De bank voor een wereld in verandering
2 min

Ben ik tegen en voor alles verzekerd?

Een tegenslag maakt deel uit van het leven. Met de juiste verzekeringen hebt u alvast enkele zorgen minder.

Hoeveel fijner is het niet om een groot avontuur zoals het bouwen of verbouwen van een eigen woning te beleven met een gerust gemoed. Als alles van een leien dakje gaat, zoveel te beter. Maar wanneer er toch iets gebeurt, is het best dat u goed verzekerd bent. Check of u alle verplichte en noodzakelijke verzekeringen hebt.

PERSOONLIJKE VERZEKERING GEGARANDEERD VERZEKERD

De schuldsaldoverzekering, een aanrader

Op een dag zijn we er niet meer. We wensen het niemand toe, maar als je als koppel een huis koopt en op een dag overlijdt een van de twee, dan kan er een probleem opduiken bij het afbetalen van je lening. Om zo'n verschrikkelijke periode financieel te kunnen overbruggen, hebben we verschillende mogelijkheden uitgewerkt.

Een  verzekering die de volledige of gedeeltelijke terugbetaling van uw lening dekt is niet verplicht, maar uw bankadviseur zal u graag alle voordelen ervan vertellen. Optimaal is het om de dekking voor 100% van het kredietbedrag op naam iedere partner te zetten.

U kunt deze verzekering betalen via een eenmalige premie of ze spreiden over de volledige looptijd van uw woonkrediet.

Verzekering Gewaarborgd Wonen

Verzekering Gewaarborgd Wonen is een gratis verzekering van de Vlaamse Overheid die u helpt om uw hypotheek te betalen bij inkomensverlies, bijvoorbeeld bij plotse werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. De verzekering loopt voor tien jaar en na een wachttijd van drie maand kunt u gebruik maken van deze verzekering.

Een van de voorwaarden waaraan u moet voldoen, is dat u minstens voor 50.000 euro leent om een woning te bouwen of te kopen – al dan niet met renovatie, of 25.000 euro voor louter renovatiewerken. Daarnaast moet u uw aanvraag voor de verzekering ten laatste een jaar na de eerste kapitaalsopname van uw lening indienen.

Ook in Wallonië bestaat er een verzekering tegen inkomensverlies. Hierbij zijn de voorwaarden evenwel iets strikter. In het Brussels Gewest kunt u een dergelijke verzekering vooralsnog niet nemen.

Bescherming bij jobverlies of invaliditeit

Naast de verzekering van het Vlaamse Gewest heeft beschermt uw bank u ook wanneer u getroffen wordt door invaliditeit of uw werk verliest. Afhankelijk van uw situatie kunt u dan een maandelijkse vergoeding van 500 of 1.000 euro ontvangen. En dit gedurende maximum een periode van 12 maanden.

Deze vergoedingen zijn bovendien niet onderworpen aan een belasting.

Mijn bank en mijn architect hebben mij goed geïnformeerd alvorens ik begon te bouwen. Met de nodige verzekeringen voel je je toch geruster.

WONINGVERZEKERING STORM, BRAND, VANDALEN, DIEVEN

Brand en slecht weer

Op het einde van de rit staat uw droomhuis er. Helemaal zo u het wenste. En dat wilt u een tijdje zo houden. Een bescherming tegen de gevolgen van onder andere waterschade, brand en glasbreuk is dan ook noodzakelijk.

En dat is maar goed ook, want zo bent u eigenlijk ook beschermd tegen menselijke vergeetachtigheid … vergat u de kraan van uw bad toe te draaien, dan is de waterschade verzekerd. Maar ook wanneer u op reis gaat is uw koffer vol ‘tijdelijk verplaatste inhoud’ ook verzekerd.

Diefstal

Optioneel kunt u ook uw inboedel ook beschermen tegen diefstal én de schade die inbrekers toebrengen aan uw goederen bij een (poging tot) inbraak.

WERFVERZEKERING VERBODEN DE WERF TE BETREDEN

Werfongeval, -diefstal, -vertraging, …

Op de werf van uw nieuwbouw of de verbouwing van uw woning kunnen er altijd zaken gebeuren waarop u niet had gerekend. Wanneer de buren bijvoorbeeld schade ondervinden van uw werken, moeten zij kunnen rekenen  op een snelle interventie.

Een bezoeker op de werf – een vriend, een familielid – heeft een ongeval op uw werf; de werken vertragen en u kunt niet op tijd verhuizen, de aannemer gaat failliet, werfdiefstal, … De terugbetaling van die kosten is noodzakelijk.

NA DE WERKEN WIE IS VERANTWOORDELIJK

Tienjarige aansprakelijkheid

Wanneer de werken niet op de correcte manier zijn uitgevoerd en er problemen ontstaan in de constructie, de afwerking of de water- en winddichtheid van u nieuwe of gerenoveerde woning, dan moet u aankloppen bij diegenen die de werken aan uw woning uitvoerden. In eerste instantie bij de architect.

Aannemers, architecten, andere dienstverleners en hun onderaannemers zijn namelijk verplicht een verzekering af te sluiten als zij werken of diensten verrichten aan woningen in België en waarvoor de tussenkomst van een architect verplicht is.

Goed om weten: voor andere werken, waarvoor de aannemer zich niet verplicht moet verzekeren, zal er nog steeds een verzekering voor de tienjarige aansprakelijkheid kunnen afgesloten worden als hij dit risico wil verzekeren. Als u hiervan zeker wilt zijn, vraag er uw aannemer naar. Ook uw architect zal u hierover de nodige informatie kunnen geven.

Ben ik tegen en voor alles verzekerd?

Een tegenslag maakt deel uit van het leven. Met de juiste verzekeringen hebt u alvast enkele zorgen minder.