De bank voor een wereld in verandering
4 min

Krijg ik subsidies voor mijn verbouwing?

Renovatie is een groot avontuur waarin u niet alleen bent!

Hoe je het ook draait of keert: renoveren blijft een zware last voor je gezinsbudget. Toch wacht je er beter niet te lang mee, want je verhoogt de waarde van je woning en profiteert nu nog volop van premies en fiscale tegemoetkomingen van de verschillende overheden. En dat zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië!

PREMIES PER REGIO Welke premies zijn er voor renovatiewerken?

Brussel

Verbouw jij een huis of appartement van minstens 30 jaar oud in Brussel? Het Brusselse Gewest reikt een premie uit voor de 'renovatie van het woonmilieu' voor werken die de stabiliteit, veiligheid en gezondheid van je woning garanderen of bedoeld zijn om je wooncomfort te verhogen. De premie is afhankelijk van de wijk waar de woning ligt en van je gezinsinkomen. De grootte van de premie varieert van 30 tot 80% van het goedgekeurde factuurbedrag (excl. btw).

Deze premie is onder andere van toepassing bij het na-isoleren van je woning, het vervangen van de ramen, het vervangen van de verwarmingsinstallatie en het verbeteren van de toegankelijkheid voor personen met een handicap.

Is jouw interesse gewekt? Hier vindt u alles wat u moet weten.

Vlaanderen

Ook de Vlaamse overheid is gul met premies voor wie renoveert of investeert in energiebesparende maatregelen. Kijk of u recht hebt op de Vlaamse renovatiepremie voor woningen ouder dan 30 jaar. Het bedrag loopt op tot 10.000 euro. Lees hier alles over de Vlaamse renovatiepremie.

Gaat u grondig renoveren, van a tot z? Laat dan ook de totaalrenovatiebonus niet links liggen, een premie van je netbeheerder voor energiebesparende ingrepen met een maximumbedrag tot 4.750 euro.

Wij hebben de factuur van de renovatie van onze elektrische installatie kunnen verlagen dankzij de renovatiepremie van de overheid!

Heleen
31 jaar

Ontdek ook alle andere interessante tegemoetkomingen van uw gemeente, provincie of netbeheerder via deze Premielinker van Livios.

 

Wallonië

Renoveert u een woning van minstens 20 jaar oud in Wallonië? Ook dan passeert u langs de kassa! De Waalse overheid heeft een renovatiepremie voor woningeigenaars voor onder meer werken aan het dak, werken aan vloeren en muren, het aanpassen van de elektrische installatie en het vervangen van uw ramen. Het bedrag van deze premie is afhankelijk van uw inkomen en mag in geen geval hoger zijn dan 70% van het factuurbedrag (excl. btw). Komt u in aanmerking voor deze premie? Ontdek het hier.

Ook voor energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van isolatie, het vervangen van uw oude verwarmingsketel of het plaatsen van hernieuwbare technieken, krijgt u in Wallonië financiële steun. Kijk hier voor meer info en vraag er zeker naar bij uw gemeente.

VOORWAARDEN Hoe vraagt u een premie aan voor uw renovatiewerken?

Check de voorwaarden

Gaat u renoveren? Bekijk dan op voorhand voor welke premies u in aanmerking komt en wat de exacte voorwaarden zijn. Voor heel wat ingrepen (vooral energiebesparende maatregelen) gelden specifieke eisen. Als u uw bestaande woning bijvoorbeeld bijkomend isoleert, moet uw isolatie aan bepaalde voorwaarden voldoen. Vaak is het ook belangrijk dat uw aannemer, bijvoorbeeld voor de plaatsing van een nieuwe cv-ketel of een zonneboiler, voldoet aan de vereiste bekwaamheidscriteria door de overheidsinstanties.

Wilt u weten aan welke voorwaarden uw renovatie moet voldoen? Zoek het op via deze Livios Premielinker.

Volg de procedures

Welke premie of subsidie u ook aanvraagt, de procedure die u moet volgen is meestal dezelfde: vul eerst het aanvraagformulier in, geef de aard van de werken aan, het geschatte budget en de verwachte datum van voltooiing. Stuur vervolgens het ingevulde document naar de bevoegde dienst.

De details van de aanvraagprocedure, de te volgen stappen voor het ontvangen van de premies en de duur van de procedure verschillen per regio.

Krijg ik subsidies voor mijn verbouwing?

Renovatie is een groot avontuur waarin u niet alleen bent!