De bank voor een wereld in verandering
4 min

Hoe snel, vlot en veilig betalen in winkels, restaurants…?

Voor brood bij de bakker, voor een drankje op een terras of voor concerttickets aan uw vriend. U wilt altijd en overal in twee seconden betalen. En dat dit makkelijk gaat en natuurlijk ook veilig is. Hoe?

U wilt in twee seconden betalen. Makkelijk en snel … en veilig natuurlijk. Hoe? Met contactloze kaarten, uw smartphone of horloge. Maak u het leven makkelijk! Ontdek op welke manieren dat kan.

Kopen in een winkel Zonder echt contact, toch betalen

U hebt uw kaart niet nodig: betaal mobiel

Zondagvoormiddag. U staat aan te schuiven bij uw favoriete bakker: laat het vers brood en de warme croissants maar komen! U bent bijna aan de beurt en wilt uw portefeuille nemen voor uw bankkaart. En dan ziet u dat de dame voor u met haar telefoon betaalt! Gewoon door hem bij de terminal te houden. Wachten op een bliepje en het is betaald!

U kunt inderdaad ook met uw smartphone betalen. En met uw smartwatch. Ze moeten gewoon uitgerust zijn met een NFC-chip of 'Near Field Communication'. Selecteer de app die u interesseert, koppel uw debet- en/of kredietkaart eraan en klaar. Of door een QR-code te scannen, bijvoorbeeld met uw bankapp of de Payconiq by Bancontact-app. Handig, toch? En elke betaling moet u bevestigen met uw pincode, vingerafdruk of via gezichtsherkenning. Zo is elke transactie altijd perfect beveiligd!

Hebt u een Android-smartphone? Gebruik dan Google Pay. Hebt u een iPhone? Dan kunt u Apple Pay gebruiken of met uw smartphone betalen via de Payconiq by Bancontact-app kan natuurlijk ook. U kunt zelfs betalen met uw Apple Watch. Geen Apple-horloge? Maakt niet uit: met sommige horloges van Fitbit en Garmin kunt u ook uw brood kopen, via Fitbit Pay of Garmin Pay.

Vrij om te betalen zoals u verkiest

U hebt lekker in het zonnetje gezeten op het terras van uw favoriete café, u wil afrekenen, maar … u bent uw portefeuille vergeten! No stress. Het is het moment om uw smartphone boven te halen. Of uw smartwatch. Jawel, u kunt ook gebruikmaken van Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay en Garmin Pay.

Of van de Payconiq by Bancontact-app of van de Bancontact-functie van uw Easy Banking App, als de handelaar dat aanvaardt. En het werkt bovendien om de rekening op restaurant te betalen. U kunt kiezen tussen uw debet- of kredietkaart, als u ze allebei in uw app hebt ingesteld.


En het is veilig

Oké, u vindt het nu al fantastisch. Maar wat als u uw smartphone verliest? Of als hij gestolen wordt? Kunnen ze dan met al uw geld gaan lopen? Uw bankkaart is eigenlijk 'gedematerialiseerd': ze wordt op uw smartphone gesimuleerd. De eigenlijke gegevens van uw kaart worden niet op uw smartphone opgeslagen, ze worden gebruikt om een virtuele ID, of een zogenaamde token aan te maken. Wilt u meer weten over de nieuwe technologieën en de veiligheid? Klik hier.

Debetkaart of kredietkaart? Contactloos betalen kan met allebei!

Gebruikt u liever uw kaart? U kunt ze in de terminal steken ... of niet! Als uw kaart een NFC-chip of 'Near Field Communication' heeft, is ze contactloos: u betaalt gewoon door de kaart bij de terminal te houden. Daarvoor moet het speciale logo op uw kaart staan, namelijk drie boogjes die de golven voorstellen. En dan hoeft u de kaart niet in het toestel te steken en moet u geen code intoetsen als uw betaling onder de 50 euro blijft. U houdt de kaart bij de terminal, u hoort een bieptoon en het is betaald.

Hebt u in de loop van de dag 100 euro aan kleine uitgaven betaald? Dan moet u voor uw volgende aankoop uw code intoetsen. Zo komt de teller weer op nul. En nog eens als u weer het totaalbedrag van 100 euro of meer bereikt. Een efficiënte veiligheidsmaatregel!

U kunt in heel wat winkels contactloos betalen met uw kaart, smartphone of smartwatch: bakker, supermarkt, kledingwinkel, restaurant, ... U herkent ze aan de overeenkomstige logo's.

Het werkt zowel voor uw kleine als uw grote aankopen. Heeft uw koelkast het begeven dit weekend? En hebt u een nieuw exemplaar gevonden, dat qua energieverbruik, look en budget aan uw eisen voldoet? Dan staat u in die winkel met elektrische huishoudapparatuur, klaar om uw nieuwe aankoop te betalen. Contactloos uiteraard!

Maar misschien vraagt u zich ook af: debet- of kredietkaart? Want voor grotere aankopen kan de kredietkaart interessanter zijn. Sommige betaalkaarten bieden namelijk een aantal waarborgen, die gelden voor specifieke aankopen.

Hoe werkt het? Hoe betalen met uw smartphone?

Met uw bankapp?

Heel eenvoudig:

 • Open uw bankapp en scan de QR-code.
 • Of klik op de betalingsaanvraag die u via sms, WhatsApp of e-mail hebt ontvangen en kies ervoor om deze uit te voeren met Easy Banking App.  

Bevestig de betaling met uw pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning.

Wilt u Payconiq by Bancontact gebruiken?

Download Payconiq by Bancontact en configureer de app. U hebt nu verschillende mogelijkheden:

 • Scan de QR-code van de handelaar of die van uw vriend.
 • Selecteer de handelaar in de lijst met de deelnemende handelaars, opgesteld per locatie.
 • Selecteer uw vriend of vriendin uit uw contactenlijst.
 • Klik op de betalingsaanvraag die u via sms, WhatsApp of e-mail hebt ontvangen en kies ervoor om deze uit te voeren met Payconiq by Bancontact.

Bevestig met uw Payconiq by Bancontact-code. 

Verkiest u Apple Pay?

Staat het Apple Pay-symbool of het pictogram van contactloos betalen op de terminal? Dan kunt u betalen met uw iPhone of uw Apple Watch. Heel makkelijk! U houdt uw iPhone of uw smartwatch bij de terminal en het is betaald. En dankzij de bevestiging met pincode, digitale vingerafdruk (Touch ID) of gezichtsherkenning (Face ID) is elke transactie altijd perfect beveiligd! 

Wilt u meer details? Ontdek Apple Pay

Bent u een die-hard Google Pay-gebruiker? Bent u in de verleiding gekomen door Fitbit Pay of Garmin Pay? Meestal moet u enkel uw smartphone of smartwatch bij de betaalterminal houden en klaar is kees. Elke app heeft echter zijn eigen bijzonderheden wanneer het gaat over ‘betalingen’.

Welke app moet u dan uiteindelijk kiezen? Dat hangt af van uw smartphone, uw smartwatch, de mogelijkheden van uw bank en de handelaar, en last but not least, uw affiniteit met al die hedendaagse snufjes.

Iemand betalen Hoe krijg ik mijn geld terug?

QR-code aanmaken

Het restaurant was top. En de sfeer was geweldig! En dan komt de rekening. Maak er geen gedoe van! Hoe betaalt u onder vrienden als niemand cash op zak heeft? Met uw smartphone, natuurlijk! Gebruik de functie 'Ontvangen' in uw Easy Banking App of uw Payconiq by Bancontact-app: voer het bedrag in en toon de QR-code aan uw vriend of vriendin. Hij of zij bevestigt met zijn of haar app en het is betaald.

Stuur een betalingsaanvraag

Met de Payconiq by Bancontact-app maakt u eenvoudig een betaalverzoek aan of deelt u de rekening met vrienden nadat u hebt betaald: verdeel het bedrag in de app gewoon over u en uw vrienden en verstuur het betaalverzoek via sms, WhatsApp of e-mail.

In een notendop Uw betaalmogelijkheden

U betaalt met uw debet- en kredietkaart:

 • door ze in de betaalterminal te steken en de code van uw kaart in te toetsen;
 • door ze gewoon bij de terminal te houden. U betaalt dan contactloos. De code van uw kaart wordt gevraagd, naargelang het bedrag van uw aankoop.

U betaalt met uw smartphone en smartwatch:

 • alsof het uw debet- en kredietkaart is, door het toestel bij de betaalterminal te houden;
 • met de NFC-chip op uw smartphone via specifieke betaalapps, zoals Apple Pay of Google Pay;
 • of door een QR-code te scannen, bijvoorbeeld met uw bankapp of de Payconiq by Bancontact-app.

Hoe snel en vlot betalen in winkels, restaurants … ?

Brood bij de bakker kopen, een drankje op een terras afrekenen of concerttickets terugbetalen aan een vriend. U wilt altijd en overal snel kunnen betalen. En uiteraard op een gemakkelijke en veilige manier.