De bank voor een wereld in verandering
3 min

Welke formule voor uw bedrijfswagen?

Bij de keuze van een wagen moet u niet alleen nadenken over het merk, het model of de opties, maar ook over de manier waarop u hem financiert. Jan De Nil, Product Expert bij BNP Paribas Fortis, licht de verschillende mogelijkheden toe: aankoop met eigen middelen of op krediet, financiële leasing of operationele leasing.

Bij de keuze van een wagen moet u niet alleen nadenken over het merk, het model of de opties, maar ook over de manier waarop u hem financiert. Aankoop met eigen middelen of via krediet, financiële leasing of operationele leasing? Jan De Nil, Product Expert bij BNP Paribas Fortis, licht u de verschillende mogelijkheden graag toe.

U wilt eigenaar worden van uw wagen Kopen met eigen middelen of op krediet?

Kopen met eigen middelen?

"De aankoop met eigen middelen is uiteraard de eenvoudigste formule. U betaalt de auto met het geld dat u ter beschikking hebt en daarmee is de kous af. Er moeten geen maandelijkse aflossingen of interesten worden betaald. U bent de wettelijke eigenaar van de wagen – wat bij een financiële of operationele leasing niet zo is."

"Toch is er ook een nadeel: u staat in voor alle administratieve formaliteiten en alle kosten (taksen, verzekering, banden, onderhoud enz.)."

Kopen op krediet?

"Met de aankoop op krediet moet u niet meteen een grote som geld ophoesten. En doorgaans kan het contract snel worden afgesloten. U kunt de financiering zelfs online aanvragen en afronden. Bovendien is het een flexibel systeem. U kunt bijvoorbeeld opteren voor maandelijkse of driemaandelijkse betalingen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor vaste, periodieke terugbetalingen of vaste kapitaalaflossingen. In dat laatste geval betaalt u aan het begin van het contract meer af dan aan het einde."

"Net als bij de aankoop met eigen middelen bent u de wettelijke eigenaar van de wagen en draagt u de kosten ervan. U staat ook in voor de verschillende administratieve formaliteiten."

Financiering van de btw en fiscale gevolgen

"Bij een krediet geldt voor de meeste zelfstandigen de regel dat de btw voor maximaal 50% kan worden gefinancierd. Enkel vrije beroepen kunnen de btw eventueel volledig financieren. Fiscaal gezien is een krediet vrij eenvoudig opgezet. De interesten van het krediet mag u als beroepskosten inbrengen en verder schrijft u de wagen natuurlijk af. In beide gevallen moet u wel rekening houden met de fiscale aftrekbeperkingen en eventueel het beroepsmatig gebruik van de wagen."

U wilt uw wagen huren Welk type leasing past bij u?

Financiële of operationele leasing?

"Zowel voor financiële leasing als voor operationele leasing geldt dezelfde logica: u betaalt huur aan een leasingmaatschappij voor een bepaalde periode, meestal vier of vijf jaar. In beide formules is de leasingmaatschappij de wettelijke eigenaar van de wagen. Maar u hebt wel een aankoopoptie aan het einde van het contract. Bij een financiële leasing is het bedrag van de aankoopoptie bekend vanaf het begin van het contract. Bij een operationele leasing wordt het bedrag aan het einde van het contract bepaald op basis van de marktwaarde van de wagen."

De formule 'inclusief diensten'

"Het is een van de grote voordelen van de operationele leasing ten opzichte van de financiële leasing: de taksen, de (omnium)verzekering, het onderhoud en alle kosten (behalve brandstof) zijn inbegrepen in de huurprijs. Bovendien geniet u van extra diensten zoals zomer- en winterbanden, pechverhelping en een vervangwagen. U betaalt dus een bepaald bedrag per maand en hoeft verder niets meer te regelen. U rijdt zonder zorgen: alles is betaald, behalve de brandstof."

Welke fiscale gevolgen?

"De aankoopoptie heeft fiscale gevolgen: bij de financiële leasing schrijft u het investeringsgoed af en brengt u de interesten fiscaal in. De wagen staat op de balans geboekt als actief. Bij een operationele leasing daarentegen brengt u de volledige huurprijs in als kosten. In beide gevallen zijn er fiscale aftrekbeperkingen en moet u eventueel rekening houden met het beroepsmatig gebruik van de wagen. Ook niet onbelangrijk: de btw wordt gewoon maandelijks betaald op de huurprijs en dus niet in één keer. Zo houdt u uw kredietlijnen vrij voor andere investeringen."

U bent een startende ondernemer 'Startersrenting'

De mobiliteit van startende bedrijfsleiders

"BNP Paribas Fortis biedt de 'Startersrenting' aan, een andere interessante formule voor jonge bedrijfsleiders die snel mobiel willen zijn. Terwijl een operationele leasing meestal 48 of 60 maanden loopt, is dat bij een Startersrenting maximaal 24 maanden. Zo zit de jonge ondernemer niet meteen vast aan een contract van vier of vijf jaar. Als zijn zaak goed draait, kan hij aan het einde van zijn contract een nieuwe auto kiezen."

U heeft interesse in een krediet op afbetaling, financiële leasing of operationele leasing?