De bank voor een wereld in verandering
7 min

Kleine kinderen worden groot

Leren lopen, praten, tellen … Uw kind wordt elke dag groter en zelfstandiger, ook op financieel vlak. Hoe leert u uw kind omgaan met geld? Wanneer start u het best met zakgeld geven? En hoe spaart u voor de toekomst van uw kind? Vind hier een antwoord op uw vragen.

Leren sparen en centjes tellen, voor het eerst alleen met vrienden op stap gaan, zelf een paar sneakers kopen … Kinderen worden zo snel groot en zelfstandig, ook op financieel vlak. Als ouder hebt u de taak om uw kind vanaf een bepaalde leeftijd de waarde van geld te leren kennen en een budget te leren beheren. U kunt het eventueel zakgeld geven of regelmatig een cent toestoppen, zoals bij verjaardagen of een goed rapport. Is uw kind het spaarvarken al ontgroeid, dan kunt u het geld ook op een jongerenrekening storten. Maar vanaf welke leeftijd kunt u zo’n rekening openen? Vanaf wanneer begint u het best te sparen voor uw kind? En zijn er gouden tips over zakgeld geven? Uw bank helpt u graag bij de financiële opvoeding van uw oogappel.

Sparen voor uw kind Ontdek de mogelijkheden

Spaarrekening

Een spaarrekening voor uw kind kan altijd handig zijn, zelfs voor de allerkleinsten. Zo kunt u al vóór de geboorte van uw baby een pamperrekening reserveren. Ondanks de lage interesten blijft de spaarrekening voor veel ouders nog altijd een vaste waarde. Het is immers een eenvoudige en veilige manier om van bij het begin geld opzij te zetten voor hun kinderen tot die meerderjarig zijn.

Let op: als u een rekening opent op naam van uw kind, dan behoort ook het geld op die rekening toe aan uw kind. U kunt er dus niet zomaar sommen van opnemen (tenzij voor een uitgave in het belang van uw kind) of overschrijven naar uw eigen rekening. Vanaf achttien krijgt uw kind ook de volledige zeggenschap over het spaargeld, ongeacht of het daar wel klaar voor is.

Wilt u liever de controle behouden? Dan kunt u een aparte spaarrekening op uw eigen naam openen, waarop u geld opzij zet voor uw kind. U beslist dan zelf over de toegangsrechten.

Spaarformules

Zoekt u een interessant alternatief voor de spaarrekening? Veel banken bieden spaarplannen aan in de vorm van levensverzekeringen (tak 21 en 23). U spaart dan voor uw kind met uitzicht op een potentieel hoger rendement, terwijl u de controle behoudt. U beslist zelf wanneer uw kind over het geld kan beschikken. U kunt zo’n contract afsluiten voor een vaste of een onbepaalde duur. Houd bij deze spaarformule wel rekening met mogelijke taksen (bij afkoop binnen de 8 jaar na ondertekening) en bepaalde kosten, zoals instap- en beheerkosten.

Nog een spaarformule die onze adviseurs u kunnen voorstellen, is een effectenrekening op uw naam die u op het gewenste moment via schenking overdraagt aan uw kind. De voordelen? U beslist zelf hoeveel en wanneer u belegt en wanneer u het wilt overdragen aan uw kind. U behoudt de volledige controle over de beleggingen en in geval van nood kunt u vrij over het geld beschikken. Maar let op: een potentieel hoger rendement betekent ook een hoger risico. Houd er ook rekening mee dat bij de overdracht schenkingsrechten verschuldigd zijn.

Zakgeld geven

Een antwoord op uw vragen

Vanaf welke leeftijd geef ik het best zakgeld?

Een vaste regel is er niet, want elk kind is anders. Meestal beginnen kinderen om geld te vragen wanneer ze zich bewust worden van de waarde ervan. In het eerste leerjaar leren ze tellen en beginnen ze te beseffen wat ze in ruil voor zo’n muntstuk of briefje kunnen krijgen. Daarom beginnen veel ouders hun kinderen zakgeld te geven vanaf zes jaar.

Hoeveel geef ik?

De bedragen verschillen sterk van gezin tot gezin, van 0 tot maar liefst 300 euro per maand. Doorgaans verhogen de bedragen met de leeftijd. We zien een flinke stijging vanaf achttien jaar, niet toevallig het moment waarop veel jongeren aan hun hogere studies beginnen. De meeste ouders kiezen ervoor om hun student ‘leefgeld’ te geven voor hun vaste uitgaven, zoals eten, kot, lesmateriaal, enzovoort.

Hoe vaak geef ik zakgeld?

Elke week of elke maand? Alweer: het hangt ervan af. Meestal geven ouders hun kinderen in het begin zakgeld op weekbasis en later op maandbasis. Wat u ook kiest, belangrijk is om het geld altijd op hetzelfde moment te geven, zodat uw kind exact weet wanneer het hoeveel krijgt en voor welke periode. Zo leert het uitgaven te plannen. Is uw kind halfweg de week of maand al blut, vraag het dan om dan uitleg en bespreek hoe het dat in de toekomst kan vermijden. Zo stelt u duidelijke grenzen en leert u uw kind een budget te beheren.

Voor welke uitgaven?

Sommige ouders hebben daar geen vaste regels voor en laten hun kind het geld spenderen zoals het wil, terwijl zij gewoon een oogje in het zeil houden. Anderen maken duidelijke afspraken over wat de ouders betalen en wat het kind zelf moet bekostigen. In dat geval betalen de ouders vaak zo goed als alles, behalve kleding en uitgaan. Door het kind beetje bij beetje verantwoordelijkheid te geven voor basisuitgaven, zoals kleding of gsm-kosten, krijgt het geleidelijk meer zicht op wat het leven kost en welke de noodzakelijke uitgaven zijn waar het als volwassene rekening mee zal moeten houden.

De gouden regel van zakgeld

Conclusie: onthoud dat zakgeld een persoonlijke kwestie is. Er bestaat geen scenario dat voor iedereen past; alles hangt af van uw gezinssituatie. Al bij al kunt u als ouder zelf het best inschatten vanaf wanneer u uw kind zakgeld kunt geven, hoeveel u kunt geven en met welk bedrag uw kind verstandig kan omspringen. Blijf trouw aan uzelf en geef wat u gepast lijkt volgens uw gezinsbudget en de behoeften van uw kind. Geef een bedrag dat ruim genoeg is om de dingen te kunnen kopen dat uw kind zelf moet betalen, maar ook weer niet te veel, zodat het leert keuzes te maken en geld opzij te zetten.

Een betaalrekening voor jongeren openen De eerste stappen bij de bank

Wanneer ze het spaarvarken ontgroeid zijn

Uit een studie van de Gezinsbond blijkt dat 6 op de 10 jongeren ouder dan 12 jaar hun zakgeld op een bankrekening krijgen. Niet zo vreemd, als u bedenkt dat de meeste betalingen tegenwoordig met de kaart gebeuren. Eén ding is zeker: zodra uw kind een kleine reserve heeft opgebouwd via zakgeld of een studentenjob, kan het spaarvarken met pensioen en is de tijd rijp voor een betaalrekening.

De voordelen van een jongerenrekening

Heel wat banken bieden gratis formules voor jongeren aan, die u vaak al vanaf de geboorte van uw kind kunt openen. De ideale basis om uw telg te leren werken met een bankrekening en een budget te leren beheren. Zulke formules omvatten meestal een betaalrekening, een debetkaart, een spaarrekening en toegang tot online en mobiel bankieren (beschikbaar vanaf een bepaalde leeftijd). Betalingen, overschrijvingen, geldopnemingen, rekeninguittreksels … Uw kind krijgt, onder uw toeziend oog, alle bankverrichtingen onder de knie die deel zullen uitmaken van zijn of haar dagelijkse leven als volwassene.

Een oogje in het zeil houden?

Jongerenrekeningen geven ouders ook gemoedsrust. Dankzij verschillende handige functies – van een rekeningoverzicht in uw eigen online of mobiele bank tot aanpasbare betaallimieten – behoudt u de controle over de uitgaven van uw kind. Zo kunt u het met een gerust hart de ruimte geven om zelf een budget te leren beheren.

Leer uw kind omgaan met geld

Ontdek onze jongerenoplossingen en leer uw kind een budget te beheren.