De bank voor een wereld in verandering
3 min

Test je plan

Voordat je echt de stap zet, wil je je idee uittesten. Onderzoek op internet, design thinking, Minimum Viable Product … We vertellen je wat de verschillende methodes zijn en hoe je het allemaal aanpakt.

Je hebt een geweldig idee en je vraagt je af of het realiseerbaar en rendabel is en of er vraag naar is op de markt. Wel, voor je het in daden omzet, kan je het uittesten en je laten begeleiden. Want een goed idee alleen is misschien niet genoeg.

Checken voor je springt Is iemand al met je idee aan de slag?

Het eerste wat je je moet afvragen, is of iemand jouw idee al eerder heeft bedacht en of het aansluit op een bestaande behoefte. Is het een product of dienst waar (toekomstige) klanten en consumenten iets aan zullen hebben? Dat er al iets in dezelfde trant bestaat, wil nog niet zeggen dat jouw idee rijp is voor de prullenmand. Ieder heeft zijn of haar eigen idee, en het jouwe is misschien beter of gewoon een beetje anders. Een goed idee hoeft niet geniaal te zijn. Neem bijvoorbeeld de Georgette, een vorklepel bedacht door een avonturier voor op trektocht of op de camping. Zo’n vorklepel is misschien genoeg om mee te eten, zodat je in je bagage plaats hebt voor iets anders. Er bestonden al andere types twee-in-een-bestek, maar de Georgette was verschillend genoeg.

Nu moet je nog te weten komen of je idee aansluit op een specifieke behoefte bij je doelpubliek.

Aansluiten op een consumentenbehoefte Gebruik design thinking

Design thinking is een set methodes geïnspireerd op de werkwijze van designers om de behoeften van eindgebruikers op het spoor te komen en daar antwoorden op te bedenken. Het bestaat uit 5 stappen: inleven, definiëren, ideeën bedenken, prototypes maken en testen.

Je inleven

Je inleven is wanneer je in de schoenen van de gebruiker gaat staan om te kijken wat die nodig heeft of wat zijn of haar probleem is. Om bij het voorbeeld van de Georgette te blijven: je bestudeert hoe trekkers eten en wat ze allemaal meenemen in hun rugzak.

Definiëren

Nadat je de gebruikers hebt geobserveerd, definieer je het probleem: ‘drie stuks bestek meenemen is zwaarder en neemt meer plaats in.’

Ideeën bedenken

Als je aan het brainstormen slaat – je gooit er het ene idee na het andere uit, haalbaar of niet – stoot je op den duur vaak op iets bruikbaars. “Als we nu eens een alles-in-één-bestek maken, uitklap- of uitschuifbaar?”

Prototypes maken

In dit stadium maak je van een of twee ideeën een goedkoop prototype om te kijken wat het geeft. Je verfijnt beetje bij beetje je idee, past het aan en maakt nog enkele versies. “Dat bestek moet nog ietsje groter, of misschien moet het hier wat korter of daar wat dikker.”

Testen

Wanneer de prototypes klaar zijn, laat je een groep testgebruikers ermee aan de slag gaan om feedback te krijgen. Zij kunnen je tips geven om het product verder te verbeteren. “Iets kleiner of smaller zou beter zijn.”

Tijd winnen Probeer je Minimum Viable Product uit

Doel

Het MVP (Minimum Viable Product, minimaal bruikbaar product) is de meest basic versie van je product. Het moet zijn hoofdfunctie prima vervullen en zich onderscheiden van de concurrentie. Met een MVP kan je makkelijk een test doen om snel feedback te krijgen van de eerste gebruikers. Start-ups die volgens het ‘agile’ model werken – d.w.z. in samenwerkingsverband, stap voor stap – gebruiken het vaak.

Methode

Je werkt in twee stappen (we gebruiken het voorbeeld van een app, maar je kan het voor alle producten en diensten gebruiken):

  1. Je biedt een minimale versie van je app aan, om te kijken of je testgebruikers er echt mee aan de slag gaan en naar hun mening en suggesties te vragen.
  2. Op basis van de feedback maak je een volledigere versie die je ook weer aanbiedt. Die stappen kan je zo vaak herhalen als nodig.

Voordelen

Deze methode biedt belangrijke voordelen: je kan op die manier een product dat nog niet klaar is en waarvoor de financiering nog niet rond is toch al uitproberen en verbeteren op basis van gebruikersfeedback. Zo testten de oprichters van Airbnb hun idee uit door … hun eigen kamers te verhuren!

Begeleiding krijgen Experts achter de hand

Om je te helpen met je idee

Zoek begeleiding. Die kan je bijvoorbeeld krijgen van Dreams Lab, een gepersonaliseerd coachingprogramma voor het omzetten van je idee in een haalbaar en rendabel ondernemersproject.

Er bestaan ook programma’s die je kunnen helpen uit te testen of je idee ‘in het echt’ werkt. Zo is er het Startkompas van VLAIO, een handige tool om de haalbaarheid van je project te testen. Aan Franstalige kant heb je de Couveuses d’idées van hub.brussels en Créajob, een initiatief met steun van Europa en de Waalse overheid.

Een team om je te helpen je project van de grond te krijgen

Bij een eigen zaak opstarten komt heel wat kijken. De experts van ons Easy Starters Team speciaal voor beginnende ondernemers begeleiden je stap voor stap bij het opzetten van je eigen zaak, met:

  • Advies in verband met je professionele bankrekening
  • Verzekeringsadvies om jezelf te beschermen
  • Goede raad voor je pensioen, financieringen enz.
  • Een Starters Kit, boordevol voordelen voor een geslaagde start

Zin om over je idee te komen praten?

Wij staan klaar om je te begeleiden bij je project.