De bank voor een wereld in verandering
4 min

Wat moet ik weten voor ik een renovatielening afsluit?

Start uw renovatieproject zorgeloos!

Let op, geld lenen kost ook geld.

U wilt uw huis een boost geven! U wilt dus uw lening voor het verbeteren van uw huis zo snel mogelijk krijgen. Hier is een korte handleiding om uw renovatiekrediet aan te vragen, te activeren en terug te betalen.

START VAN DE LENING Hoe doe ik dat?

Ideale startdatum

Zit uw verbouwing nog in de voorbereidingsfase, of zijn de werken al begonnen? U bepaalt wanneer uw lening begint te lopen. Een praktische tip: stem de startdatum van de lening zo goed mogelijk af op de startdatum van de werken.

Maar wat hebt u nodig om de lening te laten starten? Sowieso een getekende bestelbon of, beter nog, een factuur van uw aannemer om voor te leggen aan de bank.

Nog geen bestelbon of factuur op zak? Dan kan de bank uw renovatielening nog niet opstarten.

Nodige documenten

Wilt u van start gaan met de lening én hebt u al een eerste bestelbon of factuur? Neem die dan mee naar de bank, samen met een kopie van uw identiteitskaart en een kopie van uw laatste drie loonbriefjes.

U hebt al deze documenten nodig om een renovatielening te verkrijgen. Eens ondertekend, ontvangt u uw krediet en kunnen de werken beginnen!

VERSTREKKEN VAN DE LENING Hoe komt het geld bij u terecht?

Kies uw rekening

Bepaal eerst op welke rekening u het geld voor uw renovatie wilt ontvangen: op de gezamelijke rekening van u en uw partner, de rekening van uw partner of uw eigen bankrekening. U beslist!

Ter info: dit hoeft zelfs geen rekening te zijn van de bank waar u het geld leent.

 

Ontvang het bedrag

U hebt misschien al een hypothecair krediet afgesloten voor een eerdere verbouwing. Toen heb u het bedrag in meerdere schijven ontvangen, afhankelijk van het verloop van de werken. Bij een renovatielening werkt dat anders: u krijgt het bedrag niet in schijven, maar in één keer volledig op uw rekening. Eenvoudig, niet?

 

Dankzij het renovatiekrediet heb ik alle nodige werken sneller kunnen uitvoeren. Mijn
huis voelt weer helemaal nieuw aan.

Ann
28 jaar

Hou je facturen bij

Hou alle facturen die u krijgt van uw aannemers goed bij. Deze zijn niet alleen belangrijk voor het aanvragen van premies, maar ook voor de btw-aangifte (in geval van een grondige renovatie met bouwvergunning).

Maar vooral: ook uw bank wil deze facturen zien om er zeker van te zijn dat u het budget wel degelijk besteedt aan uw verbouwing.

MAANDELIJKSE AFLOSSING Wanneer en hoe betaalt u uw lening terug?

Eerste terugbetaling

Een maand na de uitbetaling van de renovatielening start u met het terugbetalen. De volgende afbetalingen gebeuren op dezelfde dag van de maand als de eerste vervaldag. Dus als u het bedrag van de lening op 1 september ontvangt, volgt de eerste terugbetaling op 1 oktober. Goed om te weten, niet?

Maandelijkse aflossing

De som die u elke maand terugbetaalt, is afhankelijk van het door u geleende bedrag en van de looptijd van de lening. Bent u benieuwd wat u kunt lenen? Vraag dan advies aan uw bankier: hij bekijkt samen met u welk bedrag u maandelijks kunt missen, in functie van uw gezinsinkomen en eventuele andere leningen.

Betalingsmandaat

Een aflossing vergeten? Onmogelijk! Uw maandelijkse terugbetaling gebeurt via een betalingsmandaat (een soort automatische betaalopdracht). En gelukkig maar, want zo vermijdt u eventuele sancties.

Terugbetaling 'mislukt'

Dankzij een betalingsmandaat mist u nooit een aflossing… tenzij er te weinig geld op uw bankrekening staat. Dan gaat de betaling niet door en betaalt u onvermijdelijk nalatigheidsintresten. Wilt u dit vermijden? Check op tijd uw banksaldo!

Volledige controle

Wilt u uw renovatielening altijd en overal opvolgen? Het maandelijkse terugbetalingsbedrag, de looptijd van de lening, het bedrag dat nog open staat, de datum van elke betaling … geen probleem als u een rekening hebt bij BNP Paribas Fortis! Met de Easy Banking App en via Easy Banking Web hebt u alles onder controle, waar u ook bent.

Wat moet ik weten voor ik een renovatielening afsluit?

Start uw renovatieproject zorgeloos!
Wettelijke informatie

Kredietvorm: Lening op afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door AlphaCredit NV, kredietgever, Ravensteinstraat 60/15, B-1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702.