De bank voor een wereld in verandering
6 min

Hoe vind ik een kot of huurwoning in het buitenland?

Samen een woning huren in Parijs of alleen op kot in Sevilla, hoe of wat maakt niet uit, als je je maar thuis voelt.

Een huurwoning of kot zoeken als student in het buitenland kost enige inspanning. Wil je naar Bilbao, Rome of Rio? Er komen hoe dan ook enkele administratieve stappen bij kijken. Een huurwoning vinden is duidelijk moeilijker dan je inschrijven voor een taalcursus. Enkele tips om je daarbij te helpen.

Ik ben ter plaatse WAAR MOET IK OP LETTEN?

Een huurovereenkomst? Natuurlijk!

Heb je de studentenwoning van je dromen gevonden? Neem even tijd voor de huurovereenkomst. Ga, vóór je tekent, na of de identiteit van de verhuurder, je eigen gegevens, de aanvangsdatum van de huur, de beschrijving van alle kamers van je nieuwe woonst en de huurprijs erin vermeld staan. De overeenkomst moet in drie exemplaren worden ondertekend! Eén voor jezelf, één voor de eigenaar en één voor de verplichte registrering van de huurovereenkomst.

Voordat je je koffers uitpakt, stel je een plaatsbeschrijving op (in onderlinge overeenstemming met de eigenaar of via een expert). Zo kom je aan het einde van je verblijf niet voor verrassingen te staan. Maak een afspraak met de eigenaar om die toch vrij belangrijke formaliteit te regelen.

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je de sleutels van je woning krijgt, zul je vast een huurwaarborg moeten betalen aan je verhuurder. Om oplichting te vermijden zet je dat geld best op een geblokkeerde rekening die op jouw naam is geopend. Je huurwaarborg zal worden vrijgegeven na schriftelijk akkoord van de verhuurder en jezelf.

Doel van de huurwaarborg is de verhuurder schadeloos te stellen als de huurder (jij dus) zijn goed heeft beschadigd. Heb je je buitenlandse stek
‘als een goede huisvader’ bewoond? Aan het einde van de huurovereenkomst krijg je de huurwaarborg volledig terug, samen met de interesten die het geld heeft opgebracht.

Do you speak French?

Ga je bij onze Franse buren studeren? Wist je dat je een bankrekening moet openen in een kantoor in Frankrijk? Het is een verplichte voorwaarde vóór je de sleutels van je nieuwe woning in handen kunt krijgen.

Neem dus je voorzorgen en regel zo snel mogelijk een afspraak in een plaatselijk bankkantoor en open een rekening op je naam. Je kunt je toekomstige eigenaar dan met trots melden dat je vooruitziend bent geweest. En wie weet, misschien speelt dat wel in jouw voordeel als er nog kandidaten zijn voor de woning waar je een oogje op hebt!

Geef oplichters geen kans

Stel je gaat studeren in het buitenland, je hebt de ideale woning gevonden op internet en je bent nu ter plaatse. Jammer genoeg blijkt het appartement dat er op foto zo knus uitzag niet te bestaan! Tot overmaat van ramp heb je de eerste maand huur al betaald ... Wat nu gezongen? Wel, ga onmiddellijk naar het dichtstbijzijnde politiekantoor en dien klacht in.

Hoe vermijd je dit soort tegenslag? Eis van de eigenaar dat je je huurwaarborg op een geblokkeerde rekening mag storten. Op die manier is hij verplicht om jou (en de bank) zijn ware identiteit te geven. De kans is dan groot dat die persoon een eerlijke verhuurder is.

Je stekje onder zware bescherming

Tijdens je studieverblijf kan er heel wat gebeuren. Misschien gaat er iets mis in het pand waar je enkele maanden tot een jaar gaat wonen. Neem een specifieke verzekering voor je nieuwe thuis. Het is dan beschermd tegen waterschade, brand, stormschade of glasbreuk.

Neem je waardevolle zaken mee, zoals een muziekinstrument, hifiketen of een homecinema? Vraag inlichtingen over een verzekering die ook schade aan je kostbaarste bezittingen dekt.

Ik keer terug WAAR MOET IK OP LETTEN?

Vertrek in stijl

Voordat je je intrek nam in je buitenlandse studentenwoning heeft je verhuurder je wellicht gevraagd om een huurwaarborg te storten op een geblokkeerde rekening. Het is tijd om die terug te vorderen! Een nieuwe plaatsbeschrijving moet aantonen dat je geen (of wel) schade veroorzaakte in de woning.

Je kunt hiervoor een expert inschakelen. Die zal het pand aan een grondig onderzoek onderwerpen (net zoals toen je arriveerde). Je kunt dat onderzoek ook in onderlinge overeenstemming met je eigenaar doen. Goed uitkijken is hier de boodschap. Als de verhuurder een opmerking maakt over verfschade, fris dan zijn geheugen op met de foto's die je nam bij de eerste plaatsbeschrijving. Zo vermijd je een onterechte aanrekening van herstelkosten.

Een simpele formaliteit

Heb je de woning 'als een goede huisvader' bewoond? Als je bij aanvang van je verblijf een huurwaarborg stortte op een geblokkeerde bankrekening, dan krijg je na je reis de volledige huurwaarborg met interesten terug!

Na de uittredende plaatsbeschrijving zal de verhuurder het document tekenen dat nodig is om de geblokkeerde waarborg vrij te geven. Ga met dat belangrijke formulier naar het loket van je plaatselijke bank en recupereer het bedrag. En keer met de glimlach terug naar België!

Heb je advies nodig voordat je ons vlakke land verlaat?

Samen een woning huren in Parijs of alleen op kot in Sevilla, hoe of wat maakt niet uit, als je je maar thuis voelt. Maar vertrek niet zonder enige voorbereiding. Praat met je adviseur vóór je vertrekt, hij/zij vertelt je graag meer over de daar noodzakelijke verzekeringen en over de plaatselijk meest gebruikte betaalmiddelen.