De bank voor een wereld in verandering
4 min

De uit­ga­ven in het ge­mid­del­de huis­houd­bud­get

Een bud­get be­he­ren is moei­lijk als u niet exact weet waar het be­schik­baar in­ko­men naar­toe gaat. Hier ont­dekt u waar de in­kom­sten uit het Bel­gi­sche huis­houd­bud­get ge­mid­deld aan be­steed wor­den.

In dit artikel presenteren we u het gemiddelde budget van het Belgische huishouden en waaraan het besteed wordt, opgesplitst naar Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Het huishoudbudget, de bron Statbel, het officiële statistiekbureau

Bud­get­en­quête bij 6.000 huis­hou­dens

We pre­sen­te­ren u de cij­fers van het huis­houd­bud­get­on­der­zoek van Stat­bel, het of­fi­ciële sta­tis­tiek­bu­reau van de Bel­gi­sche Fe­de­ra­le Over­heid. Stat­bel voer­de deze bud­get­en­quête in 2018 bij meer dan 6.000 huis­hou­dens. De cij­fers die­nen als be­lang­rij­ke bron bij het be­pa­len van be­leids­be­slis­sin­gen en om de korf van het in­dex­cij­fer van de con­sump­tie­prij­zen samen te stel­len.

Het huishoudbudget, de cijfers De gemiddelde huishouduitgaven

Ver­schil­len tus­sen Vlaan­de­ren, Wal­lo­nië en Brus­sel

In 2018 be­steed­den de Bel­gi­sche huis­hou­dens ge­mid­deld 35.764 euro. Een ge­mid­deld Vlaams huis­hou­den be­steed­de 36.895 euro, een Waals huis­hou­den 34.589 euro en een Brus­sels huis­hou­den 33.356 euro. En­ke­le op­val­len­de ver­schil­len? Vla­min­gen geven ge­mid­deld meer uit aan kle­ding en schoe­nen (5,1% te­gen­over 3,9% en 4,2% in res­pec­tie­ve­lijk Wal­lo­nië en Brus­sel). Vla­min­gen en Brus­se­laars tas­ten die­per in de bui­del voor ho­re­ca (7% in Vlaan­de­ren en Brus­sel te­gen­over 5,6% in Wal­lo­nië). Walen be­ste­den dan weer meer aan ener­gie (5,3%) en trans­port (13%) dan Vla­min­gen (resp. 4,4% en 11,1%) en Brus­se­laars (resp. 3,6% en 7,8%).

Wonen als grote slok­op van ons bud­get

De wo­ning slorpt het groot­ste deel van onze ge­zins­uit­ga­ven op. We be­ste­den ge­mid­deld 30,3% van onze to­ta­le uit­ga­ven (of 10.837 euro per jaar) aan de huis­ves­ting zelf: huur, ener­gie, water, on­der­houd en an­de­re kos­ten. 5,3% of 1.878 euro per jaar ge­brui­ken we voor de aan­koop van meu­be­len, huis­houd­toe­stel­len en on­der­houds­pro­duc­ten, ge­reed­schap voor huis en tuin… In to­taal geven we op jaar­ba­sis dus ge­mid­deld zo’n 16.581 euro uit aan onze wo­ning, of iets meer dan 1/3 (35,6%) van onze to­ta­le uit­ga­ven.

Voe­ding en trans­port als an­de­re be­lang­rij­ke kos­ten­pos­ten

14% van onze to­ta­le uit­ga­ven be­ste­den we aan voe­ding en niet-​alcoholische dran­ken. Tel­len we al­co­ho­li­sche dran­ken en tabak erbij, dan be­draagt dit per­cen­ta­ge 16%. Ook om ons te ver­plaat­sen, zijn we be­reid wat geld uit te geven: 11,4% van het to­taal gaat naar trans­port. 15% van ons bud­get be­ste­den we aan per­soon­lij­ke ver­zor­ging, ge­zond­heid en dien­sten, 7% aan res­tau­rant en ho­re­ca, 7% aan cul­tuur en vrije tijd en 5% aan kle­ding en schoe­nen.

Met welke tools optimaliseert u uw budget? Maak uw leven gemakkelijker met deze eenvoudige en duidelijke tools

Er be­staan veel web­si­tes, soft­wa­re en apps om uw bud­get te be­he­ren. We ver­mel­den in het bij­zon­der Wiki­fin, dat een on­li­ne bud­get­cal­cu­la­tor aan­biedt. Of Easy Ban­king App, de bank­app waar­mee u be­schikt over een tool voor bud­get­be­heer die u een dui­de­lijk zicht geeft op uw uit­ga­ven en in­kom­sten. Het voor­deel? Het is gra­tis, autom­­atisch en al­tijd bin­nen hand­be­reik.

Een boost om uw bud­get te op­ti­ma­li­se­ren?

Ont­dek uw tool voor bud­get­be­heer in Easy Ban­king App !