De bank voor een wereld in verandering
3 min

Hoe begint u aan een energetische renovatie?

Het is nooit te laat om uw huis energiezuiniger te maken. Maar welke stap zet u het best eerst? Begint u met de ramen, of eerder met het dak? En wat met een warmtepomp of zonnepanelen?

Het stappenplan Een energieaudit loont de moeite

1. Laat een energieaudit uitvoeren

Wilt u echt weten welke energiebesparende werken u het meeste gaan opbrengen, dan laat u het best een energie-audit uitvoeren door een expert. Het energieverbruik van uw woning wordt in detail geanalyseerd. Vervolgens krijgt u een verslag met maatregelen om energie te besparen en/of zelf energie op te wekken.

2. Isoleren, isoleren, isoleren

Twijfel niet: isoleren is de belangrijkste eerste stap in de energiebesparende renovatie van uw woning. Muren, vloeren, maar vooral uw dak goed isoleren, is belangrijk. Wist u dat een slecht geïsoleerde woning verantwoordelijk is voor een energieverlies van 20 tot 30%?

3. Dubbel of driedubbel glas

Via de ramen gaat veel warmte verloren. Kies daarom voor dubbele of zelfs driedubbele beglazing. Er bestaat ook hoogrendementsbeglazing waarin een extra isolerende laag verwerkt zit. Informeer u grondig. Goed om te weten is dat de U-waarde aangeeft hoe isolerend de beglazing is. Hoe lager, hoe beter (www.vlaanderen.be).

4. Verwarming en zonnepanelen

U kunt zelf hernieuwbare energie opwekken door zonnepanelen te installeren, eventueel gecombineerd met een thuisbatterij. Wilt u ook energiezuinig verwarmen, dan is een warmtepomp een optie. Zo’n warmtepomp haalt tot 80% van haar energie rechtstreeks uit de omgeving (lucht, grond of water). Beide hebben heel wat voordelen.

Is zo’n energetische renovatie het waard? Absoluut, om allerlei redenen

Hier zijn er alvast drie:

  1. Uw woning zal minder energie verliezen en dat voelt u aan uw energierekening. U kunt zo tot 30% energiekosten besparen.
  2. Een goede EPC-score (energieprestatiecertificaat) is een element dat de waarde van uw woning positief beïnvloedt. Het EPC wordt almaar belangrijker in het verkoopproces. De komende jaren geldt in de 3 gewesten een stapsgewijze verplichting om de EPC-score van woningen te verbeteren.
  3. Door minder energie of hernieuwbare energie te gebruiken, verlaagt u uw CO²-uitstoot en levert u een bescheiden bijdrage in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Check premies en subsidies Wat houden ze in?

Een geïsoleerd dak, zonnepanelen, dubbele beglazing, … Er bestaan verschillende steunmaatregelen, zowel op gewestelijk als stedelijk niveau. Het vraagt wat opzoekwerk, georganiseer en geregel, maar aangezien het toch om een serieuze investering gaat, loont het zeker de moeite de officiële websites uit te pluizen (o.a. Vlaanderen, Wallonië en Brussel).

Klaar voor een energiebesparende renovatie?

Verlaag het energieverbruik van uw woning, verbeter uw wooncomfort én financier uw werkzaamheden tegen een interessant tarief. Onze specialisten en adviseurs zijn er om u te begeleiden.

Met een Energielening (lening op afbetaling) kunt u meer dan u denkt.

Energielening - Kredietvorm: Lening op Afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Omvat alle energiezuinige werken in de woning, onder meer de aankoop en plaatsing van raamwerk en dubbele beglazing, verwarming en stookketels, isolatiematerialen, zonnepanelen, energieaudits, plus alle andere materialen en werkzaamheden bestemd voor energiebesparingen in de woning. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door AlphaCredit NV, kredietgever, Warandeberg 8 bus 3, B-1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE 0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702.