De bank voor een wereld in verandering
5 min

Tips van onze expert voor uw digitale transformatie

Digitaal is de nieuwe norm. Tijd en efficiëntie winnen? Meer dan ooit moet u dan digitale tools gebruiken en op het internet aanwezig zijn. Dat betekent zichtbaar blijven om uw klanten tevreden te houden én nieuwe klanten aan te trekken. Maar hoe begint u aan de digitale transformatie van uw onderneming?

Het is vandaag een must om uw onderneming te digitaliseren en zo tijd en efficiëntie te winnen. U stelt zich hierover zonder twijfel heel wat vragen. Hoe begin ik eraan? Is het ingewikkeld? Hoeveel gaat het kosten? Hoe vergroot ik de zichtbaarheid van mijn onderneming? Welke tools gebruik ik?

Geert Brinckman is digitaal expert bij BNP Paribas Fortis. In dit artikel deelt hij de tips en tools die voor hem echt het verschil maken.

Waarom mijn onderneming digitaliseren? "Uw digitalisering van A tot Z"

Uw klanten zijn geconnecteerd

"Digitalisering is vandaag een essentiële factor voor elke onderneming: klein of groot, lokaal of internationaal, in welke sector u zich ook bevindt. Het internet zorgt voor tal van nieuwe opportuniteiten: het is online dat u bepaalde klanten voor langere tijd aan u zult binden of nieuwe klanten aantrekt. Vandaag speelt een deel van uw succes zich af op het internet. En in tal van sectoren is online aanwezig zijn een absolute vereiste om in de toekomst relevant en rendabel te blijven. Wanneer een van uw klanten de dienst die u aanbiedt nodig heeft, gaat hij of zij op zoek op het internet. Bent u online onvindbaar, dan zal uw klant bij uw concurrenten aankloppen of in ieder geval minder geneigd zijn om u te contacteren."

Een gigantisch potentieel

"In België is er een kloof zichtbaar tussen het gedrag van particulieren en de online aanwezigheid van kmo's. Volgens een recente studie gebruikt 91% van de Belgen dagelijks het internet, koopt 65% online en is 76% actief op sociale media.

Toch wordt slechts 23% van de kleine en 46% van de middelgrote ondernemingen beschouwd als ‘digitaal intensieve bedrijven’. De meeste ondernemers die ik ontmoet, zijn zich zeer goed bewust van de uitdagingen. Maar ze zijn te druk bezig met hun dagelijkse activiteiten om het probleem bij de kern aan te pakken en te starten met hun digitale transformatie. Sommigen vrezen de initiële kostprijs van de investering, ondanks het enorme potentieel.

België blijft wel iets boven het Europese gemiddelde. En toch kunnen we nog veel beter, en hebben we daar ook alles bij te winnen."

Onze rol als bank

"Bij BNP Paribas Fortis willen we een echte partner voor uw digitalisering worden. Waarom zou u zich daarvoor  tot een bank richten? Omdat wij omringd zijn door een compleet ecosysteem van diensten en in contact staan met gespecialiseerde partners. Of het nu gaat om webgiganten zoals Google of meer lokale spelers."

Keuzes maken "Praktische tools om u het leven gemakkelijker te maken"

Een must voor uw zichtbaarheid

"De eerste stap die u kan zetten om uw online zichtbaarheid een boost te geven, is eenvoudig, efficiënt en gratis. Met Google My Business verschijnt u snel in de Google-​resultaten, zelfs als u geen website hebt. Uw potentiële klanten vinden u gemakkelijk en weten meteen hoe u te bereiken, waar u bent en wat uw openingsuren zijn. Wij begeleiden u bij het aanmaken van uw account. Daarna kan u die zelf in enkele klikken bijwerken."

Verschillende partners om u te helpen

"Uw digitalisering kan vele vormen aannemen. Een website of webpagina, aanwezigheid op sociale netwerken, optimalisering van uw ranking in de zoekmachines… Maar ook het gebruik van beheersoftware voor uw klanten, uw voorraden of uw betalingen.

Dat vraagt om de creatie, het gebruik en soms de vervanging van geschikte tools. Allesbehalve eenvoudig! Gelukkig bieden onze partners u praktische en gebruiksvriendelijke oplossingen die u het leven makkelijker maken. Zij zijn er om u te helpen deze tools dagelijks te gebruiken en optimaliseren. Dat alles voor een milde prijs, met verschillende abonnementsformules.”

Hoe laat u zich online betalen?

"Als u een webshop lanceert, rijst al snel de vraag welke betaalmethode u best kiest. Onze adviseurs en partner Axepta BNP Paribas* zijn er om u te begeleiden en de methode te kiezen die het best bij uw activiteit past. Soms is dat een complexe vraag, zoals wanneer u zowel een fysieke winkel als een webshop beheert. Hebt u al een website of bent u van plan uw webshop uit te bouwen? Dan kan u de aangepaste betaaloplossing hierin integreren."

De drie tips van onze expert "De sleutels tot uw succes"

Check uw digitale maturiteit

"Evalueer de digitale maturiteit van uw activiteit aan de hand van een Digital Maturity Assessment (DMA). Dit is een zeer praktische en relatief korte vragenlijst op basis waarvan we u gepersonaliseerde aanbevelingen doen. U kan deze online check-up nu al doen in slechts enkele klikken. Een ideaal vertrekpunt om te bepalen wat u echt nodig hebt. Een webpagina? Een complexere website of een website op maat? Aanwezigheid op sociale media? Een betaalterminal? Een CRM-​tool? Een webshop? Het resultaat van uw DMA toont aan welke tools u nodig heeft om uw digitalisering te versterken. "

Hou uw website up-to-date

"Het regelmatig updaten van uw website is een van de sleutels om goed te scoren in de resultaten van zoekmachines en zo uw digitale zichtbaarheid te vergroten. Publiceer de laatste informatie over uw producten en diensten, volg de actualiteit op de voet en communiceer waar mogelijk met uw klanten. Zorg er ook voor dat uw contactgegevens en openingsuren correct zijn. Uw digitale aanwezigheid neemt zo toe en u versterkt tegelijk uw professionele imago bij de bezoekers van uw website. Beantwoord zeker ook de vragen van uw klanten en prospecten op de sociale netwerken. Bedank diegenen die hun tevredenheid uiten en probeer behulpzaam te reageren op diegenen die zich kritisch uitlaten."

Word hybride

"Het hybride model waarbij u zowel een fysieke winkel als een webshop hebt, is in veel sectoren de toekomst. Het is de beste manier om een groot cliënteel tevreden te stellen en alle kansen te benutten. Uw potentiële klanten zullen geen reden meer hebben om op een groot internationaal platform te kopen of om naar de concurrentie te gaan. Uiteraard brengt deze digitale transformatie een grote verandering en vaak ook een nieuwe manier van organiseren met zich mee. Maar het is de moeite waard. En bij elke stap kan u rekenen op uw bank voor begeleiding en advies op maat. De partner zijn van uw succes is immers ons vak, ook in de digitale wereld."

Check de digitale maturiteit van uw bedrijf

Beantwoord een korte vragenlijst en maak gebruik van onze gepersonaliseerde aanbevelingen om uw digitale transformatie te versnellen. Het duurt slechts een paar minuten.

*Voor deze dienst treedt BNP Paribas Fortis op als tussenpersoon voor Axepta BNP Paribas Benelux nv. Aanbiedingen exclusief voor professionele klanten onder voorbehoud van voorafgaande aanvaarding van uw dossier door Axepta BNP Paribas Benelux nv, Warandeberg, 3, 1000 Brussel, BE0719319138, RPR Brussel. Axepta BNP Paribas Benelux nv. is geregistreerd als Payment Institute. Als u via Axepta BNP Paribas een terminal koopt of huurt dan treedt Axepta BNP Paribas op als commercieel agent voor de toestelleverancier. Deze terminalleverancier blijft verantwoordelijk voor alle terminal gerelateerde diensten en ondersteuning.