De bank voor een wereld in verandering
2:30 min

Combineer fiscaal sparen met een woonkrediet

Pensioensparen en langetermijnsparen leveren u in België fiscale voordelen op. Maar wat als u een woonkrediet afbetaalt? Is een combinatie met pensioensparen of langetermijnsparen dan mogelijk? 

Fiscaal sparen voor uw pensioen kan via pensioensparen en langetermijnsparen. Dat levert u in België fiscale voordelen onder de vorm van een belastingvermindering op. Maar wat als u een woonkrediet afbetaalt? En u dus misschien al een fiscaal voordeel voor dit woonkrediet krijgt? Is een combinatie met pensioensparen of langetermijnsparen dan mogelijk?

Pensioensparen en woonkrediet Combineer voor meer voordeel

Betaalt u momenteel al een woonlening af? Dan hebt u misschien al een fiscaal voordeel, maar u kunt extra belastingvermindering krijgen door aan pensioensparen te doen. Beide zijn doorgaans perfect te combineren.

  • Pensioensparen - Bij pensioensparen krijgt u een belastingvermindering op uw stortingen. Lees hier meer over de maximumbedragen en het fiscale voordeel.
  • Woonkrediet - Ook op de lasten van een woonkrediet (betaalde rente, aflossingen, schuldsaldoverzekering) kunt u mogelijk fiscale voordelen krijgen bij uw aangifte. Maar is dat zo? En hoeveel? Dat hangt onder meer af van het type lening, de looptijd en het jaar waarin u de lening hebt afgesloten. Deze uitleg krijgt u als u uw lening afsluit en het eventuele belastingvoordeel heeft in principe geen invloed op uw mogelijkheid om aan pensioensparen te doen.

Langetermijnsparen en woonkrediet Maximumbedrag voor fiscale aftrek

Hebt u een woonkrediet waarvoor u geen fiscaal voordeel geniet? Dan kunt u aan langetermijsparen doen.

Hebt u een woonkrediet waarvoor u een fiscaal voordeel geniet? Weet dat u mogelijk ook aan langetermijnsparen kan doen. Of dit zo is, en hoeveel u kan sparen is o.a. afhankelijk van:

 

Waarom combineren? Sparen voor later

Een extra pensioenpotje komt altijd van pas bij uw pensioen. Of u nu fiscaal voordeel geniet voor uw woonkrediet of niet, u kunt, zolang u een belastbaar inkomen hebt, uw woonkrediet combineren met een fiscale spaarformule. Hoe meer je fiscaal kan optimaliseren via verschillende formules, hoe lager je fiscale factuur.

Woonkrediet (bijna) afbetaald? Sparen voor later, nu profiteren

Een woonkrediet waarvoor uw fiscaal voordeel geniet, is tijdens haar looptijd mogelijks te combineren met fiscaal sparen voor uw pensioen. Maar wat als deze (bijna) afbetaald is? Dan valt er natuurlijk een belangrijk fiscaal voordeel weg. Tegelijkertijd stijgt uw beschikbaar inkomen.

Spaart u nog niet voor uw pensioen? Dan is het een goed moment om te starten. U hebt nu meer budget en meer fiscale mogelijkheden.

Spaart u al voor uw pensioen? Laten we kijken hoe u meer fiscaal voordeel krijgt, ook als uw woonkrediet (bijna) afbetaald is.

Advies op basis van uw situatie

Graag advies op maat van uw situatie? Raadpleeg uw contactpersoon bij de bank.

Fiscaal sparen

Meer over de verschillende mogelijkheden om te starten en te optimaliseren.