de federale regering in 2006 de EPB-​aangifte (EnergiePrestatie en Binnenklimaat). Logisch, dus, dat ook energiezuinig en energiebesparende investeringen steeds meer aan populariteit winnen.

 

De EPB-aangifte is verplicht voor elke nieuwbouw of renovatie in België. Ze omvat een hele reeks regels die gebouwen waarin mensen wonen, werken en leven zo energiezuinig mogelijk moeten maken. Om uw ecologische voetafdruk te verminderen én uw energie-uitgaven te drukken, werden en worden de EPB-eisen steeds strenger.

Het EPC

Aan de hand van dat energiecertificaat krijgt de kandidaat-koper of -huurder een zicht op het energieverbruik van zijn woning. Dus hoe interessanter dat plaatje eruit ziet, hoe beter de deal is die u kunt sluiten. Op termijn denken, is de boodschap. Bekijk, voor u de eerste steen (ver)legt, welke de mogelijkheden zijn om energiebesparende werken te integreren in uw (ver)bouwproject. Zo speelt u van bij het afsluiten van uw hypothecair krediet al in op de toekomst, én laat u uw energie-uitgaven al dalen.

Aan de slag Investeer en bespaar

Energiebesparende investeringen

Om de energiefactuur van uw toekomstige nieuwbouw of gerenoveerde woning te verminderen, wilt u energiebesparende werken uitvoeren. Een goed plan, maar waar begint u? Experten ter zake zullen u eerst en vooral aanraden om het dak van uw woning of uw zolder te isoleren. Daarmee bespaart u al snel tot 30% op uw energiefactuur.

Daarnaast is dubbele of zelfs driedubbele beglazing zeer effectief. En als u nog enkele stappen wilt verder gaan, komen energiezuinige verwarmings- en installatiesystemen in zicht, groendaken, het isoleren van de buitenmuren, … De kost van materialen en plaatsing is misschien iets duurder, maar daarvoor bestaan er allerhande renovatiepremies en subsidies, én … kredietformule, perfect op uw maat.

Bespaar en produceer zelf energie

Wil u exact weten waarom uw energiefacturen de pan uit swingen, dan is het interessant om eerst een energie-audit te laten uitvoeren. Zo weet u dadelijk waar u het best energiebesparende werken uitvoert. We hadden het al over enkele grote energieslokoppen zoals een slecht geïsoleerd dak, enkele beglazing, en en wat u daaraan kunt doen. Denk daarnaast ook aan luchtdichting, zuinige warmwatersystemen, een kamerthermostaat, energiezuinige verlichting, en waterbesparingssystemen.

Naast isoleren, kunt u ook zelf energie aanmaken. Dat gaat vrij eenvoudig met bijvoorbeeld fotovoltaïsche zonnepanelen. Afhankelijk van onder andere waar u woont en hoeveel panelen u installeert, bespaart een gezin met twee kinderen zo makkelijk tussen 50 à 100 euro op zijn energiefactuur.

Belastingvermindering en premies

In België schrijven de verschillende gewesten hun eigen energiepremies uit voor kleine en grote energiebesparende renovatiewerken. Zo zijn er verminderingen en premies voor energiezuinige nieuwbouwwoningen in Wallonië en in Brussel. In Vlaanderen krijgt u automatisch vermindering van de onroerende voorheffing als die voldoet aan de wettelijke energienorm.

Naast belastingverminderingen en overheidspremies voor uw verbouwing of nieuwbouwwoning kunt u al van bij het begin genieten van de voordelen van energiezuinig (ver)bouwen. Met een energielening (lening op afbetaling) draagt u namelijk ook uw persoonlijke groene steentje bij aan de klimaatneutraliteit. Weet dat als de verbouwingswerken die u voorziet voor minstens 75% uit energiebesparende investeringen bestaan, u voor uw lening op afbetaling een extra interessante rentevoet krijgt.

Investeer groen, neem kapitaal op

Ook als u niet voor de supergroene make-over kiest, kan uw energiefactuur verlagen indien u de energiebehoefte van uw woning doet dalen. Hebt u een woning gekocht en had u toentertijd niet het geld om ze te renoveren? Geen probleem: als de hypotheek op het pand nog loopt, dan kunt u het afbetaalde kapitaal heropnemen. Op die manier hoeft u geen nieuwe hypotheek af te sluiten. En door dat verse kapitaal in groene voorzieningen te steken, bespaart u op termijn een stevige cent.

Als u geen kapitaal kan opnemen van een bestaand krediet is een renovatielening (lening op afbetaling) afsluiten een andere mogelijkheid om niet aan uw spaargeld te raken… want ook via kleine aanpassingen kunt u uw woning heel wat energiezuiniger maken. Mooi voorbeeld: waterzuinige douchekoppen in uw badkamer.

Energiebesparend renoveren, beter leven

De klimaatopwarming, plasticsoep in de oceanen, diersoorten met uitsterven bedreigd… We zijn ons steeds meer bewust van de noodzaak om zorg te dragen voor onze planeet. Laten we beginnen bij onszelf.

Wettelijke informatie

Kredietvorm: hypothecair krediet met (on)roerende bestemming. De bepalingen met betrekking tot hypothecair krediet in hoofdstuk 2 van titel 4 van boek VII van het Wetboek van Economische Wetgeving zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door BNP Paribas Fortis nv, kredietgever, Warandeberg 3, 1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702.

Energielening - Kredietvorm: Lening op Afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Omvat alle energiezuinige werken in de woning, onder meer de aankoop en plaatsing van raamwerk en dubbele beglazing, verwarming en stookketels, isolatiematerialen, zonnepanelen, energieaudits, plus alle andere materialen en werkzaamheden bestemd voor energiebesparingen in de woning. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door AlphaCredit NV, kredietgever, Warandeberg 8 bus 3, B-1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE 0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702.

Renovatielening - Kredietvorm: Lening op afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door AlphaCredit NV, kredietgever, Warandeberg 8 bus C, B-1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702.