De bank voor een wereld in verandering
4 min

Betaal optimaal: van debetkaart tot kredietkaart

Debetkaart, kredietkaart, online betalen, contactloos betalen … Zoveel kaarten, zoveel betaalmogelijkheden. We zetten alles nog eens op een rijtje.

Debetkaart, kredietkaart, online betalen, contactloos betalen … Zoveel kaarten, zoveel betaalmogelijkheden. Bent u het overzicht kwijt? Wij zetten alles nog eens op een rijtje. Zodat u altijd en overal optimaal betaalt.

Debetkaart vs kredietkaart Wanneer gebruikt u welke betaalkaart?

Wat is een debetkaart?

Een debetkaart is de betaalkaart bij uitstek voor uw dagdagelijkse aankopen. Het bedrag dat u betaalt, gaat immers meteen van uw rekening. Zo heeft u op elk moment een duidelijk zicht op uw budget. Iedereen die een betaalrekening bij de bank heeft, krijgt daar een debetkaart bij.

Met de Bancontact-Visa Debit-debetkaart betaalt u wereldwijd, overal waar u het logo van Bancontact/Visa terugvindt (deze logo’s staan ook vermeld op uw kaart), en dat in alle veiligheid. Bij de bakker op zondagmorgen, op restaurant, uw wekelijkse boodschappen in de supermarkt, een bestelling in uw favoriete webshop of uw abonnementen op bijv. streamingdiensten (dankzij de CVV-code op de achterzijde van uw kaart).

Wat is een kredietkaart?

Een kredietkaart is een betaalkaart die eveneens gelinkt is aan een rekening, maar waarbij het totale maandelijkse gespendeerde bedrag pas bij het begin van de volgende maand van de rekening gaat (maximum limiet per maand afhankelijk van het type kaart). Handig bij grote en onverwachte uitgaven. Ook voor het blokkeren van de waarborg voor een huurwagen of een hotelreservatie is de kredietkaart het ideale betaalmiddel. Gaat u op reis? Vergelijk voor u vertrekt de gebruikskosten voor betalingen en geldafnames met uw debetkaart en kredietkaart, zodat u steeds de meest voordelige optie kiest.

In de winkel, op restaurant, online … Met een kredietkaart op zak betaalt u gemakkelijk al uw aankopen, wereldwijd en met een gerust hart. Daarbovenop is het de ideale kaart om uw vakantie voor te bereiden (een hotel of huurwagen reserveren, een vliegtuigticket boeken …), afhankelijk van het type kredietkaart geniet u extra comfort dankzij de inbegrepen verzekeringen (bijvoorbeeld een reisannulatieverzekering voor annulatie van uw reis door ziekte of een aankoopverzekering voor de beschadiging van uw aankoop na levering) en zijn er oplossingen om gespreid terug te betalen.

Opgelet: de aanvaarding van uw aanvraag voor een kredietkaart is onderworpen aan voorwaarden.

Online betalen Vlot en veilig

Met de debetkaart

Een nieuwe outfit in uw favoriete webshop, een gepersonaliseerd verjaardagscadeau … Met de Bancontact-Visa Debit-debetkaart koopt u gemakkelijk en veilig online. Om te betalen via de Bancontact-functie scant u de QR-code op het scherm of voert u uw kaartgegevens in. Om te betalen via de Visa-functie geeft u de naam van de kaarthouder in, de vervaldatum van de kaart en de CVV-code. Vervolgens bevestigt u de betaling via Easy Banking App of uw kaartlezer.

Opgelet: controleer voor het doorgeven van uw kaartgegevens of het om een eenmalige dan wel een terugkerende betaling gaat. Bij abonnementen gaat de betaling elke maand automatisch van uw rekening.

Met de kredietkaart

Met de Visa of Mastercard kredietkaart betaalt u steeds vlot en veilig online. U geeft uw kaartgegevens in: naam van de kaarthouder, kaartnummer, vervaldatum en de CVV-code. Uw aankoop is betaald en het bedrag gaat bij het begin van de volgende maand van uw rekening.

Opgelet: controleer voor het doorgeven van uw kaartgegevens of het om een eenmalige dan wel een terugkerende betaling gaat. Bij abonnementen wordt de betaling elke maand automatisch aan de uitgaven van uw kredietkaart toegevoegd.

Contactloos betalen Met uw smartwatch, smartphone of betaalkaart

De nieuwe standaard

Contactloos betalen was eerder al aan een opmars bezig, tijdens de coronapandemie groeide het verder uit tot dé standaard. Bij de bakker, in de winkel, op restaurant … Niets makkelijker dan met uw betaalkaart – zowel debetkaart als kredietkaart – in één enkele handbeweging te betalen.

Betaalkaart niet bij de hand? Dankzij Google Pay, Apple Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay en Payconiq by Bancontact betaalt u contactloos met uw smartphone, smartwatch of activity tracker. U herkent de plaatsen waar u contactloos kunt betalen aan de overeenkomstige logo's.

Biep … en betaald

Al onze betaalkaarten zijn uitgerust met een NFC-chip (Near Field Communication). Vindt u het logo met drie boogjes op de betaalterminal terug, dan kunt u contactloos betalen. U hoeft uw kaart niet in de terminal te steken, maar houdt ze gewoon dicht bij het toestel. U hoort een bieptoon en … betaald! Contactloze betalingen worden op dezelfde manier en via hetzelfde netwerk verwerkt als de betalingen waarbij u de kaart wel in het toestel steekt.

Is het bedrag dat u moet betalen lager dan 50 euro, dan hoeft u geen code in te geven. Heeft u in totaal 100 euro aan kleine uitgaven betaald? Dan wordt bij uw volgende aankoop uw code gevraagd. En nog eens als u weer het totaalbedrag van 100 euro of meer bereikt. Een efficiënte veiligheidsmaatregel!

Uw betaalkaarten zelf beheren Maak het uzelf gemakkelijk

U betaalt met uw debet- en kredietkaart:

Via Easy Banking App en Easy Banking Web beheert u zelf alle instellingen van uw betaalkaarten in realtime. Zo kunt u zelf de limieten aanpassen voor geldopnames en betalingen, de opties contactloos en online betalen aan- of uitzetten en de mogelijkheid om te betalen buiten Europa activeren. Bent u net geland in New York en vergat u uw debetkaart te activeren voor gebruik buiten Europa? Geen probleem. Met uw smartphone doet u meteen het nodige via de Easy Banking App. De wijzigingen gaan meteen in.

Betaal optimaal: van debetkaart tot kredietkaart

Debetkaart, kredietkaart, online betalen, contactloos betalen… Zoveel kaarten, zoveel betaalmogelijkheden. Wij zetten alles op een rijtje zodat u altijd en overal optimaal betaalt.