De bank voor een wereld in verandering
4 min

Voor uw vertrek en ter plaatse: hoe betaalt u tijdens uw reis?

Een vliegtuigticket naar Oslo boeken, uw droomhotel op Hawaï reserveren, souvenirs kopen in Parijs ... Het ene betaalmiddel is het andere niet. Ze hebben elk hun troeven. Hoe betaalt u wat en waar? Het antwoord vindt u hier!

Een vliegtuigticket naar Hawaï kopen, uw droomhotel in Tokio reserveren of op souvenirjacht in Barcelona? Het ene betaalmiddel is het andere niet. Hoe betaalt u wat en waar? Het antwoord vindt u hier!

Mijn reis voorbereiden Hoe bereid ik mijn reis thuis voor?

Bereid uw reis online voor

Droomt u van een exotische bestemming of een trekking in Nepal? Tof! Hebt u het nodige budget? Dan is het tijd om uw reis voor te bereiden! Een vliegtuigticket kopen, uw all-in vakantie boeken, ter plaatse een auto huren ... u kunt uw vakantie voorbereiden vanuit uw zetel. We hebben het natuurlijk over online aankopen en daar bestaan verschillende betalingsmogelijkheden, afhankelijk van de website.

U kunt uw debetkaart of uw kredietkaart gebruiken. Meestal zal het uw kredietkaart zijn. U voert de gegevens daarvan rechtstreeks in op de website van de handelaar. Hebt u toegang tot uw online bank, dan sturen sommige sites u voor de betaling naar de beveiligde interface van uw onlinebank. U hebt dan uw kaartlezer en betaalkaart nodig om de verrichting af te ronden.

Sommige sites laten u toe om met een overschrijving te betalen. Bankier daarvoor online met Easy Banking Web of mobiel met Easy Banking App.

Soms kunt u ook betalen via een app voor smartphone: Apple Pay, Google Pay of Payconiq by Bancontact. U moet de app op voorhand downloaden en uw betaalkaart(en) registreren. Met Payconiq by Bancontact scant u de QR-code die op het scherm komt. Dat gaat allemaal supersnel en is bovendien helemaal veilig.

U bent beschermd

Betaalt u met uw kredietkaart, dan bent u beschermd wanneer het fout gaat. Bepaalde kaarten hebben immers een verzekering voor reisannuleringen. Ziekte, ongeval, overlijden of aanzienlijke materiële schade … en kunt u niet vertrekken? Dan is de reis is onder bepaalde voorwaarden gewaarborgd. Zo kunt u het betaalde bedrag deels of volledig terugkrijgen.

Er zijn nog andere verzekeringen die nuttig zijn wanneer u reist. Benieuwd? Ontdek hier alle info.

En ter plaatse? Kijk vooruit!

Tijdens uw verblijf zult u uw debetkaart nodig hebben. Ook uw kredietkaart is onmisbaar. Die is handig om uw lunch op een idyllische locatie te betalen.

U kunt uw debetkaart in het buitenland gebruiken dankzij de Maestro-functie. Opgelet: die functie is niet standaard geactiveerd voor alle landen. Dat geldt ook voor uw kredietkaart: die is in bepaalde contreien niet bruikbaar zonder dat u ze eerst activeert. Kom niet voor verrassingen te staan en denk er dus aan om uw kaarten voor vertrek te activeren voor de regio waar u naartoe reist. Hoe? Dat doet u via uw online bankieren met Easy Banking Web of mobiel met Easy Banking App.

Controleer ook de vervaldatum van uw betaalkaarten zodat die nog geldig zijn tijdens uw volledige reisperiode.

Wat meer geldreserve?

Het kan ook handig zijn om voor u vertrekt (tijdelijk) de uitgavenlimiet van uw kredietkaart te verhogen. Zo beschikt u over een goede geldreserve in het buitenland. Vraag ernaar bij uw bank. 

Opgelet: wanneer u een hotel of huurwagen reserveert met uw kredietkaart, dan wordt een deel van het beschikbare saldo van uw kredietlijn tijdelijk 'gereserveerd' voor de dienstverlener. Dat betekent dat uw bedrag niet gebruikt kan worden voor andere betalingen. Vergeet dat niet wanneer u een paardentocht in de Mongolische steppe met uw kredietkaart wilt betalen.

Neem ook cash mee

Uw betaalkaarten moeten zeker mee. Maar het is ook altijd handig om wat cash op zak te hebben. Reist u buiten de eurozone? Dan reserveert u best op tijd uw buitenlands geld. Dat gaat makkelijk via het Easy Banking Centre of uw kantoor.

Mijn uitgaven ter plaatse Hoe betaal ik in het buitenland?

Met uw kaart

U bent eindelijk op bestemming aangekomen! U voelt zich thuis in de levendige straten van Rio! U hebt uw betaalkaarten bij en wilt een prachtig carnavalskostuum kopen. U haalt uw debetkaart boven maar de handelaar schudt het hoofd? Geen probleem! Hij zal waarschijnlijk wel uw kredietkaart aanvaarden, want met dat betaalmiddel kunt u bijna overal ter wereld terecht. Sommige handelaars geven er ook de voorkeur aan – zeker restaurants, hotels en autoverhuurbedrijven. Ze is eigenlijk onmisbaar wanneer u buiten Europa reist. 

Betalen met de kredietkaart heeft heel wat voordelen:
  • u betaalt de gepaste som;
  • u moet minder cash op zak houden, en dat is veiliger;
  • u kunt er onverwachte uitgaven mee betalen;
  • ze wordt aanvaard in Europa én in de rest van de wereld;
  • Sommige kaarten zijn ook gekoppeld aan een reisverzekering of -bijstand, of beschermen u zelfs bij fraude.
Betalen met een betaalkaart is natuurlijk superhandig. Maar hoe zit het met de kosten? In de eurozone mogen de kosten niet hoger zijn dan die in uw eigen land. Aarzel dus niet om uw kredietkaart bijvoorbeeld te gebruiken om de tolgelden in Frankrijk te betalen. Buiten de eurozone verschillen de kosten per bank. Check het even voor uw vertrek.

Kaart zoek? Kaart gestolen? Bel onmiddellijk Card Stop op het nummer + 32 (0) 78 170 170 om uw kaart te blokkeren. Doe in geval van diefstal binnen de 24 uur aangifte bij de politie. Hebt u een nieuwe kaart nodig? Neem dan contact op met uw bank.

Bent u student en wilt u in het buitenland gaan studeren? Een geweldig avontuur! Maar hoe betaal je de huur van je studentenverblijf? Welke betaalmiddelen kun je gebruiken wanneer je meerdere maanden in het buitenland studeert? Ontdek hier alle info.

Betalen met uw smartphone

In sommige gevallen is er nog een derde betaalmogelijkheid: uw smartphone. Handig! Met Apple Pay en Google Pay! Download de juiste app voor uw smartphone, registreer uw betaalkaart en u betaalt voortaan in een handomdraai. U kunt ook de app van uw bank gebruiken, zoals Easy Banking App. U kunt er ook online mee winkelen, overschrijvingen doen, uw vrienden terugbetalen of uw saldo checken ... wereldwijd. 

Cash afhalen

In de landen van de eurozone kunt u betalen met eurobiljetten en -munten. Daarbuiten hebt u natuurlijk lokaal geld nodig. Zorg dat u al een bepaalde geldsom in handen hebt voor u vertrekt. U kunt het nodige geld ook ter plaatse afhalen. Loop wel niet rond met te veel cash op zak. Gebruik vooral uw betaalkaarten.

Geld afhalen in het buitenland met een betaalkaart is nooit gratis. De kosten hangen af van waar ter wereld u zich bevindt. En van uw bank.

Voor uw vertrek en ter plaatse: hoe betaalt u tijdens uw reis?

Een vliegtuigticket naar Hawaï kopen, uw droomhotel in Tokio reserveren of op souvenirjacht in Barcelona? Het ene betaalmiddel is het andere niet. Hoe betaalt u wat en waar? Het antwoord vindt u hier!