De bank voor een wereld in verandering
4 min

Een sabbatjaar nemen, doe je zo!

Zin om met je rugzak de wereld rond te reizen, verder te studeren in het buitenland of je in een nieuwe taal onder te dompelen? Ontdek wat je tijdens je sabbatjaar zoal kan doen en hoe je dat aanpakt.

Meteen in het beroepsleven starten ... of een sabbatjaar nemen? Neem, als je dat kan, gerust de tijd om in het buitenland te studeren, een nieuwe taal te leren of de wereld rond te reizen.

Studeren Naar het buitenland gaan om te studeren

Had je de tijd van je leven op Erasmus? Een nieuwe stad, een nieuwe taal, ander onderwijs, veel mensen ontmoeten, feesten ... Wat als je er een verlengstuk aan zou breien? Een extra jaar studeren aan een buitenlandse hogeschool of universiteit om later een carrière of een leven in verre oorden uit te bouwen? Dat kan! Er bestaan heel wat organisaties, zoals WEP of EF, die alles tot in de puntjes voor je regelen, tot zelfs de inschrijvingen. Cambridge, New York, Dublin of San Francisco … Kies maar!

Hoe pak je dat aan, welke betaalmiddelen voorzie je, hoe vind je een woning ... ? Ontdek al onze tips.

Werken Werken oké … maar het liefst in het buitenland

Werken of stage lopen in het buitenland? Ga ervoor! Leer die nieuwe taal en doe ervaring op in het verlengde van je studies ... of misschien net in een heel andere sector, om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakte.

Zo’n sabbatjaar wordt in het algemeen als positief ervaren op een cv. Leg uit wat die ervaring je bijbracht: benadruk je open geest, de ontdekking van nieuwe (bedrijfs)culturen, je beheersing van één of meerdere talen, je aanpassingsvermogen en je zelfstandigheid.

Ben je ingeschreven als werkzoekende? Spring dan gerust eens binnen in een arbeidsbemiddelingsbureau, of surf naar de website en zoek er naar een job of stage in het buitenland.

Reizen Alleen met twee: mijn rugzak en ik

In het buitenland studeren of werken? Mja, van studeren heb je nu echt wel je buik vol. En werken, tja, liever nog even niet. Maar wat je in je sabbatjaar misschien wel wil, is op reis gaan naar het buitenland, de wereld rondreizen en een taal leren. De eerste dagen in het buitenland zal je je misschien moeten uitdrukken in gebarentaal. Maar hey, who cares?

Je doet het voor die rugzakken, tuk-tuks in Aziatische straten, overvolle bussen op Zuid-Amerikaanse wegen of om met de voetjes in het water te staan in Oceanië.

Je vult je rugzak en verzamelt je spaargeld. Ter plaatse, om je ontdekkingsreis te spijzen, klus je bij in de horeca of doe je aan WWOOF’en (World Wide Opportunities on Organic Farms): werken voor kost en inwoon op een biologische boerderij. En zo trek je het misschien zelfs langer dan een jaar ...

Vrijwilligerswerk doen Vrijwilligerswerk is een mooie start van je carrière

Is de echte zin van het leven voor jou om anderen te helpen en je nuttig te voelen? Vind je het in de wereld van vandaag een beetje moeilijk om alleen aan jezelf te denken en alleen maar geld te verdienen om te kunnen consumeren? Schrijf je dan in voor een van de honderden aanbiedingen voor vrijwilligerswerk in het buitenland!

Zorg er wel voor dat je in je sabbatjaar niet vervelt tot 'vrijwilligerstoerist': een paar duizend euro betalen om jezelf een goed geweten te kopen en wat zie-mij-doen-stories te posten op de socials.

De kostprijs Hoeveel kost dat allemaal?

Voor niets komt de zon op. Een sabbatjaar is dus verre van gratis, en kan je zelfs tot duizenden euro’s kosten. Vooral voor bepaalde studieprogramma’s betaal je je algauw blauw. Een sabbatjaar nemen is dus niet iedereen gegeven. Wellicht moet ook jij voor je vertrek al flink wat geld sparen én besparen op je uitgaven.

Want dit is misschien wel het belangrijkste les die je zal leren tijdens je sabbatjaar: je budget beheren. Denk aan vlieg- of treintickets, kost en inwoon ...  Hoe zal je dat bekostigen? Door ter plaatse geld te verdienen met kleine of grote baantjes? En het zou natuurlijk ook goed zijn als je op het einde van de rit niet volledig platzak moet terugkeren naar de heimat. Tenslotte hoeft op reis vertrekken niet te betekenen dat je per se naar de andere kant van de wereld moet. Europa is even goed, en dat voor een kleiner budget. Een budgetbeheertool komt hier bijzonder goed van pas.

Denk zeker ook hieraan:

  • Je paspoort: Zorg ervoor dat je paspoort minstens tot 6 maanden na het einde van je reis geldig is (maak een ruwe inschatting). Bij de minste twijfel vraag je toch maar beter een nieuw aan, want je weet maar nooit wat of wie je pad kruist.
  • Visa: Afhankelijk van je bestemming(en) is het belangrijk om over de nodige visa en documenten te beschikken om in bepaalde landen binnen te mogen. Het zou doodzonde zijn als je al strandt in de luchthaven van je vertrek.
  • Vaccins: Hetzelfde geldt voor vaccins. Sommige landen eisen dat je gevaccineerd bent voor je hun grondgebied mag betreden.
  • Reisverzekeringen: Denk er vooraf aan een reisverzekering op maat van je sabbatjaar te nemen. Wat met medische kosten of een eventuele repatriëring? In de hoop dat je de verzekering nooit moet inroepen natuurlijk!
  • Betaalmiddelen: Hoe zal je ter plaatse betalen? Ontdek de meest geschikte betaalmiddelen op reis en hoe je je betaalkaarten en betalingen beheert via je bankapp.
  • Vreemde valuta: Wat contant geld komt altijd van pas voor de eerste uitgaven ter plaatse - een taxi, koffie, lunch ... Vergeet niet om je vreemde valuta (tijdig) vóór je vertrek te bestellen.
  • Luister naar een ervaren iemand: Wil je meer weten over de do’s en don’ts? Bekijk interessante blogs, beluister podcasts of probeer iemand te vinden die al een reissabbatjaar nam, om zijn of haar ervaring te leren kennen.

Ja, het vraagt wat organisatie en voorbereiding, maar het zal sowieso de moeite waard blijken. Het wordt een ervaring die je nooit zal vergeten en die voor altijd deel zal uitmaken van jou. Het enige waar je misschien op letten moet, is dat je niet op 1 september beslist om een week later te vertrekken. Hoewel, als je besluit om te gaan freestylen, waarom niet eigenlijk. Je hebt alle tijd, toch?

Een sabbatjaar nemen, is een belangrijke stap in het leven.

Je zit ongetwijfeld nog met heel wat vragen.