De bank voor een wereld in verandering
4 min

Hoe snel en vlot betalen in winkels, restaurants … ?

Brood bij de bakker kopen, een drankje op een terras afrekenen of concerttickets terugbetalen aan een vriend. U wilt altijd en overal snel kunnen betalen. En uiteraard op een gemakkelijke en veilige manier. Hoe?

U wilt in twee seconden betalen. Makkelijk en snel … en veilig natuurlijk. Hoe? Met contactloze kaarten, uw smartphone of horloge. Maak u het leven makkelijk! Ontdek op welke manieren dat kan.

Kopen in een winkel Zonder echt contact, toch betalen

U hebt uw kaart niet nodig: betaal mobiel

Zondagvoormiddag. U staat aan te schuiven bij uw favoriete bakker: laat het vers brood en de warme croissants maar komen! U bent bijna aan de beurt en wilt uw portefeuille nemen voor uw bankkaart. En dan ziet u dat de dame voor u met haar telefoon betaalt! Gewoon door hem bij de terminal te houden. Wachten op de bieptoon en het is betaald!

U kunt inderdaad ook met uw smartphone betalen. En met uw smartwatch. Ze moeten gewoon uitgerust zijn met een NFC-chip of 'Near Field Communication'. Selecteer de app die u wilt gebruiken om te betalen en koppel uw debet- en/of kredietkaart. Om te betalen houdt u eenvoudig uw toestel bij de betaalterminal of scant u een QR-code (via Easy Banking App of Payconiq by Bancontact). Handig, toch?

Hebt u een Android-smartphone of smartwatch (een Samsung Galaxy bijvoorbeeld)? Gebruik dan Google Pay. Hebt u een iPhone? Dan kunt u Apple Pay gebruiken. U kunt zelfs betalen met uw Apple Watch. Geen Apple-horloge? Maakt niet uit: met sommige horloges kunt u ook uw brood betalen, Fitbit Pay of Garmin Pay.

Vrij om te betalen zoals u verkiest

U hebt lekker in het zonnetje gezeten op het terras van uw favoriete café, u wil afrekenen, maar … u bent uw portefeuille vergeten! No stress. Het is het moment om uw smartphone boven te halen. Of uw smartwatch. Jawel, u kunt ook gebruikmaken van Apple Pay, Google Pay, Payconiq by Bancontact, Fitbit Pay en Garmin Pay. En uiteraard de Bancontact-functie van uw Easy Banking App, als de handelaar dat aanvaardt. Bovendien kunt u op die manier ook de rekening op restaurant betalen. U kunt kiezen tussen uw debet- of kredietkaart, als u ze allebei aan uw app heeft gekoppeld.

En het is veilig

Oké, u vindt het nu al fantastisch. Maar wat als u uw smartphone verliest? Of als hij gestolen wordt? Kunnen ze dan met al uw geld gaan lopen? Uw bankkaart is eigenlijk 'gedematerialiseerd': ze wordt op uw smartphone gesimuleerd. De eigenlijke gegevens van uw kaart worden niet op uw smartphone opgeslagen, ze worden gebruikt om een virtuele ID, of een zogenaamde token aan te maken. Wilt u meer weten over de nieuwe technologieën en de veiligheid? Klik hier.

Debetkaart of kredietkaart? Contactloos betalen kan met allebei!

Gebruikt u liever uw kaart? U kunt ze in de terminal steken ... of niet! Als uw kaart een NFC-chip of 'Near Field Communication' heeft, is ze contactloos: u betaalt gewoon door de kaart bij de terminal te houden. Daarvoor moet het speciale logo op uw kaart staan, namelijk drie ‘golfjes’. Dan hoeft u de kaart niet in het toestel te steken en moet u geen code intoetsen als uw betaling onder de 50 euro blijft. U houdt de kaart bij de terminal, u hoort een bieptoon en het is betaald.

Voor aankopen minder dan 50 euro, of wanneer de som van alle opeenvolgende betalingen zonder pincode niet hoger is dan 100 euro, hoeft u uw pincode niet in te geven. Een efficiënte veiligheidsmaatregel! Graag meer informatie over de veiligheid? Klik hier.

U kunt in heel wat winkels contactloos betalen met uw kaart, smartphone of smartwatch: bakker, supermarkt, kledingwinkel, restaurant, ... U herkent ze aan de overeenkomstige logo's.

Het werkt zowel voor uw kleine als uw grote aankopen. Heeft uw koelkast het begeven dit weekend? En hebt u een nieuw exemplaar gevonden, dat qua energieverbruik, look en budget aan uw eisen voldoet? Dan staat u in die winkel met elektrische huishoudapparatuur, klaar om uw nieuwe aankoop te betalen. Contactloos uiteraard!

Maar misschien vraagt u zich ook af: debet- of kredietkaart? Want voor grotere aankopen kan de kredietkaart interessanter zijn. Sommige kaarten bieden namelijk een aantal waarborgen, die gelden voor specifieke aankopen.

Hoe werkt het? Hoe betalen met uw smartphone?

Wilt u Payconiq by Bancontact gebruiken?

Download Payconiq by Bancontact en configureer de app. In de winkel hebt u 2 mogelijkheden:

  • u scant de QR-code van de handelaar;
  • u selecteert de handelaar uit de lijst van aangesloten winkels, die werd opgesteld aan de hand van geolocalisatie.

Verkiest u Apple Pay?

Staat het Apple Pay-symbool of het pictogram van contactloos betalen op de terminal? Dan kunt u betalen met uw iPhone of uw Apple Watch. Heel makkelijk! U houdt uw iPhone of uw smartwatch bij de terminal en het is betaald. Meer weten? Ontdek Apple Pay.

Bent u een die-hard Google Pay-gebruiker? Bent u in de verleiding gekomen door Fitbit Pay of Garmin Pay? Normaalgezien moet u gewoon uw smartphone of smartwatch bij de betaalterminal houden. Elke app heeft echter zijn eigen bijzonderheden.

Bovendien betaalt u in alle veiligheid. Om te betalen moet u immers uw toestel ontgrendelen of de betaling bevestigen aan de hand van uw code, uw digitale vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Welke app moet u dan uiteindelijk kiezen? Dat hangt af van uw smartphone, uw smartwatch, de mogelijkheden van uw bank en de handelaar, en last but not least, uw affiniteit met al die hedendaagse snufjes.

Iemand betalen Bieperdebiep … en betaald

Scan de QR-code!

Met uw bankapp

Het etentje met vrienden was een topper, de sfeer zat goed … en dan komt de rekening. Het is niet de bedoeling er een warboel van te maken ;o). Hoe kunnen jullie elkaar terugbetalen als niemand cash op zak heeft? Met uw smartphone en uw bankapp scant u gewoon de QR-code die de app van uw vriend of vriendin aanmaakt, en hup, het is betaald.

Concreet? U meldt zich aan in uw bankapp, u scant de QR-​code en bevestigt de verrichting met uw code. Ook sommige winkeliers gebruiken de QR-code. Zo betaalt u op deze manier ook gewoon uw brood bij de bakker.

Ook in andere omstandigheden zal dit betaalmiddel u goed van pas komen. Bijvoorbeeld om die leuke vest op een tweedehands kledingsite te betalen, die u zelf gaat ophalen bij de verkoper om leveringskosten te vermijden. Hij opent zijn app, voert het bedrag in en de QR-code wordt aangemaakt. Dan moet u alleen nog uw eigen app openen, de QR-code scannen, bevestigen, en het is betaald. Of om uw consultatie bij uw arts te betalen, als u geen cash op zak hebt en hij geen terminal heeft.

Scan de QR-code!

Met Payconiq by Bancontact

Met Payconiq by Bancontact kunt u ook iemand terugbetalen, of zelf terugbetaald worden, via een QR-code of door de begunstigde te selecteren in de Payconiq contactlijst.

Om gebruik te kunnen maken van Payconiq by Bancontact moet u uw debetkaart aan de app koppelen. Voegt u eveneens uw bankrekening toe, dan geniet u van bijkomende functionaliteiten. Zo heeft u geen QR-code meer nodig om:

  • een vriend terug te betalen. U selecteert gewoon zijn of haar naam in de contactlijst van uw smartphone;
  • te betalen in de winkel. U vindt de handelaar gemakkelijk terug in de lijst met winkels in de buurt, met behulp van geolocalisatie;
  • de rekening op restaurant te verdelen.

Heeft u maaltijdcheques? Ook die kunt u koppelen aan uw Payconiq by Bancontact account!

In een notendop Uw betaalmogelijkheden

U betaalt met uw debet- en kredietkaart:

  • door ze in de betaalterminal te steken en de code van uw kaart in te toetsen;
  • door ze gewoon bij de terminal te houden. U betaalt dan contactloos. De code van uw kaart wordt gevraagd, naargelang het bedrag van uw aankoop.

U betaalt met uw smartphone en smartwatch:

  • alsof het uw debet- en kredietkaart is, door het toestel bij de betaalterminal te houden;
  • via specifieke betaalapps, zoals Apple Pay, Google Pay of Payconic by Bancontact;
  • door een QR-code te scannen met uw bankapp of Payconiq by Bancontact.

Uw toestel moet beschikken over een NFC-chip en de terminal van de handelaar moet dat type betalingen aanvaarden (u kunt het hem gewoon vragen of afgaan op de logo's).

Hoe snel en vlot betalen in winkels, restaurants … ?

Brood bij de bakker kopen, een drankje op een terras afrekenen of concerttickets terugbetalen aan een vriend. U wilt altijd en overal snel kunnen betalen. En uiteraard op een gemakkelijke en veilige manier.