De bank voor een wereld in verandering
4 min

Uw betaalkaart: gemaakt uit 100% gerecycleerd pvc

Als grootbank willen we bijdragen aan een duurzamere samenleving. Dat doen we o.a. door te kiezen voor betaalkaarten die gemaakt zijn uit 100% gerecycleerd pvc.

Duurzaamheid is een van de strategische pijlers binnen onze bank. We willen dan ook onze verantwoordelijkheid nemen in de duurzame ontwikkeling van onze samenleving en zien het als onze plicht om ons steentje bij te dragen, hoe klein ook. Vanaf begin februari 2023 worden al onze betaalkaarten gemaakt uit 100% gerecycleerd pvc.

Een hele uitdaging Samen naar een duurzamere toekomst

De toekomst van onze planeet is een zorg van ons allemaal. En die planeet heeft het vaak zwaar te verduren: de klimaatverandering, de schaarste aan energiebronnen, het verlies aan biodiversiteit, luchtvervuiling, extreme weersomstandigheden zoals lange droogte of overstromingen, ontbossing … Gelukkig groeit het bewustzijn dat we er samen iets aan kunnen doen. De voorbije decennia zagen dan ook heel wat initiatieven het licht en dragen steeds meer mensen hun steentje bij. Bijvoorbeeld door spaarzaam om te springen met de beschikbare grondstoffen en zo onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Elk jaar wordt wereldwijd zo’n 30 miljoen kg aan plastic gebruikt voor de productie van betaalkaarten. Dat is het gewicht van 150 Boeing 747 toestellen … Als bank willen we onze verantwoordelijkheid nemen. Daarom worden vanaf begin februari 2023 al onze nieuwe betaalkaarten gemaakt uit 100% gerecycleerd pvc.

Deze beslissing kadert in een reeks van initiatieven naar meer duurzaamheid. We leveren al heel wat inspanningen en zullen deze in de toekomst verder uitbreiden. Lees hier meer over ons engagement.

Ons antwoord Samen maken we het verschil

Stap voor stap

De keuze voor 100% gerecycleerd plastic bij de productie van betaalkaarten is een kleine, maar belangrijke, stap naar meer duurzaamheid. Want wist u dat wij als grootste bank van België jaarlijks zo’n twee miljoen kaarten uitgeven? Wat op het eerste zicht misschien lijkt op een kleine stap, heeft dus al snel een grote impact.

Het gerecycleerd plastic is afkomstig uit industriële afvalstromen (o.a. print-, verpakkings- en auto-industrie). Materiaal dat met andere woorden op de afvalberg zou belanden, maar toch een waardevolle grondstof is. Het plastic afval wordt opgehaald en naar een recyclagefabriek gebracht. Hier wordt het omgezet in plastic pellets. Deze pellets worden vervolgens gesmolten en omgevormd tot een nieuwe betaalkaart.

Bij de recyclage van plastic wordt minder energie verbruikt dan bij de productie van nieuw plastic. Bovendien gebeurt zowel de recyclage van het plastic als de productie van de kaarten in Europa, om extra uitstoot door onnodig transport te vermijden. Zo zorgen we ervoor dat de ecologische voetafdruk van uw kaart zo klein mogelijk blijft.

 

Wat betekent dit concreet voor u?

Alle betaalkaarten – zowel debet- als kredietkaarten – die momenteel in omloop zijn, kunt u uiteraard gewoon blijven gebruiken. Het is enkel bij het hernieuwen van een kaart op vervaldatum of bij verlies of defect dat uw kaart vervangen wordt door een nieuwe kaart uit 100% gerecycleerd pvc. U hoeft dus zelf niets te doen.

Ontdek alles over onze betaalkaarten

Ontdek ons assortiment betaalkaarten voor al uw aankopen: contactloos en mobiel betalen, online shoppen, geld afhalen aan de automaat, betalen in het buitenland, uitstel van betaling …