De bank voor een wereld in verandering
5 min

Renovatiepremie en subsidies

Hebt u nood aan een klein financieel duwtje in de rug voor uw verbouwings- of renovatiewerken? De renovatiepremie helpt u op weg.

Op welke subsidies heeft u recht?

De subsidies om te renoveren Wat houden ze in?

Duwtje in de rug

Een gerenoveerde gevel, een ecologisch geïsoleerd dak, zonnepanelen, een verse laag verf, dubbele beglazing, … het zijn kleine én grote werken die van uw huis een thuis maken. En vadertje staat helpt u daar graag bij.  Er bestaan verschillende gewestelijke steunmaatregelen:

In Vlaanderen: Vanaf 1 oktober 2022 kan je in Vlaanderen terecht op één centraal punt om je bouwpremies aan te vragen: Mijn VerbouwPremie. Dat is de combinatie van de Vlaamse energie- en woonpremies die tot nu toe al van kracht waren. Administratief veel eenvoudiger, en dus weer een drempel minder om te beginnen met renoveren.

In Brussel: Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt tal van woonpremies. Zo kunt u bij Leefmilieu Brussel terecht voor een heleboel energiepremies. Ook bij de 19 gemeentes afzonderlijk kunt u aankloppen voor een gemeentelijke premie.

In Wallonië zijn er tal van energiepremies – zowel voor renovaties als voor nieuwbouw. Daarnaast zijn er nog specifieke fiscale voordelen voor isolatiewerken aan het dak en voor de installatie van fotovoltaïsche cellen of zonnepanelen.

Opgelet! Gezien de complexiteit en diversiteit van deze maatregelen en  het feit dat deze heel regelmatig veranderen, verwijzen we u graag door naar de website van de federale overheid waarin u een overzicht vindt van de meest recente informatie en tussenkomsten per gewest: Premies | Belgium.be

Aan de slag Subsidies aanvragen en ontvangen

Renovatiepremie aanvragen

De overkoepelende renovatiepremie in Vlaanderen bijvoorbeeld kunt u pas na de uitvoering van de werken aanvragen, wanneer u over de nodige facturen beschikt.

Wilt u de gevel van uw Brusselse woning opknappen of beschermen tegen vocht of graffiti? Of zijn er mooi gebeeldhouwde stukken in blauwe hardsteen die gerestaureerd moeten worden? Dan kan u rekenen op de Brusselse renovatiepremie van het woonmilieu.

Ook in Wallonië moet er een hele papiermolen ingevuld worden om recht te hebben op een premie of subsidie. Hier vindt u alvast een aantal aanvraagformulieren.

Het is wel wat opzoekwerk, georganiseer en geregel, die subsidies en premies. Maar nu heb ik een extraatje om na de werken even op vakantie te gaan.

Advies nodig?

Een financieel duwtje in de rug bij uw renovatie- of verbouwingswerken?