De bank voor een wereld in verandering
5 min

Hoe schakelt u over naar nieuwe mobiliteit?

Uw professionele mobiliteit evolueert razendsnel. Elektrische, hybride en gedeelde voertuigen, zachte mobiliteit,… De opties zijn talrijk en de inzet is groot. U wilt het beste voor de mobiliteit van uw activiteit. Onze expert kan u hierbij helpen.

Is het een goed moment voor uw bedrijf om over te schakelen op elektrische wagens? Bestaan er echte alternatieven voor traditionele bedrijfswagens? En tegen welke prijs? Ongeacht of u alleen uw bedrijf beheert of medewerkers hebt, hoe kunt u uw mobiliteitsbudget optimaliseren op maat van uw reële behoeften? Als bedrijfsleider of zelfstandige stelt u zich ongetwijfeld deze vragen. Philippe Kahn is een expert in nieuwe mobiliteit bij Arval. Hij schept klaarheid en helpt u de juiste beslissingen te nemen.

Waarom een expert inschakelen? “Aanpassen aan de mobiliteit van morgen betekent er vandaag al over nadenken.”

Anticipeer op veranderingen

“Het is een feit. Binnen vijf of tien jaar verplaatst u zich niet langer op dezelfde manier als vandaag. En dat geldt zowel privé als professioneel, in alle bedrijven en voor alle activiteiten. De digitale revolutie, de milieukwestie, de snelle evolutie van de federale regelgeving en het feit dat stadscentra slechts bepaalde voertuigen willen toelaten. Het zijn belangrijke uitdagingen waar we voor staan. Maar ze bieden ook kansen. Dankzij het advies van een expert kunt u overschakelen naar een betere mobiliteit en tegelijk uw kosten beheersen.”

Elektrische mobiliteit staat voor de deur

“De federale regering maakt er een punt van: vanaf 2026 genieten enkel elektrische wagens nog een fiscaal voordeel. Het is een grote stap voorwaarts om een einde te maken aan de CO2-uitstoot van het indrukwekkende Belgische bedrijfswagenpark. Maar 2026, dat is morgen al! Daarom zijn er fiscale overgangsmaatregelen voorzien. Een bedrijfswagen op fossiele brandstof gekocht tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025 zal zijn aftrekbaarheid elk jaar zien afnemen tot die volledig verdwijnt in 2028. De fiscale aftrek voor elektrische voertuigen zal 100% zijn in 2026 en geleidelijk afnemen tot 67,5% in 2031.”

Anders bewegen

“Gewoontes veranderen. Grote steden, met Brussel op kop, bannen steeds meer auto’s uit het centrum. Ook andere grote steden zoals Antwerpen en Gent evolueren in die richting. Ze stellen oplossingen voor die verschillende transportmiddelen combineren. Ook uw behoeften en die van uw medewerkers evolueren, in het bijzonder als gevolg van het toenemend succes van thuiswerk. Het feit dat u zich niet langer dagelijks naar het werk moet verplaatsen, heeft gevolgen voor uw mobiliteit.”

Waarover moet u beslissen? “WIJ BEGELEIDEN U BIJ DE ONTWIKKELING VAN EEN NIEUWE MOBILITEIT VOOR UW ACTIVITEIT”

De financiering van uw professionele mobiliteit

“Er zijn verschillende manieren om uw mobiliteitsbudget voor uw professionele activiteit te bepalen. Elke oplossing heeft zijn voordelen en specifieke kenmerken. We pikken er drie uit: krediet op afbetaling, waarmee u een nieuwe of tweedehandswagen kunt kopen vanaf 2.500 euro. Financiële leasing waarbij u een leverancier kiest en een prijs onderhandelt. Vervolgens neemt u met ons contact op om het gewenste voertuig te huren, met een mogelijkheid om het over te kopen op het einde van het contract. En tot slot operationele leasing, een all-in leasingoplossing waarin verschillende diensten inbegrepen zijn in de huurprijs: verzekeringen, onderhoud, taksen, bijstand, herstellingen, ...”

Zachte mobiliteit wordt een nieuwe gewoonte

“Zachte mobiliteit is een duurzaam alternatief voor de traditionele bedrijfswagen en wint steeds meer aan geloofwaardigheid. Stilaan veroveren fietsen, speedpedelecs, elektrische steps en scooters de bedrijfswereld. Deze nieuwe transportmiddelen beantwoorden aan een specifieke behoefte en kunnen u heel wat fileleed of parkeerproblemen besparen. Vandaag is het bovendien mogelijk ze te financieren via een krediet op afbetaling, financiële of operationele leasing, net zoals een wagen. En ook het verzekeringspakket is aangepast. Er bestaan tal van verzekeringen die bescherming bieden tegen een aantal risico’s gelinkt aan deze vervoersmiddelen.”

Een meer digitale mobiliteit

“Het is nog niet flagrant, maar de digitale revolutie zal ook uw mobiliteit grondig veranderen. Onder meer met de digitaal geconnecteerde wagen. Binnenkort kunt u een gedeelde en persoonlijke vloot voertuigen aan uw medewerkers voorstellen waarmee ze via een app kunnen connecteren. Dat biedt u veel meer flexibiliteit en u hebt minder wagens nodig dan voordien. Deze oplossing bestaat al in grote organisaties, maar zal zich geleidelijk uitbreiden tot kleine ondernemingen. In dezelfde lijn zal digitalisering u toelaten de behoeften van uw vloot globaal aan te pakken.”

De 3 adviezen van onze expert “Wat zal uw professionele mobiliteit u echt kosten?”

Bereken uw mobiliteitsbudget

“U beseft dat het belangrijk is uw professionele mobiliteit te laten evolueren, maar maakt zich zorgen over wat u dat zal kosten? Dan raad ik u aan te denken in termen van ‘Total Cost Ownership’ of TCO. Misschien koopt of huurt u vandaag een wagen bij een leverancier, verzekert u dat voertuig bij een andere leverancier en betaalt u brandstof aan een derde. Maak de som! Als u uw TCO kent, bent u bewust van de reële kostprijs van uw actuele mobiliteit. Dat laat u toe uw transitie te doen zonder bijkomende kosten en het helpt u bij de vergelijking van alternatieven.”

Uw mobiliteit evolueert op uw tempo

“Door u te baseren op de notie TCO hoeft u de prijs voor uw nieuwe mobiliteit niet te vrezen. Als u een beroep doet op onze expertise kunnen wij u helpen de kosten van uw transitie te neutraliseren. Elektrische voertuigen hebben onterecht de reputatie duurder te zijn. Maar als u alle kosten in rekening brengt, is dat niet zo. Zeker niet voor wagens uit de midden- en hogere klasse. Voor meer bescheiden wagens evolueert de situatie nog. Daar is nog wat tijd nodig vooraleer die qua prijs kunnen concurreren met equivalenten op brandstof. Opteert u bovendien voor operationele leasingproducten, dan bent u zeker dat deze voertuigen uitgerust zijn met de laatste technologische snufjes. U vermijdt op die manier de onzekerheid die eigen is aan de prijsevolutie op de occasiemarkt.”

Praat erover met uw adviseur!

“Vragen rond mobiliteit zijn complex en de bestaande oplossingen evolueren razendsnel! Voor uw professionele mobiliteit is uw adviseur van BNP Paribas Fortis uw partner bij uitstek. Naargelang uw behoeften en uw specifieke situatie zal hij of zij u oplossingen op maat voorstellen waar u misschien zelf nog nooit aan dacht. En als uw wagenpark groeit, zal uw adviseur een beroep doen op de beste specialisten in vlootbeheer. De mobiliteit van ondernemingen begrijpen en verbeteren, is tenslotte zijn of haar vak. Indien u wenst, deelt uw adviseur al die expertise en ervaring graag met u.”

Kiezen voor een mobiliteit die meegroeit met uw bedrijf?

Krediet op afbetaling, operationele of financiële leasing?
Ontdek oplossingen die zich perfect aanpassen aan uw behoeften.