De bank voor een wereld in verandering
2:00 min

“Het is eenvoudiger dan ik dacht”

Lees hoe Robbe (22 jaar) spaart voor een eigen woning en zijn pensioen.

Robbe is net afgestudeerd en start als IT’er bij een communicatiebureau. Hij wil meteen sparen om binnen enkele jaren een huis te kopen. Toch beslist hij om ook wat opzij te zetten voor zijn pensioen. Dit is zijn verhaal.

Meteen sparen voor later “Ik wil later goed zitten”

Robbe bereidt zich goed voor op de toekomst:

“Ik kreeg het mee van mijn ouders: spaar zoveel je kan en koop zo snel mogelijk een eigen woning. Toen ik studeerde, deed ik studentenjobs voor leuke extraatjes of om op reis te gaan. Nu ik begin te werken, wil ik sparen voor een eigen huis. Eind dit jaar ga ik samenwonen met een paar vrienden. Een jaar of drie huren, dan proberen om iets te kopen.”

Om een woning te kopen, heb je veel spaarcenten nodig. Dus Robbe belde de bank voor advies. Hij leerde dat hij naast geld opzij leggen voor de aankoop van een woning beter ook een deel van opzij zet via fiscaal sparen voor zijn pensioen.  

Dit overtuigde Robbe om te sparen “25 euro kan ik wel missen elke maand”

“Ik hoorde al over pensioensparen, maar veel wist ik niet”, zegt Robbe. “Via mijn job wordt er wel voor mij gespaard voor een aanvullend pensioen via een groepsverzekering. ”

Robbe was snel overtuigd: “Ik kan al fiscaal sparen vanaf 25 euro per maand. Als ik alleen ga wonen, heb ik veel kosten zoals gas, huur, water en elektriciteit. Maar 25 euro kan ik missen. Door gewoon eens minder te gaan eten op restaurant zit ik er al aan! En als het écht niet lukt, kan ik ook even niets storten.”

Vroeg begonnen is half gewonnen Waarom zo vroeg mogelijk starten loont

Duizenden euro’s meer gespaard

Robbe: “Mijn contactpersoon bij de bank heeft het samen met mij berekend: wat heb ik tegen mijn 65e gespaard als ik nu start?

Wel, ik zou veel meer kunnen bijeen sparen als ik nú met pensioensparen start - en niet op mijn 40e. Dat komt ook door de opbrengsten die ik krijg op het gespaarde geld. Omdat ik zoveel meer kan sparen, heb ik besloten om het gewoon nu al te doen.”

Bereken zelf uw pensioen

Weet u hoeveel pensioen u krijgt na uw loopbaan? Of hoeveel u al spaarde voor uw aanvullend pensioen?

Op mypension.be vindt u uw pensioenberekeningen en loopbaangegevens. Lees ook meer over de pensioenkloof en hoe u ervoor zorgt dat u er niet in valt.

Start met fiscaal sparen

Ontdek de mogelijkheden om te sparen voor uw pensioen