De bank voor een wereld in verandering
4 min

Voor uw vertrek en ter plaatse: hoe betaalt u tijdens uw reis?

Contactloos of online betalen? Welk betaalmiddel kiest u het best vóór u op reis vertrekt of wanneer u op vakantie bent? Elk snel en vlot betaalmiddel heeft zijn troeven. Een antwoord op al uw vragen.

Een vliegtuigticket naar Hawaï kopen, uw droomhotel in Tokio reserveren of op souvenirjacht in Barcelona? Het ene betaalmiddel is het andere niet. Hoe betaalt u wat en waar? Het antwoord vindt u hier!

Mijn reis voorbereiden Hoe bereid ik mijn reis thuis voor?

Bereid uw reis online voor

Wilt u online een hotel reserveren of moet u een huurwaarborg voor een vakantiehuis blokkeren? Dan kunt u het best gebruik maken van uw kredietkaart. Op de website van de reisorganisatie of de verhuurmaatschappij geeft u uw kaartnummer, CVV-code en vervaldatum in om uw reservatie te bevestigen. De betaling zelf bevestigt u via uw bankapp of met de kaartlezer.

U kunt ook betalen via uw bankapp of via een betaalapp op uw smartphone: Apple Pay, Google Pay of Payconiq by Bancontact. U moet de app vooraf downloaden en uw betaalkaart(en) registreren. Met uw bankapp of de Payconiq by Bancontact-app scant u de QR-code die op het scherm komt. Dat gaat allemaal supersnel en is bovendien helemaal veilig.

U bent beschermd

Betaalt u met uw kredietkaart, dan bent u beschermd wanneer het fout gaat. Bepaalde kaarten hebben immers een verzekering voor reisannuleringen. Ziekte, ongeval, overlijden of aanzienlijke materiële schade … en kunt u niet vertrekken? Dan is de reis is onder bepaalde voorwaarden gewaarborgd. Zo kunt u het betaalde bedrag deels of volledig terugkrijgen.

Er zijn nog andere verzekeringen die nuttig zijn wanneer u reist. Benieuwd? Ontdek hier alle info.

En ter plaatse?

Tijdens uw verblijf gebruikt u uw debetkaart voor de dagelijkse aankopen. Ook uw kredietkaart is onmisbaar, die is handig voor grotere aankopen.

U kunt uw debetkaart in het buitenland gebruiken dankzij de Visa-functie. Uw debetkaart is standaard geactiveerd voor gebruik binnen Europa. Reist u verder de wereld in? Via uw bankapp kunt u zelf in realtime uw kaart openstellen voor gebruik buiten Europa.

Uw kredietkaart werkt standaard overal, wereldwijd.

Controleer wel de vervaldatum van uw betaalkaarten zodat ze zeker nog geldig zijn tijdens de volledige duur van uw reis.

Wat meer geldreserve?

Grote uitgaven tijdens uw vakantie? U kunt in realtime de limiet van zowel uw debetkaart als uw kredietkaart verhogen, zo kunt u rustig verder genieten van wat de vakantie allemaal te bieden heeft.

Opgelet: wanneer u een hotel of huurwagen reserveert met uw kredietkaart, dan wordt een deel van het beschikbare saldo van uw kredietlijn tijdelijk 'gereserveerd' voor de dienstverlener. Dat betekent dat uw bedrag niet gebruikt kan worden voor andere betalingen. Vergeet dat niet wanneer u een paardentocht in de Mongolische steppe met uw kredietkaart wilt betalen.

Neem ook cash mee

Uw betaalkaarten moeten zeker mee. Maar het is ook altijd handig om wat cash op zak te hebben. Reist u buiten de eurozone? Dan reserveert u best op tijd uw buitenlands geld. Dat gaat makkelijk via het Easy Banking Centre of uw kantoor.

Mijn uitgaven ter plaatse Hoe betaal ik in het buitenland?

Met uw kaart

Betalen met de betaalkaart heeft heel wat voordelen:

  • u betaalt de gepaste som;
  • u moet minder cash op zak houden, en dat is veiliger;
  • betaalkaarten worden aanvaard in Europa én in de rest van de wereld;
  • sommige kredietkaarten zijn ook gekoppeld aan een reisverzekering of -​bijstand, of beschermen u zelfs bij fraude.
Betalen met een betaalkaart is natuurlijk superhandig. Maar hoe zit het met de kosten? In de eurozone mogen de kosten niet hoger zijn dan die in uw eigen land. Aarzel dus niet om uw kredietkaart bijvoorbeeld te gebruiken om de tolgelden in Frankrijk te betalen. Buiten de eurozone verschillen de kosten per bank. Check het even vóór uw vertrek.

Kaart zoek? Kaart gestolen? Bel onmiddellijk Card Stop op het nummer + 32 (0) 78 170 170 om uw kaart te blokkeren. Doe in geval van diefstal binnen de 24 uur aangifte bij de politie. Hebt u een nieuwe kaart nodig? Neem dan contact op met uw bank.

Bent u student en wilt u in het buitenland gaan studeren? Een geweldig avontuur! Maar hoe betaal je de huur van je studentenverblijf? Welke betaalmiddelen kun je gebruiken wanneer je meerdere maanden in het buitenland studeert? Ontdek hier alle info.

Betalen met uw smartphone

Ook in het buitenland kunt u betalen met uw smartphone. Handig! Met Apple Pay en Google Pay! Download de juiste app voor uw smartphone, registreer uw betaalkaart en u betaalt voortaan in een handomdraai. U kunt ook de app van uw bank gebruiken, zoals Easy Banking App. U kunt er ook online mee winkelen, overschrijvingen doen, uw vrienden terugbetalen of uw saldo checken ... wereldwijd. 

Cash afhalen

In de landen van de eurozone kunt u betalen met eurobiljetten en -munten. Daarbuiten hebt u natuurlijk lokaal geld nodig. Zorg dat u al een bepaalde geldsom in handen hebt voor u vertrekt. U kunt het nodige geld ook ter plaatse afhalen. Loop wel niet rond met te veel cash op zak. Gebruik vooral uw betaalkaarten.

Geld afhalen in het buitenland met een betaalkaart is nooit gratis. De kosten hangen af van waar ter wereld u zich bevindt. En van uw bank.

Voor uw vertrek en ter plaatse: hoe betaalt u tijdens uw reis?

Een vliegtuigticket naar Hawaï kopen, uw droomhotel in Tokio reserveren of op souvenirjacht in Barcelona? Het ene betaalmiddel is het andere niet. Hoe betaalt u wat en waar? Het antwoord vindt u hier!