De bank voor een wereld in verandering
3 min

Onze tips om een zaak op te starten

Misschien loopt u al jaren met een idee rond en bent u nu klaar om de sprong te wagen. Maar waar begint u, om het ook echt te realiseren? Hoe geeft u uzelf de beste kansen? Hebt u overal aan gedacht? Adviseur Starters Lynn Coenen heeft al honderden startende ondernemers begeleid. Haar gouden tips kunnen het verschil maken.

Om van uw onderneming een succes te maken, is het advies van een expert een must. Lynn Coenen, Adviseur Starters, legt uit hoe u een goede start neemt.

Waarom een beroep doen op een expert? “Ik ben er voor u”

De eerste stappen

“Uw eerste reflex voor u de sprong in het diepe waagt, is misschien om opzoekingen te doen op het internet. Maar al snel zult u merken dat u daar niet voldoende informatie vindt of moeilijk kunt uitmaken wat nu precies belangrijk is. U hebt waarschijnlijk vooral heel praktische informatie nodig. Wat moet u concreet doen om zelfstandige te worden en misschien zelfs een vennootschap op te richten? Welke zaken moeten er geregeld worden bij de notaris? Hebt u een startkapitaal nodig? De checklist die u mogelijk al gezien hebt op onze startpagina is al een eerste stap. Maar wat echt een verschil maakt is, kunnen praten met iemand die heel veel ervaring heeft in het opstarten van bedrijven.”

Uw bank heeft veel meer te bieden dan een professionele rekening

“Aarzel niet om zo vroeg mogelijk bij ons aan te kloppen, ook al hebt u alleen nog maar een idee en ook al bent u geen klant bij ons. Als bank hebben wij veel meer te bieden dan alleen een professionele rekening. Tijdens het eerste gesprek overloop ik verschillende zaken waaraan u misschien nog niet gedacht had. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over een wagen die beter is afgestemd op uw activiteit, manieren om online beter zichtbaar te worden of hoe u zich beschermt tegen bepaalde risico’s die u niet had als werknemer. Ik werk me in uw project in en stel al mijn ervaring ten dienste van uw succes. Ondernemer worden doet u immers niet alleen.”

Het bedrijfsplan, een belangrijke stap

“Tijdens het eerste gesprek zal ik u aanraden zorgvuldig een bedrijfsplan op te stellen, als dat nog niet gebeurd is. Het een compleet model op onze website kan u daarvoor gebruiken. Doe dat niet snel snel, want het is een onmisbare stap in de overgang van idee naar realisatie. Samen overlopen we dat plan. Vervolgens test u de sterktes en zwaktes van het product of de dienst die u wilt verkopen en identificeert de kansen en de bedreigingen. We denken na over de prijzen die u wilt hanteren, uw distributiekanalen, uw startkapitaal en de relatie met een eventuele partner. Zo vertrekt u alvast van een stevige basis.”

Belangrijke beslissingen “Win zeker advies in.”

Vennootschap of natuurlijke persoon?

“In welk statuut ga ik aan de slag? Dat moet u beslissen voor u van start gaat, en elk van de mogelijkheden heeft haar voor- en nadelen. Die beslissing heeft met name op fiscaal vlak belangrijke gevolgen. Als natuurlijke persoon betaalt u boven een bepaalde drempel al snel 50% belastingen. Een vennootschap betaalt onder bepaalde voorwaarden slechts 25% belasting op de winst en zelfs maar 20% voor de eerste schijf van 100.000 euro. Maar dan moet u wel geld uit de vennootschap halen om uzelf een loon te betalen. Ook het startkapitaal wordt bepaald, in functie van de optie die u kiest. Ik help u om een geïnformeerde keuze te maken.”

Zie de kansen, maar ook de risico’s

“Wie een eigen zaak opstart, heeft niet meer dezelfde financiële zekerheid als voorheen. Als zelfstandige heeft u minder sociale bescherming dan een werknemer. We bekijken samen wat de gevolgen zouden zijn als u bijvoorbeeld een tijdje werkonbekwaam wordt door ziekte of een ongeval. En we bespreken ook de gevolgen van een overlijden voor uw nabestaanden, vermogen en bedrijf. Om daarop in te spelen bestaan verschillende verzekeringen die bescherming bieden bij verlies van inkomen of in geval van een ziekenhuisopname of overlijden. Ook beroepsaansprakelijkheid en mogelijkheden om risico's te beperken, komen aan bod. Zo kan u met een gerust gemoed starten met uw activiteit.”

Het is nooit te vroeg om aan uw pensioen te denken

“Ook uw pensioen komt ter sprake, want hoe eerder u daarmee aan de slag gaat, hoe meer dat opbrengt. U weet waarschijnlijk al dat het pensioen waar u recht op hebt als zelfstandige niet toereikend is om uw huidige levensstandaard aan te houden. Daarom is het belangrijk om aan aanvullend pensioen te denken (wat wij een pensioen van de tweede pijler noemen). Dat is goed voor later, maar mogelijk kan het u ook nu al fiscaal voordeel bieden . In bepaalde gevallen kunt u dat pensioenkapitaal zelfs al eerder gebruiken voor een vastgoedinvestering. We analyseren uw situatie en zoeken naar de meest geschikte oplossingen.”

Drie gouden tips van onze expert “Het succes is binnen handbereik”

Een goede voorbereiding is alles

“Ga niet overhaast te werk. Vertrek van een stevige basis. Download dit model van bedrijfsplan en vul het zorgvuldig in. We overlopen het punt voor punt samen en gebruiken het als basis bij onze eerste gesprekken. Stel ook een volledig en realistisch financieel plan op. Wij kunnen u een deel van het kapitaal lenen dat nodig is voor bepaalde investeringen, bijvoorbeeld in onroerend goed, machines of mobiliteit. Na deze voorbereiding, weet u wat te doen om ideeën om te zetten in actie. Ik steun u als proactieve partner en ik sta aan uw zijde, niet alleen wanneer u de wind in de zeilen hebt, maar ook wanneer u in woelig water komt.”

Omring u met experts

“U kan niet in alles specialist zijn! Een van de sleutels tot succes is u goed omringen. Aarzel dus nooit om mijn hulp te vragen. Mogelijk hebt u advies nodig van een jurist, een specialist in digitalisatie, financiën, mobiliteit, boekhouding, marketing enz. Als bedrijfsadviseur sta ik aan uw zijde en begeleid ik u in het zetten van de nodige stappen. Ik ben een beetje zoals de huisarts die u van dag tot dag opvolgt en wanneer nodig doorverwijst naar de beste specialisten.”

Maak de balans op en ga ervoor!

“U hebt zich goed voorbereid en alle facetten van uw project besproken. We hebben het samen gehad over verzekeringen, pensioen, financiering, fiscaliteit, mobiliteit, betalingswijzen, digitalisering … U weet nu of uw project haalbaar is. U hebt een idee van uw vaste kosten en weet ongeveer welke verkoop u moet halen om op koers te blijven. U kan rekenen op een uitgebreid netwerk van experts, op elk moment en gedurende het hele bestaan van uw bedrijf. Staat alles op groen? Dan is het moment gekomen om ervoor te gaan. Welkom in de ondernemerswereld!”

Bespreek uw ondernemersproject(en) met een van onze adviseurs.