De bank voor een wereld in verandering
3 min

Hoe fi­nan­ciert u uw nieu­we on­der­ne­ming?

Op welke ma­nier brengt u als star­ten­de on­der­ne­mer ka­pi­taal bij el­kaar? En welke steun krijgt u van de over­heid?

Als beginnend ondernemer komt het er voor u op aan om een werkbaar startkapitaal bij elkaar te halen. Ontdek de verschillende mogelijkheden om de kosten voor uw opstart te dekken. Zo gaat u voluit aan de slag! Startkapitaal bestaat vaak uit een mix van interne en externe financiering. We zetten hier alles op een rijtje en bekijken ook op welke manieren de overheid voor u met subsidies klaarstaat.

Op zoek naar uw startkapitaal Ontdek de verschillende manieren om het startkapitaal van uw nieuwe onderneming samen te stellen.

Het is slim om verschillende financieringsbronnen tegen elkaar af te wegen en pas dan een keuze te maken. We bespreken er hier een vijftal (eigen kapitaal, professionele lening, crowdfunding, banklening voor zelfstandigen en overheidssteun). Tot slot graven we wat dieper in de mogelijkheden die de overheid u als ondernemer biedt om subsidies te verwerven.

Met uw eigen mid­de­len aan de slag

De een­vou­dig­ste ma­nier om ka­pi­taal te ver­za­me­len, is kij­ken wat u zelf in huis hebt. Heel wat on­der­ne­mers fi­nan­cie­ren hun pro­jec­ten (deels) zelf. Door dat te doen be­houdt u uw zelf­stan­dig­heid en ver­mijdt u een even­tu­e­le af­be­ta­ling. Uw mo­ge­lij­ke winst wordt er al­leen maar gro­ter door.

Toch is het geen goed idee om al uw cen­ten zo­maar in de nieu­we on­der­ne­ming te in­ves­te­ren. We raden u aan om de vork tus­sen 20% en 40% als richt­cij­fer te han­te­ren. Al wat meer is, kan door­we­gen op uw per­soon­lij­ke fi­nan­ciën. Een klei­ner per­cen­ta­ge heeft niet ge­noeg ge­wicht om an­de­re mo­ge­lij­ke in­ves­teer­ders van uw mo­ti­va­tie te over­tui­gen.

Over naar fa­mi­lie: uw start­ka­pi­taal is be­kend

Ei­gen­lijk is de juis­te term: over naar Fa­mi­ly, Friends and Fools – in het jar­gon: 3F. U mag als on­der­ne­mer na­me­lijk een be­roep doen op de steun van de men­sen die u al uw leven lang kent. Zij mogen u het geld schen­ken, zodat het bij de be­drijfs­mid­de­len komt. Maar even­goed lenen ze u een be­drag, dat dan als ‘pro­fes­si­o­ne­le le­ning’ be­kend­staat. Hier horen be­las­ting­voor­de­len bij, al naar­ge­lang het ge­west waar­in u de steun krijgt. Dit zijn de va­ri­an­ten:

Duik in de crowd voor een deel van uw ka­pi­taal

Via crowd­fun­ding laat u het brede pu­bliek deel uit­ma­ken van uw start­ka­pi­taal. Er zijn vier soor­ten:

  • Via gif­ten (do­na­ti­on crowd­fun­ding): hier schenkt het pu­bliek u uit over­tui­ging geld en ver­wacht het niets in ruil.
  • Via een be­lo­ning (re­ward crowd­fun­ding): u schenkt het pu­bliek, in ruil voor fi­nan­ciële steun, een niet-​financiële be­lo­ning. Dat kan een pro­duct of een dienst zijn.
  • Via een le­ning (len­ding crowd­fun­ding): het pu­bliek in­ves­teert een be­drag in uw on­der­ne­ming. Dat geld krijgt het later met in­te­rest terug.
  • Via een ka­pi­taals­in­ves­te­ring (equi­ty crowd­fun­ding): in dit sce­na­rio krijgt uw start-​up er aan­deel­hou­ders bij.

U klopt aan bij de bank

Met een bank­le­ning voor zelf­stan­di­gen ver­ze­kert u uzelf en uw on­der­ne­ming van een pro­fes­si­o­neel za­ke­lijk kre­diet*. Vol­doen­de eigen mid­de­len, ac­ti­va om te fi­nan­cie­ren en een goed bu­si­ness­plan zijn nodig voor u om met ons rond de tafel gaat zit­ten. De rente mag re­cent dan wel wat ge­ste­gen zijn, toch blijft dit voor uw on­der­ne­ming een in­te­res­san­te zaak. In­te­res­ten en dos­sier­kos­ten van een bank­le­ning zijn na­me­lijk fis­caal af­trek­baar.

Maak een af­spraak met één van onze spe­ci­a­lis­ten

Sub­si­dies: u klopt aan bij de over­heid

Er be­staan heel wat mo­ge­lijk­he­den voor nieu­we on­der­ne­min­gen zoals die van u om een mooie sub­si­die aan uw start­ka­pi­taal toe te voe­gen. Deze vorm van over­heids­steun vraagt mee­st­al wel wat tijd om een dos­sier in te die­nen, maar is sub­stan­ti­eel ge­noeg om een ver­schil te maken.

De overheid helpt u: wegwijs in subsidies Zowel België als de Europese Unie staan u bij

Weg­wijs in sub­si­dies

Of u nu in Vlaan­de­ren, Brus­sel of Wal­lo­nië van start gaat met uw on­der­ne­ming, zowat over­al zijn er heel wat mo­ge­lijk­he­den om als star­ter sub­si­dies te krij­gen. Elk ge­west pakt het op zijn eigen ma­nier aan.

In Vlaan­de­ren is de web­si­te van het Vlaams Agent­schap In­no­ve­ren & On­der­ne­men (Vlaio.be) uw baken. De site toont u alle mo­ge­lijk­he­den op een dui­de­lij­ke ma­nier en ver­wijst u waar nodig on­li­ne door.

In het Brus­sels Hoofd­ste­de­lijk Ge­west ver­vult de web­si­te 1819 brus­sels een ge­lijk­aar­di­ge rol. Naast een de­ge­lijk over­zicht biedt de site ook tips rond wat u pre­cies moet doen voor u een sub­si­die aan­vraagt. Ook de site van In­no­vi­ris is een aan­ra­der: ze bun­delt alle Brus­sel­se on­der­steu­nen­de ken­nis voor in­no­va­tors zoals u.

Het Waals Ge­west pakt uit met Midas, een plat­form dat sub­si­dies, fi­nan­cie­ring en steun com­bi­neert voor ie­der­een die in Wal­lo­nië ac­tief is met een on­der­ne­ming.

De Eu­ro­pe­se Unie, tot slot, staat klaar om uw am­bi­ti­eu­ze, Eu­ro­pe­se plan­nen met heel wat fond­sen te on­der­steu­nen. Het land waar uw on­der­ne­ming ge­ves­tigd is, be­paalt hoe u de fi­nan­cie­ring moet aan­vra­gen. Deze lijst voor België krijgt re­gel­ma­tig een up­da­te.

Zoekt u ie­mand die u door de bomen het bos helpt zien? Con­tac­teer dan zeker een ad­vi­seur van BNP Pa­ri­bas For­tis voor meer in­for­ma­tie.

Geef uw on­der­ne­mers­pro­ject een vlie­gen­de start met de Star­ters Kit, een pak­ket boor­de­vol voor­de­len.

*Kredietverstrekker: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE0403.199.702. Onder voorbehoud van aanvaarding van uw aanvraag.
De aangeboden inlichtingen worden u louter ter informatie meegedeeld en houden in geen geval een aanbod of belofte tot krediet in. Ze worden u meegedeeld met het oog op verdere onderhandeling.