De bank voor een wereld in verandering
8 min

Bescherm uw familie bij overlijden

Heeft u zich al eens afgevraagd wat de financiële gevolgen voor uw naasten zouden zijn als u komt te overlijden? Zullen ze hun levensstandaard kunnen aanhouden? Ontdek hoe u de toekomst kunt beschermen van diegenen die u dierbaar zijn, aan de hand van enkele concrete voorbeelden.

Erover waken dat uw gezin niets te kort komt, vandaag en morgen. Dat is waar het allemaal om draait. U wilt uw kinderen de kans geven om verder te studeren, de volgende vakantie plannen, misschien wel sparen voor een toekomstig project… Maar wat als het ondenkbare gebeurt? Wat zou de impact zijn van uw overlijden of dat van uw partner? Naast de emotionele klap kunnen uw dierbaren plots geconfronteerd worden met financiële problemen. Laat ons samen bekijken hoe een overlijdensverzekering hierop een antwoord kan bieden.

Bescherm uw naasten Een overlijden kan grote financiële gevolgen hebben voor wie u dierbaar is

Iets om over na te denken

Bij de aankoop van een nieuwe wagen vinden we het logisch om een autoverzekering af te sluiten. Wanneer we een woning kopen of huren, hoort een brandverzekering er vanzelfsprekend bij. Net als een schuldsaldoverzekering bij het afsluiten van een hypothecaire lening.

De financiële bescherming van uw naasten zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn. Temeer omdat voor de meesten onder ons familie nog steeds het allerbelangrijkste is. Nochtans denken we er vaak niet aan om wie ons dierbaar is, te beschermen in geval van overlijden.

Betekent dat dat Belgen liever hun wagen verzekeren dan dat ze hun eigen familie beschermen? Natuurlijk niet. Alleen is een overlijden iets waar we als jonge ouder of gezonde veertiger liever niet aan denken.

Een studie van verzekeraar AG, uitgevoerd in juli 2020, komt tot een opmerkelijke vaststelling: 85% van de ondervraagden vindt het belangrijk om zijn of haar partner en/of kinderen te beschermen, 60% zegt een duidelijk zicht te hebben op de financiële gevolgen van een plots overlijden, maar slechts 22% is zich ervan bewust dat een overlijden een negatieve impact heeft op de huidige manier van leven.

Een inkomen valt weg. Wat nu?

Als u of uw partner zou overlijden, kan uw gezin rondkomen met slechts één inkomen?

Laat ons even oplijsten met welke kosten een gemiddeld gezin rekening moet houden:

  • vaste kosten (voeding, kledij, water, gas, elektriciteit, media, onderhoud van de wagen, verzekeringen…);
  • kosten voor onderwijs (inschrijvingsgeld, kothuur, voeding, uitgaan…) en buitenschoolse activiteiten (sport, muziek, kunst…);
  • aflossen van het hypothecair krediet, de autolening, enz.;
  • sparen voor verbouwingen of andere projecten.

Naar schatting 75% van de kosten blijft doorlopen wanneer een van de inkomens in een gezin wegvalt. Dat is niet niks, toch?

In de meeste gevallen heeft het overlijden van een van de partners dan ook een grote financiële impact. Met slechts één inkomen is het vaak erg moeilijk om de levensstandaard van het gezin te behouden.

De overlijdensverzekering Een overlijdensverzekering kan nuttig zijn

Het principe van een overlijdensverzekering is eenvoudig

Als u tijdens de verzekerde periode overlijdt, krijg(t)(en) de nabestaande(n) die u heeft aangeduid als begunstigde(n) – een familielid, uw kinderen, een goede vriend, enz. – een vooraf bepaald bedrag. U bent er als het ware voor uw naasten, zelfs als u er niet meer bent.

De onderschrijving van deze verzekering kan afhangen van een medische acceptatie, die eventueel kan leiden tot een hogere premie.

Waarvoor dient een overlijdensverzekering precies?

Een overlijdensverzekering beschermt de financiële toekomst van diegenen die u dierbaar zijn als u komt te overlijden. De opvang van de allerkleinsten, de studies van de oudere kinderen, een wagen om te leren autorijden, een vakantie met het hele gezin… Met deze verzekering helpt u uw naasten om al deze kosten te blijven dragen.

Ook wanneer u een onroerend goed erft, bijvoorbeeld, kan deze verzekering helpen bij het betalen van de successierechten. Zo moet u uw huis niet noodgedwongen verkopen om deze kosten te betalen. Hou er wel rekening mee dat u successierechten verschuldigd bent op het overlijdenskapitaal dat u wordt uitbetaald.

En wat als u een hypothecair krediet heeft?

Meestal wordt aangeraden dat elke partner voor zichzelf een schuldsaldoverzekering afsluit die 100% van het krediet dekt (in plaats van bijvoorbeeld elk slechts 50%). Als een van beide overlijdt, wordt de lening in dat geval volledig terugbetaald. En hoeft de langstlevende partner het krediet niet verder af te lossen.

Het wegvallen van de afbetaling van het hypothecair krediet is een hele verademing. Maar vergis u niet: rondkomen met slechts één inkomen is een dagelijkse strijd voor heel wat eenoudergezinnen (met kosten, boodschappen, studies, kinderopvang…).

Voorbeelden uit het leven gegrepen Adil en Noor, Marie, Thomas… Waarom sloten zij een overlijdensverzekering af?

Adil en Noor, 2 kinderen

Adil en Noor kregen net hun tweede kindje. Ze beslissen om hun gezin financieel te beschermen voor het geval een van hen zou overlijden. Temeer omdat Adil geen groepsverzekering heeft via zijn werkgever.

Ze sloten elk een overlijdensverzekering af die loopt tot het moment waarop hun kinderen afgestudeerd zijn.

Marie en haar dochter Heleen

Heleen rondt binnenkort haar middelbare studies af en wil rechten gaan studeren in Gent. Als alleenstaande moeder wil Marie er zeker van zijn dat haar dochter kan blijven studeren, zelfs als haar iets zou overkomen.

Marie heeft dan ook besloten om een overlijdensverzekering af te sluiten voor 6 jaar: de studies nemen 5 jaar in beslag en een extra jaar uit veiligheid.

Als haar moeder overlijdt bij het begin van haar studies, kan Heleen het uitbetaalde bedrag gebruiken om haar opleiding te blijven betalen. Sterft Marie aan het einde van haar studies, maar voor de einddatum van het contract, dan vormt het bedrag een mooi startkapitaal eenmaal ze is afgestudeerd.

Thomas en Annelies, 32 jaar getrouwd

Thomas en Annelies hebben beiden een job die ze al jaren met passie uitvoeren en die veel van hen vraagt. Ze kunnen rekenen op een comfortabel inkomen. Maar wat als een van hen overlijdt? Kan de overlevende partner de successierechten betalen en zijn of haar veeleisende job blijven uitoefenen tot het bereiken van de pensioenleeftijd? Of dringt een andere, minder goed betaalde, job zich op?

Ze willen op alles voorbereid zijn, dus beslissen Thomas en Annelies om elkaar te beschermen en een overlijdensverzekering af te sluiten die loopt tot de start van hun pensioen.

Bert en zijn 3 dochters

De dochters van Bert zijn ondertussen het huis uit. Toch wil hij hen als gezinshoofd blijven ondersteunen. Zijn doel: hen zijn vermogen nalaten. Zodat zijn huis op het platteland een plek blijft waar de hele familie kan samenkomen, zelfs wanneer hij er niet meer is.

Bert sluit een overlijdensverzekering af. Wanneer hij overlijdt, kunnen zijn dochters met het uitbetaalde kapitaal de successierechten betalen, zonder daarom het ouderlijk huis te moeten verkopen.

Bescherm de toekomst van uw gezin

met onze Tijdelijke Overlijdensverzekering met Vast Kapitaal

De Tijdelijke Overlijdensverzekering met Vast Kapitaal (tak 21) is een overlijdensverzekering van AG, verdeeld door BNP Paribas Fortis. Deze verzekering wordt afgesloten voor een overeengekomen looptijd en verzekert een kapitaal tot 499.999 euro. Ga voor meer informatie naar onze webpagina gewijd aan de Tijdelijke Overlijdensverzekering met Vast Kapitaal.

AG Insurance (afgekort AG) NV - E. Jacqmainlaan 53, B-1000 Brussel - www.aginsurance.be - info@aginsurance.be - RPR Brussel - BTW BE 0404.494.849 - Belgische verzekeringsonderneming toegelaten onder code 0079, onder toezicht van de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel.

Tussenpersoon: BNP Paribas Fortis NV – Warandeberg 3, B-1000 Brussel - RPR Brussel - BTW BE 0403.199.702, is ingeschreven onder dit nummer bij de FSMA, Congresstraat 12-14, 1000 Brussel, en handelt als verbonden verzekeringsagent, vergoed door commissies, voor AG Insurance NV. BNP Paribas Fortis nv bezit een deelneming van meer dan 10% in AG Insurance NV.