De bank voor een wereld in verandering
3 min

De circulaire economie: hype of winstmodel?

De kansen van de circulaire economie voor ondernemingen in 6 voorbeelden.

De circulaire economie is de toekomst, elke onderneming beseft dat vandaag. Samen strijden we tegen afval, kijken we anders naar grondstoffen en maken we een transitie in ons energiegebruik. Tegelijk zoekt u als startende ondernemer naar nieuwe verdienmodellen binnen de circulaire economie. Ontdek hier de stappen in de goede richting.

De circulaire economie: wat is dat precies? De toekomst van circulaire economie

Een duurzame toekomst

De wereld komt uit een lange traditie van lineaire economieën. Lineair staat voor ontginnen, produceren, consumeren en weggooien. Alleen zijn de natuurlijke rijkdommen van onze planeet niet eindeloos. Nu het traditionele grondstoffenvat almaar leger raakt, lijkt het moment van omschakeling gekomen. Voor startende ondernemers zoals u is de circulaire economie een opportuniteit, door nauwelijks afhankelijk te zijn van natuurlijke hulpbronnen. Zo kunt u kiezen voor productie op basis van recyclage, of houdt u bij het maken van uw producten ook rekening met dat nieuwe circulaire model. Zo worden onderdelen gemaakt om verschillende levens te hebben. De productiecirkel is ronder en geslotener dan ooit tevoren. Het is belangrijk om daar voor de start van uw project over na te denken:

  • Hoe bouwt u de circulaire economie in uw businessmodel in?
  • Welke kosten komen daaruit voort?
  • Welke voordelen of besparingen geniet u daardoor?
  • Hoe hanteren uw medewerkers of leveranciers de circulaire economie?
Dat zijn allemaal vragen waar wij u met plezier in bijstaan om de gepaste antwoorden te vinden.

Naar een nieuw verdienmodel? Duurzaam en winstgevend: win-win

Klaar voor een duurzame transitie

Consumenten zijn rijp voor de omschakeling, dat is alvast een feit. Wanneer u streeft naar circulaire processen, kunt u rekenen op aanhang van bewuste consumenten die streven naar milieuvriendelijkheid. Circulaire processen brengen, net als hun lineaire tegenhangers, kosten met zich mee.

Of u nu net start of uw onderneming al in volle expansie is: het nieuwe verdienmodel dat de circulaire economie aandrijft, werkt voor álle ondernemingen. Sommige zien circulariteit als de spil van hun businessmodel, andere passen productiemethoden en -processen geleidelijk aan. Volgens de Verenigde Naties zal de wereldbevolking tegen 2050 rond de 9,7 miljard mensen schommelen. Een verhoogde druk op natuurlijke hulpbronnen zal milieu-, maar ook financiële voordelen van circulariteit alleen maar doen toenemen. Oog hebben voor hergebruik en recyclage is dus slim als startende ondernemer!

Voorbeelden zijn ondertussen legio. Giganten in de voedingsmiddelenindustrie maken winst met hoogwaardige, gerecycleerde, hervulbare verpakkingen. Er werden methodes ontwikkeld om afvalwater te upcyclen tot meststof mét economische winst. Een Brits textielbedrijf boekte eerst succes met het hergebruiken van oude kleding en het produceren van nieuwe T-shirts uit… oude T-shirts. Vandaag is het een platform dat zijn methoden openstelt voor bedrijven die stevige circulaire stappen willen zetten. Laat deze ondernemingen u inspireren voor uw eigen startende onderneming.

6 keer beter: de circulaire toekomst 6 voordelen van circulaire economie

Uw circulair businessmodel

U wilt natuurlijk weten op welke manieren een circulair businessmodel uw onderneming kan voortstuwen. En ook: hoe circulair beter presteert dan lineair. Daarom: 6 voorbeelden.
  1. Aantrekkelijkere producten: afval is een troef in plaats van iets wat wordt weggegooid. Sterker nog: het maakt deel uit van de productie, waardoor afval eigenlijk een grondstof is, met échte waarde. Klanten accepteren afval steeds minder; klimaatvriendelijke producten worden dus aantrekkelijker.
  2. Hechte klantenrelatie: in een circulaire omgeving hebben producten een veel langere levensloop. Daardoor wordt het mogelijk om ze aan te bieden als een dienst en klanten te laten betalen voor het gebruik in plaats van voor het eigendom. Onderhoud, duurzaamheid, upgrades… maken allemaal deel uit van dit verdienmodel.
  3. Lagere kosten: het voortdurende proces van hergebruik, herstel, ontmanteling en recyclage zorgt voor een daling van de prijs van materialen en onderdelen. Productie wordt dus goedkoper.
  4. Terugkerende inkomsten: circulaire modellen gaan uit van herverkoop als dienst en deeleconomie. Componenten en materialen genereren winst bij élke nieuwe verkoop. En opnieuw. En opnieuw.
  5. Grotere veerkracht: als een circulair product niet langer bruikbaar is, worden alle onderdelen, materialen, energie en hulpbronnen ervan teruggewonnen. Het product is ook ontworpen met die mogelijkheid in gedachten. Daardoor is het beter bestand tegen onstabiele leveringsketens, producttekorten en prijsschommelingen.
  6. Kortere productietijden: een refurbished product in nieuwstaat maken, duurt veel minder lang dan een nieuw produceren. En voor de producent kost het ook aanmerkelijk minder.

Geef uw ondernemersproject een vliegende start met de Starters Kit, een pakket boordevol voordelen.