De bank voor een wereld in verandering
3 min

De tips van onze Expert Betaaloplossingen

Welke betaalmogelijkheden biedt u uw klanten? Contactloos, via de smartphone of per mail? En hoeveel gaat u dat kosten? Sergio Castanheira, Expert Betaaloplossingen, adviseert u in alle transparantie. Zodat u het betaalmiddel kunt kiezen dat u en uw klanten het leven vergemakkelijkt.

Dag na dag stelt Sergio Castanheira zijn expertise en zijn kennis van betaalmiddelen ten dienste van de ondernemers die klant zijn bij ons. Hij begeleidt u bij het nemen van de juiste beslissingen in een domein dat voortdurend evolueert. Zijn gouden tips maken u het leven een pak makkelijker.

Waarom een beroep doen op een expert? “Digitaal kunnen betalen, vinden uw klanten vanzelfsprekend”

Een ware boost

“De laatste jaren maken digitale betalingen en e-commerce echt opgang. Vooral in 2020 en 2021 hebben heel wat handelaars uit verschillende sectoren de stap gezet en hun eigen webshop geopend. Voor sommigen is het zelfs hun belangrijkste bron van inkomsten geworden. Digitaal betalen is dan ook niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Als ondernemer staat u voor een hele reeks mogelijkheden: betaling via debet- of kredietkaart, contactloos of via mail, smartphone of smartwatch … Ik help u zicht krijgen op de voor- en nadelen van elk van deze oplossingen.”

Fysieke of onlinewinkel

“Digitaal betalen is een zaak van bedrijven van elke omvang en uit alle sectoren: detailhandel, horeca, vrije beroepen. Het is tegenwoordig een onmisbaar hulpmiddel in elke winkel, elk kantoor en elke praktijk ... én het biedt nieuwe mogelijkheden dankzij de onlineverkoop. In 2020 werden in België elke dag niet minder dan 52 webshops opgestart. Dat is niet min. In een fysiek verkooppunt of op het internet, een gebruiksvriendelijk en veilig betaalmiddel aanbieden, is vandaag belangrijk voor heel wat ondernemers. De uitdaging bestaat erin flexibel te zijn en zowel cashbetalingen – die lang niet helemaal verdwenen zijn – als digitale betalingen mogelijk te maken.”

Vanwaar dat grote succes?

“Dat digitaal betalen tegenwoordig zo’n belangrijke plaats inneemt, komt omdat klanten of patiënten erom vragen. Tijdens de coronacrisis is het afhalen van cash geld met ca. 30% gedaald, en die trend lijkt momenteel aan te houden. En waarom kiezen klanten vandaag zo vaak voor digitaal betalen? Omdat het voor hen makkelijker is. Voor u trouwens ook! Het bespaart heel wat tijd, boekhoudkundige rompslomp, en het vermindert het risico op fouten. Bovendien zijn daarmee ook die vele
cashstortingen in de bank van de baan. En het is – last but not least – veiliger, want het geld komt onmiddellijk op uw professionele rekening.”

Belangrijke beslissingen “Ik begeleid u bij het kiezen van gepaste oplossingen”

Cash betalen, met de kaart of met de smartphone?

“Elke oplossing heeft specifieke voordelen. In België betalen mensen nog altijd heel vaak met de kaart, en daar komt de eerste jaren vermoedelijk weinig verandering in. Daarnaast zien we ook een enorme toename van het aantal verkooppunten waar u contactloos kunt betalen, via een moderne terminal of via smartphone (Payconiq, Google Pay, Apple Pay …) of zelfs smartwatch (Fitbit Pay, Garmin Pay). Cash betalen doen mensen steeds minder, al ziet het er niet naar uit dat het op korte termijn helemaal zal verdwijnen. Het is soms een lastige keuze: u wilt uiteraard de beste oplossing vinden, zowel voor uzelf als voor uw klanten. Het is mijn taak u te begeleiden bij het maken van de juiste keuze.”

Moet u kiezen voor contactloos betalen?

“Het is in ieder geval een van de belangrijkste trends. Met name tijdens de coronacrisis zijn heel wat consumenten overgeschakeld naar contactloos betalen. Dat geldt niet alleen voor de winkels en de horeca maar ook steeds meer voor de gezondheidszorg. Contactloos wil zeggen dat u de kaart niet meer in de terminal moet steken en de pincode intoetsen niet meer nodig is. Het is even veilig als onze andere oplossingen, ook omdat er gewerkt wordt met een maximumbedrag per betaling (50 euro) en voor opeenvolgende contactloze betalingen (tot 100 euro). Contactloos betalen kan ook zonder terminal, via de smartphone. Die laatste mogelijkheid wint erg aan populariteit, vooral bij de 18-45-jarigen.”

Wat zijn de mogelijkheden voor uw webshop?

“Ook bij een webshop, moet u ook stilstaan bij de betaalmethode die u daarvoor wenst te gebruiken. Creëert u zelf uw digitale portal, zorg er dan voor dat u vlot en efficiënt betalen mogelijk maakt. Laat u de ontwikkeling van uw webshop over aan een specialist, dan kan die u helpen onze
oplossingen naadloos te integreren. Of gebruik een extern betaalplatform. In dat geval hoeft u zich zelf niet te bekommeren om de betaalprocedures en de eigenaar van het platform houdt zijn commissie rechtstreeks in op de betalingen.”

Drie gouden tips van onze expert “Uw gekozen betaalwijze is snel terugverdiend”

Bied uw klanten meerdere mogelijkheden

“Uw klanten krijgen graag de keuze. De meeste ondernemers die ik ontmoet, zijn ervan overtuigd dat ze meerdere
oplossingen moeten aanbieden. Sommigen beginnen met een voordelige optie zoals Payconiq maar breiden hun aanbod daarna uit, omdat ze doorhebben dat de kosten voor hun betaaloplossing snel terugverdiend zijn: een kassa beheren, uittellen en controleren kost tijd, om nog maar te zwijgen van het risico dat men loopt bij cashstortingen. Met onze digitale betaaloplossingen loopt u geen risico meer op fouten, diefstal of verlies. Het geld komt de eerste werkdag na de betaling op uw rekening, en u kunt uw energie in uw corebusiness steken.”

Blijven aanpassen

“De ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Als expert blijf ik mee met de recentste innovaties. Wanneer we elkaar ontmoeten, maak ik een analyse van uw specifieke situatie en behoeften, en zet ik uiteen wat volgens mij het beste bij u past. U kunt rekenen op uw adviseur bij de bank, die u spontaan zal inlichten over de kansen die ik zie. U aarzelt vanwege de prijs? Er bestaan zeer betaalbare oplossingen. Met Payconiq bijvoorbeeld kan een smartphone dienen als betaalterminal. Of u kunt een mail sturen met een link om te betalen. De ideale oplossing is deze die het beste past bij uw bedrijf en het makkelijkst is voor uw klanten.”

Wij staan u bij

“U bent een specialist op uw gebied, maar niet noodzakelijk thuis in betaalmethodes. Bijblijven op dat vlak zou u ongetwijfeld meer tijd kosten dan u eraan wilt besteden. Praat erover met uw adviseur! Ik ben een van de experts op wie hij of zij een beroep kan doen om u te helpen uw zaak te doen groeien. Ik kan dan een volledige check-up doen van uw situatie, zoals u dat geregeld doet voor uw verzekeringen. Ik kijk uw contracten na en controleer hoeveel u betaalt. Op basis van mijn analyse geef ik advies om de zaken voor u te optimaliseren. Dat is mijn specialiteit.”

Welke betaalmogelijkheden biedt u aan?

Vraag advies van een expert bij het kiezen
van de meest gepaste betaalmethodes