De bank voor een wereld in verandering
3 min

Je loonfiche begrijpen

Tussen het bruto- en het nettobedrag van je loon kan een groot verschil zitten. Laten we je loonfiche even onder de loep nemen.

Het is zover, je eerste loon staat op je bankrekening. Bij de eerste blik op je loonfiche sta je misschien te kijken van het verschil tussen het bruto- en het nettoloon. We leggen je uit hoe dat in elkaar zit.

Wat is het? Wat is een loonfiche?

De loonfiche is een afrekening die je werkgever je verplicht moet bezorgen bij elk loon. Het document biedt een gedetailleerd overzicht van de berekening van je loon. Zo kan je controleren of je het bedrag ontvangt waar je recht op hebt, of er geen fouten zijn gemaakt en of alle voorwaarden van je contract zijn nageleefd.

Er bestaat niet één vast model, loonfichen kunnen verschillen van werkgever tot werkgever. Maar op alle loonfichen moet wel dezelfde informatie staan: de gegevens over werkgever en werknemer, de prestaties en de voordelen, en het belangrijkste: de berekening van het loon.

Hoe lees je je loonfiche? Wijs raken uit je loonfiche

Gegevens over werkgever en werknemer

Bovenaan op de loonfiche staan de naam en het adres van de organisatie waar je werkt, de periode waarop de loonfiche betrekking heeft, je identificatienummer, je naam, voornaam en adres.
In het blok ‘Algemene informatie’ vind je je rijksregisternummer, burgerlijke staat, datum van indiensttreding, beroep, statuut, anciënniteit … maar ook de betrokken periode en de patronale RSZ-bijdragen (ter info).

Het gedeelte ‘Prestaties en voordelen’

Overzicht van de gepresteerde dagen (of uren) in de betrokken periode, het aantal feestdagen, het aantal betaalde vakantiedagen, het aantal (al dan niet betaalde) dagen afwezigheid wegens ziekte. Als je dat allemaal optelt, krijg je het brutobasisloon.

Op sommige loonfichen worden de bij te tellen diversen (positief) daar meteen bijgeteld, en de af te trekken diversen (negatief) worden vermeld in het deel over de loonberekening.

Bij te tellen diversen (positief): diverse elementen die bijkomend in rekening worden gebracht. Voorbeelden zijn de tussenkomst van de werkgever in het woon-werkverkeer, internetkosten, onkostennota’s, ecocheques enz.

Afrekening Hoe wordt je nettoloon berekend?

Vanwaar het grote verschil tussen bruto en netto? In deze laatste rubriek van je loonfiche zie je wat er allemaal van je brutoloon afgaat.
De RSZ-bijdragen: van het totale brutoloon van een bediende wordt een bijdrage van 13,07% ingehouden. Voor arbeiders wordt de bijdrage berekend op basis van 108% van het brutoloon (bron: Securex). Die sociale bijdragen vloeien naar het systeem van pensioenen, gezondheidszorg, werkloosheidsuitkeringen enz. en je bouwt er je sociale rechten mee op.
De bedrijfsvoorheffing: je brutoloon min de RSZ-bijdragen geeft wat we het belastbaar loon noemen. Op basis van het belastbaar loon wordt de bedrijfsvoorheffing berekend en afgehouden. Dat is een soort voorschot op de inkomstenbelasting. Het bedrag van de bedrijfsvoorheffing hangt af van verschillende factoren (burgerlijke staat, gezinssituatie …) en kan sterk verschillen van persoon tot persoon.
Af te trekken diversen (negatief): na de positieve elementen hierboven moeten ook de diverse negatieve (te betalen) elementen geboekt worden. Voorbeelden daarvan zijn de bijzondere socialezekerheidsbijdrage of je persoonlijke bijdragen aan de voordelen in natura.
De inhoudingen op het loon: de werkgever kan ook nog bepaalde bedragen inhouden op het loon, bijvoorbeeld voor loonvoorschotten, maar ook schade- en andere vergoedingen.

Samenvatting De berekening in een oogopslag

Op sommige loonfichen vind je een handige samenvatting, waar je een kort overzicht krijgt van de hele berekening.

Totaal, bruto: het brutobedrag op basis van je prestaties
Inhoudingen sociale zekerheid: het bedrag van de RSZ-bijdrage
Belastbaar: het bedrag op basis waarvan de bedrijfsvoorheffing wordt berekend
Bedrijfsvoorheffing: het bedrag van de bedrijfsvoorheffing
Netto: het nettoloon na aftrek van de bedrijfsvoorheffing
Diversen, positief: het totaalbedrag van de positieve diversen (in jouw voordeel)
Diversen, negatief: het totaalbedrag van de nog af te trekken diversen
Netto te ontvangen: wat er effectief op je bankrekening verschijnt

Zo, nu weet je hoe je nettoloon wordt berekend. Heb je al overwogen om een deel daarvan automatisch op een spaarrekening te storten? Begin te sparen zodra je kan, dat is altijd interessant. Met een paar handige tips en slimme gewoonten lukt het vanzelf.

Een steuntje in de rug om je budget optimaal te beheren?

Ontdek de budgetbeheertool in Easy Banking App!