De bank voor een wereld in verandering
4 min

Hoe kan ik mijn maandelijkse aflossing berekenen?

Denk na over het bedrag dat u maandelijks kan besteden aan de aankoop van uw woning.

Los elke maand uw woonkrediet af zonder in problemen te komen.

Reken met gezond verstand Neem pen en papier…

Maak de rekenoefening

Wat is voor u een haalbare aflossing? Vertrek van de maandelijkse huur die u betaalt, tel daarbij het bedrag op dat u maandelijks kan sparen, en trek daar uw maandelijkse vaste kosten van af (bijdrage voor verbruik van gas, water en elektriciteit). Dat geeft een realistisch startbedrag. Naast de vaste kosten zijn er nog een paar andere zaken waar u beter ook rekening mee houdt: uw levensstijl, toekomstplannen en prioriteiten.

Hoeveel besteedt u maandelijks aan eten en drinken? Gaat u graag uit, of doet u wel eens een res-tootje? Tenzij u bewust kiest voor een ‘streng dieet’, is het geen slecht idee om daar wat geld voor opzij te houden. Bent u een globetrotter en hebt u geregeld nood aan een andere omgeving, zet daar dan zeker ook wat centen voor opzij. Denkt u eraan om misschien parttime te gaan werken, of een gezin uit te bouwen? Wanneer is het tijd voor een nieuwe wagen?

Wellicht hebt u ook een aantal verzekeringen, een familiale - en een woonverzekering (vaak brandverzekering genoemd). Misschien ook een autoverzekering en wegentaksen (afhankelijk van uw type wagen kan het bedrag al eens oplopen…). Ook uw ziekteverzekering is een kost die jaarlijks terugkomt. Allemaal uitgaven die u niet kunt gebruiken om uw woonkrediet af te lossen. Denk goed na en kies voor een haalbaar aflossingsbudget, want leuke dingen doen is minstens even belangrijk als uw woondroom realiseren.

Bent u van plan om een woning to kopen?