De bank voor een wereld in verandering
4 min

Hoe betaalt u in alle veiligheid?

Contactloos betalen met een kaart, smartphone of smartwatch ... U stelt zich vast vragen bij de veiligheid en de betrouwbaarheid van die nieuwe betalingswijzen. Hier vindt u alvast wat tips en uitleg. Het is allemaal veel eenvoudiger dan u denkt!

Contactloos betalen met een kaart, smartphone of smartwatch ... U stelt zich vast vragen bij de veiligheid en betrouwbaarheid van de nieuwe betalingswijzen. Hierbij de tips en de uitleg. 

Wachtwoord, pincode en biometrie Zich aanmelden

Een sterk wachtwoord kiezen

U hebt op internet een bestseller gevonden die u absoluut wilt lezen. Het kan niet snel genoeg gaan. U wilt weten of hij echt zo goed is als de recensies beweren. Nog een paar muisklikken en hij komt eraan. U moet zich eerst nog aanmelden met uw account ... Verdorie! Wat was mijn wachtwoord alweer?

Tja, uw online en andere accounts moeten natuurlijk beveiligd worden met een wachtwoord, een belangrijk beveiligingsonderdeel.

Stel een sterk wachtwoord samen. Ga dus niet voor '1234', maar gebruik:
  • speciale tekens;
  • cijfers;
  • hoofdletters;
  • en kleine letters.
Tip: u onthoudt uw wachtwoord beter als u er een zin van maakt zoals bijvoorbeeld LeveDeTechnologieVan2019! of een verwijzing naar een persoonlijke gebeurtenis (MijnZoonIsGeborenIn2004!). U kunt de letters ook vervangen door speciale tekens: DeTit@nic@vergingIn1912.

Hebt u een goed wachtwoord gevonden? Vergeet de basisregels dan zeker niet. Ze spreken voor zich maar worden toch vaak vergeten:
  • schrijf uw wachtwoorden nergens op;
  • vertel ze aan niemand – niet schriftelijk, niet via telefoon, niet via e-mail.

 

Pincode en biometrie

U staat in de bakkerij en betaalt uw broodje smos met uw smartphone. U weet dat u zich moet identificeren om te betalen. En gelukkig maar! 

Dat kan met uw pincode, uw vingerafdruk of via gezichtsherkenning. Die laatste twee manieren om u te identificeren, noemen we 'biometrisch'. 

Betaalt u met Apple Pay of Google Pay? U moet uw smartphone aanzetten om de betaling uit te voeren, verbinding maken, de te gebruiken kaart selecteren en u identificeren met uw vingerafdruk, gezichtsherkenning of op een andere manier. 

Verliest u uw smartphone of wordt die gestolen, dan kunt u daar dus niet mee betalen. Uw toestel kan alleen worden ontgrendeld en voor betalingen worden gebruikt met uw vingerafdruk of gezicht.

Oké ... Maar kan iemand met mijn kaartgegevens dan aankopen doen op internet!? Neen! De app maakt een virtueel ID aan op basis van uw gegevens en uw geregistreerde bankkaart. Dat ID wordt naar de betaalterminal gestuurd zonder dat de handelaar uw bankgegevens te zien krijgt. De gegevens van de kaart worden niet opgeslagen in de app.

Ja, maar toch ... U bent nog niet overtuigd? Bij Apple en Google kunt u de gegevens op uw telefoon van op afstand wissen met de functies 'Zoek mijn iPhone' of 'Vind mijn apparaat'. Op die manier kan er echt niemand meer aan uw gegevens.

Contactloze kaart: beperkt bedrag per verrichting

Uw boodschappen bij de groenteboer, uw kappersbeurt, een treinticket ... Uw betaalkaart is uw trouwe winkelmaatje. U moet ze natuurlijk altijd in de betaalterminal steken. Toch zag u gisteren bij de bakker een jongeman die betaalde zonder zijn kaart in de terminal te steken of een code in te tikken. Dat is contactloos betalen en het gaat echt wel eenvoudig en snel. Ja, maar ... werkt dat ook met mijn kaart? En is dat wel veilig?

Als uw kaart een NFC-chip (Near Field Communication) heeft, dan is ze contactloos: u betaalt gewoon door de kaart bij de terminal te houden. Hoe weet u dat zeker? Daarvoor moet het speciale logo op uw kaart staan, namelijk drie boogjes die de golven voorstellen. Staan die erop? Dan hoeft u de kaart niet in het toestel te steken. En u moet ook geen code intoetsen onder de 50 euro. U houdt de kaart bij de terminal, u hoort een bieptoon en u hebt betaald. Die betalingen worden op dezelfde manier verwerkt en via hetzelfde netwerk als de betalingen waarbij u de kaart in de lezer steekt.

Hebt u in de loop van de dag 100 euro aan kleine uitgaven betaald? Dan moet u voor uw volgende aankoop uw code intoetsen. En nog eens als u weer het totaalbedrag van 100 euro of meer bereikt. Een efficiënte veiligheidsmaatregel! 

U kunt in heel wat winkels contactloos betalen met uw kaart, smartphone of horloge: bakker, supermarkt, kledingwinkel, restaurant enz. U herkent ze aan de overeenkomstige logo's.

Veilig met een hangslot en een 's'!

U hebt op internet het perfecte cadeau voor Moederdag gevonden. U klikt op Betalen en wordt normaal gezien naar de beveiligde webpagina van de betalingsdienstverlener geleid. Die gevoelige gegevens moeten namelijk op een speciale beveiligde pagina worden ingetoetst: de pagina wordt versleuteld om te vermijden dat derden uw nummer onderscheppen. 

Hoe ziet u of u wel op die beveiligde pagina zit? Aan de 's' van 'https', wat staat voor 'secure', en aan het hangslotje in de URL (het internetadres) bovenaan in de zoekbalk van uw browser. Ze zijn allebei nodig!

U bent nog niet helemaal mee? U bent nog niet overtuigd van de veiligheid? Laten we even in de wereld van SSL duiken. Met die technologie worden gegevens versleuteld en wordt het https-protocol geactiveerd (Hypertext Transfert Protocole Secure). Om https aan te bieden en dus uw betalingen te beveiligen, moet de handelaar op zijn website een SSL-certificaat (Secure Socket Layer) geïnstalleerd hebben. De SSL beveiligt de gegevensoverdracht tussen twee machines die communiceren via internet of een intern netwerk. Hij zorgt ervoor dat de gegevens niet onderschept kunnen worden door cybercriminelen.

De voordelen van NFC Leve NFC!

NF... wat?

NFC! Dat staat voor Near Field Communication. Met deze draadloze communicatietechnologie kunnen compatibele toestellen informatie uitwisselen (URL, link, versleutelde gegevens enz.) op korte afstand (max. 10 cm) zonder contact te maken. Hoe? Dankzij korte golven of technischer gezegd: identificatie met radiogolven, RFID (Radio-frequency identification). Multimedia- of gewone bestanden doorsturen kan niet, want daarvoor is de bandbreedte te klein.

Werkt NFC dan als bluetooth? Niet echt, met NFC kunt u twee toestellen draadloos verbinden zonder iets in te stellen. Bij bluetooth moeten de twee toestellen elkaar herkennen en verbinding maken met elkaar. We spreken dan van een koppeling.


De NFC-technologie biedt heel wat mogelijkheden: mobiel contactloos betalen, gegevens uitwisselen tussen twee toestellen en identificatie. Deze technologie kan in een bankkaart, smartphone, smartwatch of badge enz. worden ingebouwd. Mogelijk heeft uw smartphone dus ook deze NFC-functie. Waarom is dat interessant? Bij Apple wordt de NFC-technologie gebruikt voor betalingen via Apple Pay. Op Android zijn er nog meer mogelijkheden. Daar kan ze dienen als betalingsmiddel, autosleutel, vervoersbewijs, getrouwheidskaart, … 

Wat zijn de voordelen van NFC wanneer u een brood koopt? Het gaat snel. U hoeft uw kaart niet meer in de terminal te steken en uw code in te tikken. Het gaat zelfs nog verder: u hebt zelfs uw kaart niet meer nodig. Met de NFC-technologie kunt u betalen met uw smartphone of smartwatch.

En hoe veilig zijn mijn betalingen dan?

De gegevens van uw kaart worden tijdens de overdracht naar uw smartphone versleuteld. U hebt dus het juiste algoritme nodig om ze te ontcijferen, anders zijn ze onleesbaar. De informatie op uw kaart heeft dus geen nut meer. Wilt u graag een technischere uitleg over de versleuteling van uw gegevens? Lees dan het gedeelte over tokens!

U kunt zelf ook de beveiliging van uw gegevens versterken. U kunt bijvoorbeeld de NFC-functie van uw betaalkaart blokkeren via uw online bank. Op sommige smartphones kunt u de NFC-functie uitschakelen wanneer u die een tijdje niet gebruikt.

Bent u nog niet helemaal overtuigd van contactloos betalen met uw smartphone? Hierbij toch nog wat extra informatie. De NFC-apps die betalingen uitvoeren, zoals Apple Pay of Google Pay, vereisen nog een extra beveiliging in uw telefoon om de apps of uw gegevens volledig beveiligd te kunnen opslaan. 

De tokenisation Gevoelige gegevens vervangen

Tokens ten dienste van uw veiligheid

Wanneer u met uw smartphone of smartwatch betaalt, gebruikt u de NFC-technologie. Maar niet alleen dat. Er is nog een bijkomende technologie die de beveiliging van uw betalingen versterkt, de zogenaamde tokenisatie.

Wat is dat dan? Met tokenisatie worden gevoelige gegevens vervangen door een element dat geen bruikbare waarde of betekenis heeft. Dankzij dat proces worden uw bankgegevens (zoals het PAN of Primary Account Number, d.w.z. het kaartnumme op uw bankkaart of uw naam) vervangen door eenmalige gegevens die we in het Engels een 'token' noemen. Omgekeerd kan met de-tokenisatie op basis van de token uw echte kaartnummer achterhaald worden. Aangezien de tokens die uw PAN vervangen aan uw toestel zijn gekoppeld (smartphone, tablet, smartwatch, ...) en op een speciale manier worden gebruikt, kan een token dat op een smartphone wordt gekaapt niet dienen voor online verrichtingen.

Hoe betaalt u in alle veiligheid?

Contactloos betalen met een kaart, smartphone of smartwatch ... U stelt zich vast vragen bij de veiligheid en de betrouwbaarheid van die nieuwe betalingswijzen. Hier vindt u alvast wat tips en uitleg. Het is allemaal veel eenvoudiger dan u denkt!