De bank voor een wereld in verandering
5 min

Onze expert geeft tips voor uw pensioen

De kans is groot dat uw wettelijk pensioen als zelfstandige of bedrijfsleider mager uitvalt. Maar met het advies van onze experts kunt u het nodige kapitaal opbouwen, met daarbovenop een mooi belastingvoordeel én bescherming voor uzelf en uw naasten of voor uw onderneming tegen de financiële gevolgen van een overlijden of arbeidsongeschiktheid.

Zal uw wettelijk pensioen voldoende zijn om de levensstandaard die u gewend bent aan te houden? Hoe pakt u het aan om nu al van een mooi belastingvoordeel te profiteren? Wat als u door een ongeval of ziekte moet stoppen met werken? Wat gebeurt er met uw schulden als u plots overlijdt? Morna Van der Pijl is al meer dan 20 jaar expert in verzekeringen voor ondernemers. Ze heeft heel wat goede raad voor u. En ze heeft u iets te bieden dat onbetaalbaar is: gemoedsrust.

Waarom een beroep doen op een expert? “Dankzij het fiscaal voordeel levert uw pensioenspaarverzekering meteen op”

Pensioen, invaliditeit en overlijden

“Onze waaier van oplossingen biedt een antwoord op drie vlakken: fiscaal voordelige pensioenopbouw, behoud van uw levensstandaard bij arbeidsongeschiktheid en bescherming van uw gezin en uw onderneming als u komt te overlijden. Uiteraard kunt u deze drie punten afzonderlijk aanpakken. Maar u hebt er alle belang bij om de oplossingen te koppelen, want ze houden met elkaar verband. Op die manier haalt u er op fiscaal vlak het grootste voordeel uit. Als expert help ik u de keuzes te maken die het beste passen bij uw situatie en uw wensen.”

Oplossingen op maat

“Op het vlak van pensioen en overlijdens-/invaliditeitswaarborg is het cruciaal de oplossing te kiezen die het beste past bij uw specifieke situatie. Want de fiscale regels verschillen naargelang u zelfstandige bent als natuurlijke persoon of met een vennootschap, en ook afhankelijk van de sector. De medische sector is bijvoorbeeld een geval apart. Bovendien veranderen uw behoeften in de loop der jaren. Uw gezinssituatie evolueert. Misschien loopt u rond met vastgoedplannen. En ook de risicobereidheid verschilt van mens tot mens. Als expert bekijk ik uw situatie elk jaar opnieuw, om ervoor te zorgen dat u altijd beschikt over de oplossing die het best overeenstemt met uw actuele behoeften.”

Meer dan een verzekering

“Het is niet zo dat het jaren duurt voordat u iets hebt aan uw pensioenspaarverzekering. Integendeel, ze biedt u onmiddellijk een belastingvoordeel, afhankelijk van waar u volgens uw statuut recht op hebt. En dat is niet alles: onder bepaalde voorwaarden kunt u het kapitaal van een pensioenspaarverzekering gebruiken voor een vastgoedbelegging. Dat kan in de vorm van een voorschot op het opgebouwde kapitaal of een lening die u op termijn met uw pensioenkapitaal terugbetaalt. Het is een handige manier om geld uit uw vennootschap te halen en meteen te gebruiken.”

Wat u moet beslissen “Ik help u de oplossing te kiezen die het beste aansluit op uw situatie”

Wat zijn uw noden?

“Let erop dat u een oplossing kiest die is afgestemd op uw situatie. Als expert overloop ik een aantal criteria met u: bent u gehuwd, wettelijk samenwonend of alleenstaande? Hebt u kinderen? Hoe oud zijn ze? Bent u zelfstandige als natuurlijke persoon of met een vennootschap? In welk ontwikkelingsstadium bevindt uw zaak zich? Samen bespreken we ook hoe u de overdracht van uw vermogen ziet, de rente waarop u recht zou hebben bij arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheid van een rente waarmee uw activiteit tijdelijk kan worden voortgezet in uw afwezigheid.”

Wat is de optimale premie?

“Hoe bepaalt u hoeveel premie u gaat betalen? Dat hangt natuurlijk af van uw financiële, maar ook van uw fiscale situatie. Elk van onze oplossingen heeft op dat vlak eigen specifieke kenmerken. We geven u het maximale premiebedrag mee dat u kunt storten, rekening houdend met uw situatie. Op basis daarvan en van de winst die u maakt, stelt uw boekhouder u een te betalen bedrag voor. Samen evalueren we het premiebedrag elk jaar opnieuw. We laten het weten als er interessantere mogelijkheden zijn of als u er meer uit kunt halen door de gekozen oplossing te optimaliseren.”

Welke oplossing kiezen?

“Het aanbod pensioenverzekeringsoplossingen van de 2de pijler is tegenwoordig complex: VAPZ, IPT, POZ, RIZIV-contract, tak 21-oplossingen met beschermd kapitaal, tak 23-oplossingen met een hoger potentieel rendement enz. Als expert zet ik de voor- en nadelen van elk van deze oplossingen op een rijtje voor u. Hetzelfde met de verschillende waarborgen waarmee u uzelf, uw gezin en uw onderneming kunt beschermen tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid of overlijden. Ik help u daar een duidelijk zicht op te krijgen, zodat u geïnformeerde beslissingen kunt nemen.”

Drie gouden tips van onze expert “We praten erover, bij u, bij ons of in een videogesprek!”

Overloop alle mogelijkheden

“Mijn eerste tip is deze: koppel de verschillende verzekeringen aan elkaar, dat komt u meestal financieel voordeliger uit. U kunt perfect afzonderlijk een pensioenverzekering en invaliditeits- en overlijdenswaarborgen afsluiten. Maar dat is niet zo interessant. Overloop zorgvuldig alle opties en de fiscale gevolgen van uw keuzes. Natuurlijk begeleid ik u daarbij en bied ik u een zo volledig mogelijk overzicht van de mogelijkheden.”

Wacht niet te lang

“De tweede tip is om zo vroeg mogelijk te beginnen met sparen. Dat is op verschillende vlakken interessant. Op termijn krijgt u daardoor natuurlijk een hoger pensioenkapitaal, maar u hebt er ook meteen een mooi belastingvoordeel bij en kunt eventueel maximaal profiteren van vastgoedopportuniteiten. Plus, hoe jonger u bent, hoe lager de premie voor een overlijdens- of invaliditeitsverzekering. Uw pensioen lijkt misschien veraf, maar de voordelen merkt u meteen.”

Vraag advies aan een expert

“Als u maar één van mijn tips onthoudt, laat het dan deze zijn: vraag raad! Praat erover met uw adviseur. Hij of zij beantwoordt uw eerste vragen en brengt u met mij in contact. Als expert ga ik vaak samen met de adviseur naar de klant of ik nodig hem of haar uit op kantoor of organiseer een videogesprek. Uw adviseur kent uw bedrijf, uw geschiedenis en uw plannen. Samen vinden we de beste formule voor u. En we letten erop dat u jaar na jaar gedekt bent door fiscaal geoptimaliseerde pensioen-, invaliditeits- en overlijdensverzekeringen.”

Welke pensioenverzekering past het beste bij u?

Vergelijk al onze oplossingen voor uw aanvullend pensioen: bereid uw toekomst voor en haal er meteen voordeel uit!