De bank voor een wereld in verandering
3 min

Verwarmingsketel of warmtepomp?

U wilt uw woning energiezuiniger maken en overweegt de installatie van een warmtepomp. Wat zijn de voordelen? En is het altijd interessanter dan een verwarmingsketel? Het antwoord is genuanceerd. We zetten de belangrijkste punten voor u naast elkaar.

Weg van fossiele brandstoffen Investeer ik in een warmtepomp?

Hoewel vandaag nog heel wat woningen verwarmd worden met gas en stookolie, ligt de toekomst bij hernieuwbare energie die minder CO2 uitstoot. Als u bouwt of grondig verbouwt, is een waterpomp dus zeker een uitstekende keuze. En in de toekomst zal er wellicht geen keuze meer zijn. Brussel heeft bijvoorbeeld al een ambitieus plan klaar om verwarming met fossiele brandstoffen uit te faseren de komende 15 jaar. Voor bestaande woningen is de overstap naar een warmtepomp vandaag echter niet altijd even evident om financiële en praktische redenen.
Warmtepomp Verwarmingsketel
Een warmtepomp heeft een lage CO₂-uitstoot en maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals lucht, grond of water.Traditionele verwarmingsketels gebruiken fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie, wat resulteert in een hogere CO₂-uitstoot.
Warmtepompen zijn over het algemeen duurder, maar er zijn tal van subsidies en premies beschikbaar om de kosten te verlagen.Verwarmingsketels zijn goedkoper. Meestal komen ze niet in aanmerking voor financiële steunmaatregelen.
Lagere kosten door hogere energie-efficiëntie en gebruik van gratis hernieuwbare energie.Hogere kosten omdat ze fossiele brandstoffen verbranden. Effectief, maar minder energie-efficiënt.
Geschikt voor woningen met weinig warmteverlies.Ideaal voor huizen met bestaande gasaansluitingen.
Warmtepompen vereisen minder frequent onderhoud in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.Verwarmingsketels vereisen regelmatig onderhoud om ervoor te zorgen dat ze veilig en efficiënt werken. Om de 2 jaar voor stookketels op gas en jaarlijks voor stookolieketels.
Ideaal voor huizen met zonnepanelen en lage temperatuursystemen zoals vloerverwarming. Kan ook koelen.Enkel voor verwarming en uiterst geschikt voor huizen met bestaande verwarmingstoestellen en aansluitingen.
Het beste voor huizen met weinig warmteverlies en voor wie wil combineren met zonnepanelen voor maximale efficiëntie.Het beste voor huizen met een hogere warmtevraag en bestaande infrastructuur voor gasverwarming.

Vraag advies voor uw situatie Keuze hangt af van verschillende factoren

De keuze tussen een warmtepomp en een verwarmingsketel hangt af van verschillende factoren, waaronder het energieprofiel van uw woning en uw wens om over te schakelen op hernieuwbare energie. Niet elk bestaand huis is even geschikt voor een warmtepomp en er bestaan nog andere opties met energiebesparende voordelen zoals een hybride systeem of gascondensatieketels. Neem contact op met een verwarmingsspecialist om u door de opties te leiden en het systeem te vinden dat het beste bij uw woning past.

Bron : Vaillant.be; Naar woningverwarming met warmtepomp of warmtenet | Vlaanderen.be

Klaar voor een nieuw verwarmingssysteem?

Verlaag het energieverbruik van uw woning, verbeter uw wooncomfort én financier uw warmtepomp of verwarmingsketel tegen een interessant tarief.

Met een Energielening (lening op afbetaling) kunt u meer dan u denkt.

Energielening - Kredietvorm: Lening op Afbetaling. De bepalingen inzake consumentenkrediet uit hoofdstuk 1 van titel 4 van boek VII Wetboek Economisch Recht zijn van toepassing. Omvat alle energiezuinige werken in de woning, onder meer de aankoop en plaatsing van raamwerk en dubbele beglazing, verwarming en stookketels, isolatiematerialen, zonnepanelen, energieaudits, plus alle andere materialen en werkzaamheden bestemd voor energiebesparingen in de woning. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag door AlphaCredit NV, kredietgever, Warandeberg 8 bus 3, B-1000 Brussel, RPR Brussel, BTW BE 0445.781.316. Verbonden agent: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0403.199.702.