De bank voor een wereld in verandering
5 min

Tips voor uw digitale transformatie

Digitaal is de nieuwe norm. Het is belangrijk dat uw bedrijf online aanwezig en zichtbaar is zowel voor bestaande als potentiële klanten. Deze trend is tijdens de coronacrisis versneld en is zeker een blijver. Maar hoe begint u aan de digitale transformatie van uw bedrijf? Een website? Een webshop? Uw aanwezigheid op de sociale media? Onze expert begeleidt u en biedt u de sleutels tot uw online succes.

Een steeds groter deel van uw activiteit verloopt vandaag online. U stelt zich misschien heel wat vragen. Hoe begin ik eraan? Is het ingewikkeld? Hoeveel gaat het kosten? Welke kansen grijp ik? Hoe vergroot ik de zichtbaarheid van mijn bedrijf? Welke tools gebruik ik? Geert Brinckman is digitaal expert bij BNP Paribas Fortis. Zijn vak: ondernemers begeleiden en adviseren door hen tools voor te stellen die echt het verschil maken op het internet.

Waarom een expert inschakelen? "Wij begeleiden u bij uw digitalisering"

Uw klanten zijn online

"Digitalisering is vandaag een grote uitdaging geworden voor elke ondernemer: klein of groot, lokaal of internationaal – in alle sectoren. Het is een kwestie van nieuwe kansen, want het is online dat u bepaalde klanten aan u zult binden of nieuwe klanten zult aantrekken. Vandaag speelt een deel van uw succes zich af op het internet. En in veel activiteitensectoren is dit niets meer en niets minder dan een voorwaarde om ook in de toekomst relevant en rendabel te blijven. Wanneer één van uw klanten de dienst die u aanbiedt nodig heeft, gaat hij op zoek op het internet. Vindt hij u daar niet, dan zal hij bij uw concurrenten aankloppen en minder geneigd zijn om u te contacteren."

Een gigantisch potentieel

"In België is er een kloof tussen het gedrag van particulieren en de online aanwezigheid van kmo's. Volgens een recente studie gebruikt 91 procent van de Belgen dagelijks het internet, koopt 65 procent online en is 76 procent actief op sociale media. Toch wordt slechts 23 procent van de kleine en 46 procent van de middelgrote ondernemingen beschouwd als ‘digitaal intensieve bedrijven’. De meeste ondernemers die ik ontmoet, zijn zich zeer goed bewust van de uitdagingen, maar zijn te druk bezig met hun dagelijkse activiteiten om het probleem bij de kern aan te pakken en te starten met hun digitale transformatie. Sommigen vrezen de initiële kostprijs van de investering. Maar het potentieel is enorm. België blijft iets boven het Europese gemiddelde. We kunnen veel beter doen en hebben er alles bij te winnen."

Rol van de bank

"Bij BNP Paribas Fortis stellen we u voor om een echte partner voor uw digitalisering te worden. Waarom een bank kiezen voor zo'n rol? Omdat wij ons in het hart van een compleet ecosysteem van diensten bevinden en in contact staan met de partners die u nodig hebt, of het nu gaat om webgiganten zoals Google of meer lokale spelers zoals CentralApp. Hebt u een Advice Pro-contract of hebt u uw bedrijf net opgericht, dan bieden wij u een gesprek aan met de focus op digitalisering, wanneer u het nodig hebt. Samen met uw persoonlijke adviseur neemt ook een digitaal expert deel aan het gesprek. Als u geen Advice Pro-contract hebt, kunt u contact opnemen met het team van adviseurs van het Easy Banking Centre. Zij helpen u ook graag verder."

Keuzes maken "Praktische tools om u het leven gemakkelijker te maken"

Een must voor uw zichtbaarheid

"De eerste stap die u kunt zetten om uw online zichtbaarheid een boost te geven, is eenvoudig, efficiënt en gratis. Met Google My Business verschijnt u snel in de Google-resultaten, zelfs als u geen website hebt. Uw potentiële klanten vinden u gemakkelijk en weten meteen hoe u te bereiken bent, waar u bent en wat uw openingsuren zijn. Wij begeleiden u bij het aanmaken van uw account. Daarna kunt u uw account in enkele klikken bijwerken. We kunnen voor u zelfs de administratieve stappen met Google, een van onze partners, gemakkelijker maken."

Uw website met CentralApp*

"U wilt ongetwijfeld een website of een webpagina en eventueel een aanwezigheid op sociale media. Onze partner CentralApp heeft heel handige oplossingen om u het leven gemakkelijker te maken en de onlineaanwezigheid en -zichtbaarheid van uw bedrijf snel te vergroten. De experts van CentralApp kunnen u templates van websites voorstellen, die ze vervolgens aanpassen op basis van uw briefing. Zij helpen u om meer zichtbaarheid te krijgen op de zoekmachines of zorgen voor uw online reputatie, bijvoorbeeld door uw klanten te woord te staan op de sociale netwerken. Dit tegen een redelijke prijs en met verschillende abonnementsformules."

Hoe laat u zich online betalen?

"De vraag over de betaalmethode rijst snel als u uw webshop lanceert. Ook hier zijn onze adviseurs en partner Axepta BNP Paribas** er om u te begeleiden en de methode te kiezen die het best bij uw activiteit past. Dit kan een complexe vraag zijn als u zowel een fysieke winkel als een webshop beheert. Als u al een website hebt of van plan bent om uw webshop uit te bouwen, kan u de aangepaste betaaloplossing erin integreren."

De drie tips van onze expert "De sleutels tot uw succes"

Check uw digitale maturiteit

"Vanaf uw eerste gesprek met een digitale expert zal hij of zij u voorstellen om de digitale maturiteit van uw activiteit te beoordelen aan de hand van een online check-up, de Digital Maturity Assesment (DMA). Dit is een zeer praktische en relatief korte vragenlijst op basis waarvan we u gepersonaliseerde aanbevelingen zullen doen. Een ideaal vertrekpunt om te bepalen wat u echt nodig hebt. Een webpagina? Een complexere website of een website op maat? Een aanwezigheid op de sociale netwerken? Een webshop? We bespreken de resultaten en helpen u om met kennis van zaken te beslissen. Met enkele klikken kunt u trouwens meteen uw DMA uitvoeren."

Houd uw website up-to-date

"Het is een van de sleutels om een goede verwijzing op de zoekmachines te krijgen en zo de digitale zichtbaarheid van uw bedrijf te vergroten: update uw website regelmatig. Publiceer de laatste informatie over uw producten en diensten, volg uw actualiteit op de voet en communiceer waar mogelijk met uw klanten. Zorg er ook voor dat uw contactgegevens of openingsuren correct zijn. Uw digitale aanwezigheid neemt zo toe en u versterkt tegelijk uw professionele imago tegenover de bezoekers van uw website. Beantwoord zeker ook de vragen van uw klanten en prospects op de sociale netwerken. Bedank diegenen die hun tevredenheid uiten en begeleid diegenen die kritischer zijn."

Word hybride

"Het hybride model is in veel sectoren de toekomst. Een model waarin u zowel een fysieke winkel als een webshop hebt. Dit is de beste manier om alle soorten klanten tevreden te stellen en alle kansen te benutten. Uw potentiële klanten zullen geen reden meer hebben om op een groot internationaal platform te kopen of om naar de concurrentie te gaan. Uiteraard betekent deze digitale transformatie een grote verandering en vaak ook een nieuwe manier van organiseren. Maar het is de moeite waard. En bij elke stap staan we klaar om u te adviseren en te begeleiden. De partner van uw succes zijn, dat is ons vak, ook in de digitale wereld. Praat erover met uw adviseur!"

Check de digitale maturiteit van uw bedrijf

Beantwoord een korte vragenlijst en maak gebruik van onze gepersonaliseerde aanbevelingen om uw digitale transformatie te versnellen. Het duurt een paar minuten.

*CentralApp NV - Aalststraat 7, 1000 Brussel – BTW nummer 0545.941.437

**Voor deze dienst treedt BNP Paribas Fortis op als tussenpersoon voor Axepta BNP Paribas Benelux S.A. Aanbiedingen exclusief voor professionele klanten onder voorbehoud van voorafgaande aanvaarding van uw dossier door Axepta BNP Paribas Benelux S.A., Warandeberg, 3, 1000 Brussel, BE0719319138, RPR Brussel. Axepta BNP Paribas Benelux S.A. is geregistreerd als Payment Institute. Als u via Axepta BNP Paribas een terminal koopt of huurt dan treedt Axepta BNP Paribas op als commercieel agent voor de toestelleverancier. Deze terminalleverancier blijft verantwoordelijk voor alle terminal gerelateerde diensten en ondersteuning.