Zelfstandige in bijberoep
Als zelfstandige in bijberoep combineert u twee werelden. Eéntje waarin u zich als personeelslid inschrijft in het project van een werkgever; een ander waarin u uw eigen project vormgeeft en daar ook de vruchten van plukt.
The best of both worlds?Vanuit juridisch oogpunt bent u zelfstandige in bijberoep als u:
- Werknemer, uitzendkracht of niet benoemde leerkracht bent voor minstens 50% ;
- Ambtenaar (of statutair leerkracht) bent voor minstens 200 dagen of 8 maanden per jaar ;
- Benoemde leerkracht bent voor ten minste 60%.
Het is ook mogelijk om, onder bepaalde voorwaarden, een aanvullende activiteit uit te voeren indien:
- U geniet van een vergoeding wegens arbeidsongeschiktheid via uw mutualiteit;
- U een werkloosheidsuitkering ontvangt.
Merk op dat u zich ook als zelfstandige bijberoep moet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds voor zelfstandigen, driemaandelijkse sociale bijdragen moet betalen en u zich moet identificeren bij de bevoegde btw-instanties (als u btw-plichtig bent).
Kiest u ervoor om aan de slag te gaan als zelfstandige in bijberoep, dan mag u rekenen op een aantal interessante voordelen. Zo is het mooi meegenomen dat u sociale rechten blijft opbouwen via uw statuut als loontrekkende. Bent u op een bepaald
moment arbeidsongeschikt of gaat u met pensioen? Dan zult u een hogere uitkering op uw bankrekening zien verschijnen. Maar ook wat sociale bijdragen betreft, zijn er voordelen aan dit statuut. Verdient u minder dan € 1.815,41, dan krijgt u uw bijdragen
volledig terug.
Tot slot hebt u ook nog de mogelijkheid om forfaitaire beroepskosten af te trekken als u weinig kosten maakt. Het gaat daar om 30% van uw inkomsten (tot aan een maximumbedrag). Dat is een groot voordeel.
Let wel op dat
u uw inkomsten scherp in de gaten houdt. Doordat de fiscus uw loon uit uw hoofdberoep optelt bij uw inkomsten als zelfstandige, is er een risico dat u in een hogere belastingschijf terechtkomt. U doet er daarom goed aan om een boekhouder te raadplegen.