De bank voor een wereld in verandering
3 min

Zonnepanelen of een warmtepomp?

Wilt u de energieprestaties van uw woning verbeteren? Zijn zonnepanelen, een warmtepomp of net een combinatie van beide de beste keuze? Ontdek hier de antwoorden!

Let op, geld lenen kost ook geld.

Energieprestatiewaarde Investeer ik in zonnepanelen of in een warmtepomp?

Het is beslist: u wilt de energieprestaties van uw woning verbeteren! Maar tegelijk zit u met nog duizend vragen. Is het beter om zonnepanelen, een warmtepomp of een combinatie van beide te installeren? Soms ziet u door de bomen het bos niet meer. Elk huis heeft zijn eigen energieprofiel. Daarom wint u het best deskundig advies in. Zo bepaalt u welk systeem voor u geschikt is (aantal panelen, type warmtepomp). Een architect, de erkende energiedeskundige die uw EPC opstelde of het Energieloket in uw regio verlenen u graag technische bijstand.

U staat er niet alleen voor. Ook wij maken u wegwijs in de beschikbare opties en premies . We adviseren u over de beschikbare leningen en beleggingen.

Zonnepanelen of een warmtepomp? Zonnepanelen of een warmtepomp?

Zonnepanelen

Wat is het?

Een systeem om hernieuwbare energie op te wekken. Het kan thermisch of fotovoltaïsch zijn. De eerste variant zet zonne-energie om in warmte; de tweede produceert elektriciteit.

Wat zijn de voordelen?

  • De prijzen van zonnepanelen zijn sterk gedaald.
  • U profiteert van gewestelijke subsidies.
  • Uw elektriciteitsrekening zal aanzienlijk dalen, vooral als u er overdag gebruik van maakt.
  • Ze zijn gemakkelijk te plaatsen. Controleer zeker of uw dak goed geïsoleerd is en geschikt is voor panelen.
  • De installatie is administratief eenvoudig. U hebt geen bouwvergunning nodig.

Wat moet u weten?

  • Er is steun voor deze investeringen, zoals subsidies en energieleningen (leningen op afbetaling).

Warmtepomp

Wat is het?

Een combinatie van natuurlijke energie en elektriciteit, waarmee u uw huis en sanitair water verwarmt. Er zijn verschillende soorten warmtepompen: lucht/lucht, lucht/water (+airconditioning) en geothermie.

Wat zijn de voordelen?

  • Een warmtepomp haalt tot 80% van haar energie rechtstreeks uit de omgeving (lucht, grond of water). Het is een echt energiezuinig verwarmingssysteem.
  • U geniet gewestelijke subsidies.

Wat moet u weten?

  • De drie gewesten van het land kennen verschillende energiepremies. De regelingen variëren naargelang het type warmtepomp.
  • Een erkend installateur moet de warmtepomp installeren.

Warmtepomp én zonnepanelen: het beste plan? Warmtepomp én zonnepanelen: het beste plan?

Door deze twee energiebesparende investeringen op een intelligente manier te combineren, beïnvloedt u zowel uw verbruik als uw productie van hernieuwbare energie. Dit geldt zelfs dubbel als u zonnepanelen met batterijen plaatst. Zo profiteert u er ook ‘s nachts of in de winter van. Bovendien verbetert u de EPC-score van uw woning door het zelfverbruik.

Energielening  Energielening

Onze energielening (lening op afbetaling) biedt u een heel gunstig tarief als ten minste 75% van de werkzaamheden gericht is op energiebesparing.

Bent u klaar voor een energierenovatie van uw woning?

Wilt u weten wat dat voor u betekent?

Renovatielening en Energielening: Kredietvorm: Lening op afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Omvat alle energiezuinige werken in de woning, onder meer de aankoop en plaatsing van raamwerk en dubbele beglazing, verwarming en stookketels, isolatiematerialen, zonnepanelen, energieaudits, plus alle andere materialen en werkzaamheden bestemd voor energiebesparingen in de woning. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door AlphaCredit NV, kredietgever, Warandeberg 8 Bus 3, B-1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702.