De bank voor een wereld in verandering
4 min

Welzijn als absolute must op de werkvloer

De wil om te helpen is de kracht van vzw Le Coudmain. De stagiairs in opleiding tonen nog meer focus, inzet en enthousiasme nu ze terug van start mogen gaan.

Als sociaal-economisch opleidingscentrum biedt vzw Le Coudmain opleidingen aan voor de bouwsector, milieubeheer en lastechnieken. Ze stelt haar diensten ter beschikking op tal van werven. Directeur Frédéric Winkin is zich bewust van zijn maatschappelijke rol bij een publiek dat maar al te vaak gemarginaliseerd wordt. Het team en de stagiairs in opleiding zijn op hun beurt gemotiveerder dan ooit dat ze terug van start kunnen gaan.

De storm Duidelijk tijdkader

“Binnen een tijdspanne van 48 uur werd beslist dat onze stagiairs in opleiding niet langer op locatie mochten werken. We hebben vervolgens onze activiteiten stilgelegd om alles op een rijtje te kunnen zetten. We vertegenwoordigen een gemeenschap van 100 mensen. Begin mei ging ons team op kantoor opnieuw aan de slag, en op 18 mei konden de stagiairs weer starten.

In het opleidingcentrum zien we mensen die vaak moeilijk functioneren in de maatschappij en die nood hebben aan een duidelijke structuur. Uiteraard brengen we hen technische vaardigheden en beroepskennis bij, maar we leren hen ook om een planning te volgen en een bepaalde routine in hun dag te brengen. We voelen ons erg verantwoordelijk voor deze doelgroep. Daarom wilden we ook zo snel mogelijk weer aan de slag gaan. Velen onder hen bevinden zich bovendien in een kwetsbare situatie en moesten de lockdown met bitter weinig sociaal contact doorbrengen.“

De (reddings)boei Voortdurende wisselwerking

“Mijn financiële buffer was groot genoeg om de lonen nog twee maanden uit te betalen. Ik heb een uitstekende band met mijn relatiebeheerder, en dankzij de moderne technologie konden we ook tijdens de lockdown contact houden. Van een kort telefoontje tot een uitgebreid videogesprek: het kon allemaal.

Ik had in de voorbije maanden geen specifieke financiële hulp nodig maar ik hechtte veel belang aan die voortdurende interactie met de bank. Zeker in vergelijking met andere instellingen en organisaties waar je met moeite de informatie kreeg die je nodig had.

Mijn bank stond altijd voor me klaar en dat stelde me gerust. Ik wist dat ik in geval van nood altijd kon aankloppen bij mijn adviseur.“

Mijn bank stond altijd voor me klaar en dat stelde me gerust.

De horizon Blik op de toekomst

“Wat onze vzw bijzonder maakt, is dat we zowel een opleidingscentrum als een bedrijf zijn. Als onderneming werken we voor andere bedrijven en particulieren, maar ook voor personen in een kwetsbare situatie. Het was dus belangrijk om zo snel mogelijk de draad weer op te pikken, en bijvoorbeeld opnieuw tuinonderhoud aan te bieden bij ouderen.

De voorbije maanden hebben ons ook aan het denken gezet. Zo overwegen we om meer opleidingen aan te bieden. We willen ook onze kantoren herinrichten want welzijn op het werk en een leven zonder stress vind ik nu nóg belangrijker. Een goede dosis stiptheid, enthousiasme, efficiëntie en rendabiliteit is uiteraard nodig, maar het is vooral belangrijk om je goed te voelen op het werk!“

De ervaring Gevoel van samenhorigheid

“Ik vind het fantastisch om te zien hoe de zin om te werken nog zoveel sterker is geworden. Heel wat mensen aan de rand van de maatschappij realiseren zich door deze crisis dat ze toch deel uitmaken van een geheel en er dus evengoed bij horen.

Mensen beseffen nu dat er voor iedereen een rol is weggelegd. Die samenhorigheid komt pas echt naar boven in een crisissituatie. Ik ben ervan overtuigd dat werk en plezier uitstekend met elkaar samengaan. Als ik die waarde kan uitdragen, dan is mijn missie geslaagd. Zeg nu zelf: het is toch veel leuker om op een fijne manier samen te werken, niet?

De crisis gaf ons heel wat onzekerheid en zorgen, maar het liet ons ook meer stilstaan bij wat het leven écht mooi maakt. Hoe we vandaag met elkaar in contact zijn is dan wel veranderd maar een blik of een gebaar zeggen nu veel meer.“

Meer informatie over de opleidingen en diensten van Le Coudmain vind je op