De bank voor een wereld in verandering
4 min

Jongeren en investeren in vastgoed

Waarin investeren als je jong bent? In bakstenen! Het kan zeker, ook als je nog onder de 30 bent. Maar hoe pak je dat aan? Ontdek onze tips om slim te investeren in vastgoed.

Het is bekend dat de Belg een baksteen in de maag heeft! Dat is nog net iets minder het geval bij jongeren ... logisch misschien. Ontdek tips om op een slimme manier toch al in een woning te investeren, ook als je nog onder de 30 bent.

Hoe investeren Waarom investeren in vastgoed ... en hoe

Alleen of samen een appartement of woning huren? Dat kan. Maar waarom zou je niet meteen je eigen woning kopen? Het kan zeker, ook als je nog jong bent. Het is sowieso een van de beste manieren om een vermogen op te bouwen als je nog maar aan de start van het beroepsleven staat. En als je koopt, hoef je geen onroerend goed meer te huren, en te betalen voor iets dat je nooit je eigendom zal zijn. Maar hoe pak je dat aan?

Weet hoeveel je kan lenen

Voor je websites van immokantoren of vastgoedwebsites begint af te schuimen, moet je je leencapaciteit kennen. Hoeveel kan je lenen, tegen welke rentevoet, welk percentage van je inkomsten kan je besteden aan de terugbetaling van een hypothecair krediet ...? Dankzij een snelle berekening, weet je het meteen. Onthoud ook: als je jonger bent, kan je een langere looptijd kiezen en krijg je makkelijker een lening. Een bank zal eerder een krediet op 25 jaar aan een jongere toestaan dan aan een 50-jarige.

Vraag een financieel duwtje in de rug

Hoe meer eigen inbreng, hoe minder je moet lenen. Zo kan je vaak een kortere looptijd kiezen tegen een lagere rente. Vraag dus financiële hulp aan je ouders en naasten. Die steun kan verschillende vormen aannemen:

  • Een geldgift: je ouders geven je een bedrag om je te helpen bij de financiering van je vastgoedaankoop. Een schenking die al dan niet in rekening kan gehouden worden als voorschot op je toekomstige erfenis.
  • Een lening: je ouders of naasten lenen je geld, meestal tegen een rentevoet van 0%, om je in staat te stellen je onroerend goed te kopen. Zo hoef je geen rente te betalen, in tegenstelling tot bij een bank.

Zo start je Denk klein bij je eerste aankoop

Ah, de eerste aankoop van een onroerend goed. Kijk je dan meteen vooruit naar de toekomst met een warm en gezellig gezin in mooi groot huis? Good thinking, maar weet dat jouw generatie veel ‘flexibeler’ is dan die van je ouders: je verandert vaker van job, je trekt vaker naar het buitenland ... Je eerste vastgoedinvestering hoeft dus niet noodzakelijk een appartement van 100 m² of een huis met drie of vier gevels te zijn. Sta je pas aan de start van het beroepsleven en heb je maar een klein spaarpotje? Denk dan ook klein voor de aankoop van je eerste woning: een studio volstaat ruimschoots als je er alleen of met twee intrekt, en is betaalbaarder. Sommige buurten in een stad zijn wel twee tot drie keer goedkoper dan andere. En als je iets op het platteland koopt, kan de prijs nog aantrekkelijker zijn!

Investeren om te verhuren Denk eraan!

Een eerste woning kopen, doe je niet noodzakelijk om er zelf in te wonen. Als je nog bij je ouders inwoont of naar het buitenland vertrekt, kan het slim zijn om te investeren in een woning om ze te verhuren. Zeker met voldoende spaargeld als basis, kan je zo een bank makkelijker overtuigen om je het geld te lenen, want de huurgelden die je ontvangt kan je rechtsreeks gebruiken om het krediet terug te betalen. Een slimme manier om jezelf van regelmatige inkomsten te voorzien, je koopkracht te verhogen en over een paar jaar in een andere woning te investeren. Misschien zelfs de jouwe, met dan een groter spaarpotje als basis én een onroerend goed dat je als waarborg kan inbrengen.

Eerst huren, dan kopen? Of die het alle twee

Starten met een appartement of huis huren, kan je op korte of middellange termijn afremmen om later nog een woning te kopen. Een deel van je inkomsten aan de huur besteden, betekent ook dat je minder spaargeld overhoudt voor de aankoop van je eigen woning. Huren of kopen? Met HappyNest maak je de ideale combo! Met de ’huur nu, koop later’-formule van BNP Paribas Fortis en Matexi, huur je eerst je droomwoning, en een paar jaar later kan je ze dan aankopen. Het gaat trouwens allemaal om nieuwbouwwoningen die voldoen aan de huidige energienormen.

Je kan dus eerst een woning huren, met de optie om ze te kopen tijdens het vijfde of zesde huurjaar, tegen een vooraf bepaalde prijs. Bovendien wordt een deel van de huur die je tot dan betaalde, in mindering gebracht van de aankoopprijs. Een handige manier om eigenaar te worden, als je nu nog niet genoeg eigen middelen hebt.

’Huur nu, koop later’ is een product van HappyNest NV – maatschappelijke zetel:
Silversquare Kantersteen 47, 1000 Brussel – RPR Brussel – btw-nummer: BE0802098146. Happy Nest is een 50%/50%-joint venture tussen BNP Paribas Fortis en Matexi.

Fiscale voordelen Kunnen het verschil maken

Tussen de prijs op de advertentie en het compromis kan er al eens een groot verschil zitten. Spreek je onderhandelingskunsten aan! Bij de aankoop van een woning moet je ook rekening houden met de notariskosten en de registratierechten. Maar vergeet niet dat je in de drie gewesten Brussel, Wallonië en Vlaanderen verschillende fiscale voordelen, zoals verminderde registratierechten, kan genieten bij je vastgoedaankoop. Interessante kortingen die ook hun rol spelen bij het bepalen van de finale aankoopprijs. En misschien wel van doorslaggevend belang, als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een woning in de buurt van twee verschillende regio's.

Een onroerend goed kopen als je jong bent, kan dus zeker. Beschouw het als een investering in de toekomst. Je zal zien, eens je ouder bent dan 50 jaar, zal je jezelf nog feliciteren met die aankoop. Want dan heb jij je investering terugbetaald en zijn op slag die financiële inspanningen vergeten. En ben je helemaal klaar voor de tweede helft van je leven!

Investeren in vastgoed is een belangrijke stap in het leven.

Je zit ongetwijfeld nog met heel wat vragen.