LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.
Een energiezuinige woning is vandaag niet langer een ‘nice to have’, maar een basisnorm. En door de strengere wetgeving ook almaar meer een verplichting.
Wettelijk kader
SAMEN OP WEG NAAR MINSTENS ENERGIELABEL D
Ken de EPC-waarde van uw woning
De energiezuinigheid van uw bestaande woning verbeteren, vraagt soms grote ingrepen. Maar bij zo’n renovatie zijn minder nieuwe grondstoffen en vervuilend transport nodig dan bij het bouwen van een nieuwe woning. Kiest u toch voor een nieuwbouw?
Dan zal die door de huidige strenge BEN-eisen (bijna-energieneutraal bouwen) vaak wel nog energiezuiniger zijn dan een gerenoveerde woning.
Duikt u in het renovatie-avontuur? Eerste stap: vaststellen wat de huidige EPC-waarde van uw woning is. Die vindt u op een recent energieprestatiecertificaat (EPC). Dat wil zeggen, van 2019 of later. Zo’n
EPC-verslag bevat ook aanbevelingen om uw woning energiezuiniger te maken. Hebt u geen recent EPC? Dan kunt u een energieaudit laten uitvoeren door een erkend energiedeskundige.
Renovatieverplichting vanaf 2023
Tegen 2050 wil Europa energieneutraal zijn. Voor woningen vertaalt zich dat in een EPC-label A. Maar vandaag beantwoordt amper vier procent van de huizen en appartementen in ons land aan die norm. We zullen de komende jaren dus een stevig tandje moeten
bijsteken. Daarom besliste Vlaanderen om een renovatieverplichting in te voeren.
Vanaf 1 januari 2023 moeten alle nieuwe eigenaars van een huis of appartement met een EPC-label E of F, binnen de vijf jaar na aankoop (of erfenis, schenking …) hun nieuwe woning renoveren tot minstens EPC-label D. Wie zich niet aan de renovatieverplichting
houdt, riskeert een boete van 500 tot maar liefst 200.000 euro.
Dan toch liever nieuwbouw?
Sinds 2021 is iedereen die in België een woning bouwt, verplicht om dat op een energiezuinige manier te doen. Wat de BEN-norm (bijna-energieneutraal) is voor Vlaanderen, is de
Q-ZEN-norm (Quasi Zéro Energie) voor Wallonië.
Een bijna-energieneutrale woning verbruikt weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die zo’n woning wél nodig heeft, komt vooral uit hernieuwbare energiebronnen.
Win-win
EEN INVESTERING IN DE TOEKOMST
Uw voordelen op lange termijn
Met energiezuinige ingrepen verlaagt u niet alleen uw CO²-uitstoot en uw energiefactuur, maar verhoogt u ook uw leefcomfort en de (toekomstige) marktwaarde van uw woning.
Toegegeven: we staan voor een stevige uitdaging. Maar samen zullen we erin slagen om de ambitieuze 2050-doelstellingen te behalen.
Goed voor onze planeet, goed voor uw portemonnee
Hebt u ook plannen om energiezuiniger te wonen? Kom erover praten met een van onze adviseurs.
Woonkrediet
Kredietvorm: hypothecair krediet met (on)roerende bestemming. De bepalingen met betrekking tot hypothecair krediet in hoofdstuk 2 van titel 4 van boek VII van het Wetboek van Economische Wetgeving zijn van toepassing.
Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door BNP Paribas Fortis NV, kredietgever, Warandeberg 3, 1000 Brussel - RPM Brussel - BTW BE 0403.199.702.
Renovatielening en Energielening: Kredietvorm: Lening op afbetaling. De
bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Omvat alle energiezuinige werken in de woning, onder meer de aankoop en plaatsing van raamwerk en dubbele beglazing, verwarming
en stookketels, isolatiematerialen, zonnepanelen, energieaudits, plus alle andere materialen en werkzaamheden bestemd voor energiebesparingen in de woning. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door AlphaCredit NV, kredietgever, Warandeberg
8 Bus 3, B-1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702.